Deputatul UDMR Szabo Odon se mândreşte că a avut o intuiţie bună cu câteva săptămâni în urmă, când a criticat reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală. Într-un comunicat dat publicităţii, joi, parlamentarul arată că de câteva zile patronii firmelor din întreaga ţară primesc de la ANAF scrisori prin care sunt atenţionaţi să-şi declare în mod corect şi să-şi achite la timp şi integral impozitele.

"Cea mai bună dovadă a faptului că noile structuri funcţionează şi mai greoi decât cele de până acum, organizate la nivel judeţean, este puhoiul de somaţii pe care ANAF le-a trimis în aceste zile pe adresa a câteva zeci de mii de firme din toată ţara. Practic, patronii sunt informaţi că, cităm, "în urma unui proces de selecţie aleatorie, compania dumneavoastră ar putea fi supusă unei analize de risc". Mai departe, ANAF avertizează că, în cazul în care se vor constata neconcordanţe între datele raportate şi cele deţinute de administraţia fiscală, administratorii acestor firme pot deveni ţinte ale unor controale fiscale.Cu alte cuvinte, ANAF ameninţă cu controale pe toţi la grămadă", se arată în comunicat dat publicităţii de deputatul Szabo Odon.

Potrivit acestuia, "scrisorile de atenţionare" expediate de ANAF nu au nicio semnătură şi nicio ştampilă şi sunt trimise, practic, în orb tuturor firmelor. "Nu poţi să nu observi metalitatea tipic comunistă. În ochii ANAF, toţi plătitorii de taxe şi impozite sunt prezumtivi evazionişti. Precum miliţienii de altădată, ANAF suspectează, din capul locului, că oricine are o afacere în România este de rea credinţă în raport cu statul", arată comunicatul deputatului UDMR.

Deputatul bihorean consideră că această campanie lansată de ANAF nu face decât să încerce să acopere haosul creat în sistem odată cu reorganizarea sa conform viziunii vicepremierului Chiţoiu asupra regionalizării. "O primă consecinţă a îndepărtării instituţiilor de contribuabili e tocmai colectarea mai puţin eficientă a impozitelor ce cad în sarcina agenţilor economici", concluzionează parlamentarul UDMR.