Acţiunea poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor care, marţi dimineaţă, au descins în percheziţii la sediile unor firme şi persoane din Oradea, Haieu şi Sântandrei, vizează oameni de afaceri cunoscuţi în plan local. Este vorba despre Cosmin Bonica, patronul firmei Capa Instal Haieu, şi Dan Fechete, administratorul Dan&Dan Construct, ambele abonate la lucrări publice.
Cosmin Bonica, de pildă, este cunoscut ca apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, liderul organizaţiei judeţene PNL, şi a câştigat în ultimii ani numeroase contracte publice pentru reabilitări de drumuri, construcţia de cămine culturale ori pentru introducerea unor reţele de apă-canal.
La rândul său, Dan Fechete este şi el un nume cunoscut în domeniul construcţiilor. Firma lui şi a asociatului Daniel Sghindar, Dan&Dan Construct, a lucrat la amenajarea Orăşelului Copiilor, acoperirea Bazinului Olimpic, modernizarea Grădina Zoologică, dar şi numeroase lucrări de canalizare, poduri şi baraje.
Potrivit unui comunicat făcut public marţi după-amiază de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, din cercetările efectuate până în prezent, în perioada 2011 - decembrie 2013, firma lui Bonica a înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive provenind de la societăţile Mihaler Prodimpex SRL, respectiv Mirtisan SRL, ambele firme fără activitate administrate de orădeanul Ioan Cozac. Iniţial, documentele au fost emise direct către Capa Instal SRL, iar ulterior, din 2012, au fost "plimbate" întâi printr-o societate intermediară, Ecolex SRL, administrată tot de Cosmin Bonica.
Facturile aveau un rol dublu, fiind folosite de Bonica pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit, dar şi pentru a "umfla" devizul unor lucrări publice pe care le avea de executat. Anchetatorii au găsit mai multe facturi emise de firma Mirtisan către Capa Instal inserate în situaţiile de lucrări prezentate spre decontare primăriilor Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, cu care Bonica avea contracte pentru execuţia infrastructurii de apă şi apă uzată.
Concret, e vorba de contracte fictive între Mirtisan şi Capa Instal, pentru închirierea de echipamente (buldoexcavatoare, excavatoare, cilindru compactor, autogreder şi autobasculante), utilaje pe care societatea Mirtisan nu le-a deţinut niciodată, însă pentru care administraţiile locale au decontat chirii în valoare de peste 1,9 milioane lei.
Aceeaşi schemă a fost aplicată şi de administratorul Dan&Dan Construct SRL în cazul lucrărilor de amenajare a Grădinii Zoologice Oradea şi al extinderii Cimitirului Municipal, unde a inclus în "notele de plată" facturi fictive în valoare de 744.000 lei şi 618.388 euro, privenind de la aceeaşi firmă Mirtisan, pentru prestări servicii care, de fapt, nu au existat.
În total, potrivit calculelor făcute de anchetatori, cei doi au provocat un prejudiciu de peste 6 milioane de lei bugetului de stat şi al administraţiilor locale pe care le-au înşelat. Marţi, la finalul percheziţiilor, Bonica şi Fechete au fost ridicaţi şi conduşi la sediul Poliţiei Bihor pentru audieri, fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri. Alături de cei doi, poliţiştii l-au ridicat şi pe unul dintre furnizorii lor de facturi fictive, Ioan Cozac.
Ulterior, Bonica, Fechete şi Cozac au fost prezentaţi şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde procurorul care supraveghează ancheta a decis reţinerea lor.
"Suspecţii Dan Fechete, Cosmin Bonica şi Ioan Cozac au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând ca procurorul de caz să analizeze oportunitatea solicitării unei măsuri preventive mai aspre", se precizează în comunicatul Parchetului Bihor, menţionându-se totodată că ancheta a pornit de la sesizarea inspectorilor Direcţiei Antifraudă Oradea şi s-a efectuat cu sprijinul tehnic asigurat de SRI.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 4 unităţi de calculator, două laptopuri, 3 carduri bancare, 3 token-uri, ştampile aparţinând unor societăţi comerciale din Ungaria, Slovacia şi Italia, documente financiar contabile, înscrisuri privind imobilele deţinute în proprietate de către persoanele cercetate şi diverse documente aferente unor proiecte de finanţare.