Judecătorii nu au fost impresionaţi nici de pledoaria primarului, nici de sutele de reclamaţii făcute de orădenii nedormiţi din cauza chefliilor, nici de miile de lei cheltuite lunar în plus cu spălatul străzilor în urma petrecăreţilor.

Curtea de Apel Oradea a desfiinţat săptămâna trecută taxa specială impusă localurilor care vând alcool noaptea. Definitivă şi irevocabilă, sentinţa încheie războiul de doi ani dus de Primărie cu Prefectura cu un scor zdrobitor. Toate cele trei taxe speciale au fost desfiinţate ca fiind ilegale!

Trei taxe "moarte"

Dacă vechea lege a administraţiei publice ar fi fost încă în vigoare, astăzi Consiliul Local ar fi dizolvat, iar orădenii s-ar pregăti de alegeri anticipate. La cererea Prefecturii, instanţele au desfiinţat în ultimul an, ca fiind ilegale, nu mai puţin de opt hotărâri de Consiliu Local având ca obiect instituirea unor taxe speciale: taxa de grădiniţă, taxa de monumente şi taxa de ordine publică. Iar pe legea veche limita era de trei!

10-Ilie-Bolojan.jpgPrima anulată, în decembrie 2010, a fost taxa minimă de 90 de lei lunar impusă prin HCL 707 şi 852 din 2009 părinţilor pentru hrana micuţilor, chiar şi atunci când aceştia lipsesc de la grădiniţă. Primăria a invocat că, datorită absenteismului ridicat, alimentele cumpărate pentru prepararea hranei se risipeau. Deşi taxa a fost desfiinţată pe considerentul că e nedrept ca părinţii să plătească pentru un serviciu de care copiii lor nu au beneficiat, primarul Ilie Bolojan (foto) spune că taxa a dat rezultate: "După adoptarea ei prezenţa la grădiniţă a crescut de la 50% la 70%, aşa că pierderile bugetului local s-au redus simţitor".

Lege mai aspră

La sfârşitul lunii martie a "căzut" şi taxa de monumente. Curtea de Apel a respins recursul făcut de Primărie în urma sentinţei prin care Tribunalul anula HCL 705 şi 1.027 din 2009 şi HCL 36 şi 367 din 2010. Acestea instituiau contribuţia proprietarilor de clădiri la reabilitarea imobilelor din centru şi stabileau condiţiile în care Primăria urma să îi crediteze fără dobândă pe cei lipsiţi de bani. Deşi primarul a arătat în faţa instanţei că ruinele de pe Corso pun în pericol trecătorii, judecătorii au anulat întreg pachetul de hotărâri, considerând că Primăria impune o taxă nouă fără să ofere plătitorilor un serviciu suplimentar, cum cere legea.

Odată taxa anulată, municipalitatea îşi pune speranţele în apariţia Legii Udrea privind obligativitatea refacerii faţadelor. Care este mai strictă! Proiectul prevede acordarea de credite pentru refacerea faţadelor, dar nu fără dobândă, ci din împrumuturi de la bănci agreate de stat. În plus, dacă proprietarii îşi lasă imobilul în paragină, Primăria va putea reface cu de la sine putere faţada pe propria cheltuială, după care le va trimite factura.

Acum, Primăria încearcă să stimuleze altfel refacerea faţadelor. "Luna viitoare vom trimite somaţii proprietarilor clădirilor nereabilitate, începând cu cele care au faţadele acoperite cu plasă, oferindu-le o perioadă de graţie. Apoi, cel mai probabil la începutul anului viitor, vom aplica amenzi", spune arhitectul şef Lucia Iacob (foto). Numai că amenzile nu-i vor ajuta deloc pe orădeni să adune bani pentru refacerea faţadelor...

Gălăgie contra cost

Şirul de înfrângeri suferite de Primărie a continuat. Săptămâna trecută, Curtea de Apel a respins ca nefondat şi recursul împotriva sentinţei din martie prin care Tribunalul anula HCL 708 şi 1028 din 2009 referitoare la taxa de ordine publică. Ea viza localurile care comercializează băuturi alcoolice deschise între orele 23-06 de duminică până joi, respectiv între orele 24-06 vinerea şi sâmbăta.

Măsura a fost luată pentru a reduce numărul localurilor nocturne în zonele de locuit. Din banii adunaţi, Primăria se obliga să asigure ordinea publică şi curăţenia în jurul localurilor plătitoare de taxă şi să înlocuiască mobilierul urban distrus de cheflii. În ciuda acestui fapt, Tribunalul a apreciat că Primăria nu oferă un serviciu suplimentar.

Primarul Ilie Bolojan s-a prezentat personal în instanţă. "Am arătat cu date de la RER şi de la Poliţia Municipiului că în zonele localurilor de noapte costurile cu curăţenia şi numărul de sancţiuni sunt mult mai ridicate, fapt pentru care am fost nevoiţi să creştem frecvenţa acţiunilor de salubrizare şi să înfiinţăm un compartiment nou în cadrul Poliţiei Locale", povesteşte Bolojan.

Spre exemplu, salubrizarea străzii Vasile Alecsandri, recunoscută pentru viaţa de noapte, costă de circa două ori mai mult decât salubrizarea întregii artere comerciale de pe strada Corneliu Coposu, de patru ori mai lungă. Numărul reclamaţiilor primite de Poliţie este, la fel, mult mai mare. În ciuda acestor argumente, Curtea a anulat joia trecută taxa specială, urmând să îşi motiveze sentinţa în săptămânile următoare.

Soluţii noi dar "ilegale"

10-Dorin-Corches.jpgDeşi a pierdut toate procesele, Bolojan nu are nimic de reproşat juriştilor săi. "Problema este că toate hotărârile ofereau soluţii noi. Pentru că nu vin pe un cadru legal explicit, ca să nu greşească, instanţele au interpretat legea ad literam", spune edilul. Adică, dacă legea nu spune clar că Primăria poate da o taxă, judecătorii au preferat mai curând să o anuleze decât să o accepte.

În schimb, consilierul Dorin Corcheş (foto), liderul opoziţiei PDL din deliberativul local, spune că Primăria a pierdut pe mâna ei. "A încercat să impună un cadru prea restrictiv. Una este să pui taxe cluburilor de noapte şi alta e să suprataxezi inclusiv benzinăriile şi ABC-urile non-stop, de unde omul cumpără şi pleacă acasă", zice Corcheş.
În dorinţa prea mare de a schimba lucrurile, inclusiv cu forţa, municipalitatea a reuşit doar să trezească o forţă de rezistenţă din partea multor orădeni, a Prefecturii, a instanţelor de judecată. Iar două forţe opuse şi egale se anulează reciproc...


"Acum, că taxa a fost anulată, ar trebui să curăţăm în vecinătatea localurilor din centru cu aceeaşi frecvenţă ca pe celelalte străzi din oraş şi să lăsăm să li se adune gunoaiele până la geam"

Ilie Bolojan


REGRETE DUPĂ TAXĂ
"Poate trebuia impusă"

10-Dutka-Andras.jpgParadoxal, dar azi tocmai reprezentanţii localurilor centrale regretă anularea de către instanţă a taxei de ordine publică. "Poate trebuia totuşi impusă. Dacă se menţinea taxa, multe localuri de prin cartiere s-ar fi închis şi lumea ar fi venit în centru", spune Gabor Gondos, administratorul clubului Lords, care e convins că odată cu înmulţirea clientelei ar fi crescut şi veniturile clubului, chiar dacă plătea o taxă în plus.

La fel, Dutka Andras (foto), patronul clubului Blue Monday, regretă desfiinţarea taxei. "Taxa ar fi fost OK, pentru că ar fi eliminat concurenţa neloială dintre cluburi şi cafenele. Cluburile au investit în ventilare, antifonare şi oameni de ordine, în vreme ce multe cafenele ţin deschis peste noapte şi le fură clienţii. Pentru că nu au nici cheltuieli, nici taxe la fel de mari, acestea îşi permit să lucreze cu alte preţuri", spune Dutka. Iar astfel pierde toată lumea: atât orădenii care vor să doarmă, cât şi localurile care vor să facă bani din viaţa de noapte...