Orădenii investesc în reabilitarea termică a imobilelor în care locuiesc. Consiliul Local a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, indicatorii economici pentru reabilitarea termică a blocului CARPO din strada Cazaban, cunoscut şi ca "blocul pensionarilor", şi a încă 28 de clădiri de apartamente.

Pe lista imobilelor care urmează să fie izolate se mai numără blocul turn din Piaţa 1 Decembrie şi alte blocuri situate pe străzile Aleea Rogerius, Aluminei, Bulevardul Dacia, Bumbacului, Cazaban, Erofte Grigore, Galileo Galilei, General Magheru, Lacu Roşu, Lăpuşului, Leonardo da Vinci, Oneştilor, Piaţa 1 Decembrie şi Sovata.

Procesul de reabilitare termică a celor 29 de imobile va cuprinde izolarea cu polistiren a pereţilor, plafonului, planşeului de deasupra subsolului şi a conductelor din beci, închiderea balcoanelor, înlocuirea geamurilor şi a tâmplăriei în scopul reducerii facturii de încălzire a proprietarilor din imobil cu circa 40%.

Lucrările vor fi finanţate în proporţie de 60% de la bugetul european şi cel de stat, diferenţa de câte 20% urmând să fie suportată de municipalitate şi de proprietarul fiecărui apartament în parte. În funcţie de veniturile deţinute, orădenii vor avea de suportat între 10% şi 30% din costurile reabilitării termice.

"Odată aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor, urmează ca proprietarii apartamentelor să îşi dea acordul în scris în privinţa suportării costurilor care le revin după care vom depune documentaţia la ADR Nord-Vest", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Experienţa acumulată la reabilitările anterioare de blocuri arată că pentru izolarea termică a unui apartament cu două camere investiţia se ridică la 2.500 - 3.500 lei, în funcţie de dimensiuni şi modul în care s-a făcut ulterior izolarea acestuia.