Turismul poate salva economia judeţului. "Anul 2013 l-am declarat anul turismului în Bihor", a anunţat joi, Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, în cadrul primei conferinţe de presă din acest an.

"Ne-am propus ca în acest an să fim partenerii Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Oradea şi a altor factori care vor să accelereze dezvoltarea turismului, astfel încât Bihorul şi Oradea să devină cât mai repede o zonă turistică", a declarat Ioan Lucian.

FPB vrea să încurajeze turismul şi prin înfiinţarea unui cluster de firme capabil să atragă vizitatori în judeţ. "În perioada imediat următoare se va naşte primul cluster din România în domeniul geotermal", a spus preşedintele organizaţiei patronale.

În plus, pentru primăvara acestui an, FPB şi-a propus organizarea celei de-a doua conferinţe pe domeniul turismului în cadrul căreia va fi prezentat, în premieră, portretul clientului de pe pieţele terţe de turism cu accent pe specificul turismului balnear.

"Clusterul de turism termal va încerca să promoveze piaţa din Bihor pentru atragerea clienţilor de pe pieţele vecine. Încă avem ce arăta! Sunt încă vii tradiţii, obiceiuri şi sărbători care ar putea atrage turişti, indiferent că este vorba de zona Beiuşului, Valea lui Mihai sau Aleşd", a spus Raul Derecichei, directorul general al FPB.

Mai mult, organizaţia este hotărâtă să răspună invitaţiei de a participa la târgul de turism care va avea loc în iulie la Ierusalim. "Este vorba de un târg cu specific etnografic şi de turism cu o expunere largă. Anul trecut, singurul judeţ care a promovat România a fost Bacăul. Anul acesta încercăm să determinăm Consiliul Judeţean să sprijine participarea Bihorului la acest eveniment", a spus Florin Balint, vicepreşedinte FPB.

Calendarul organizaţiei patronale bihorene pentru anul 2013 mai cuprinde organizarea pe 10 martie a conferinţei regionale destinată construcţiilor. "Viitorul în construcţii în partea de Vest a României", a unei conferinţe în domeniul medical în luna mai, a uneia în domeniul agriculturii pe 10 iunie, şi a unei conferinţe de business, destinată exclusiv firmelor, în luna octombrie. Cea de-a treia ediţie a galei "Top Branduri Bihorene" va avea loc anul acesta pe 14 decembrie.