Câte patru poliţişti, 5 zile pe săptămână, timp de o lună şi jumătate, s-au plimbat prin oraş cu mijloacele de transport în comun, având ca sarcină să testeze integritatea controlorilor de la societatea Oradea Transport Local.

Oamenii fuseseră reclamaţi de zeci de orădeni, dar şi de şefii lor care auziseră că, în loc să taie chitanţe blatiştilor, îşi băgau în buzunar sumele primite drept mită ca să-i ierte de amenzi. Rezultatul? Opt controlori din cei 23 ai OTL s-au ales cu dosare penale, iar unul a fost chiar reţinut pentru 24 de ore. "E grav!", recunoaşte managerul societăţii, Csuzi Istvan.

Reclamaţi de şefi

În ultimele luni, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au primit mai multe sesizări împotriva controlorilor OTL care erau acuzaţi că îşi bagă în propriile buzunare banii încasaţi de la orădenii prinşi fără bilet sau abonamente de călătorie pe mijloacele de transport în comun.

Povestea a luat amploare când ciubucăreala a fost reclamată chiar de şefii lor controlorilor. Iar asta pentru că şpăgăreala luase amploare, iar fenomenul a ajuns şi la urechile primarului Ilie Bolojan, care a cerut şefului  OTL să-şi facă ordine în ogradă.

BIHOREANUL a aflat că între "victimele" şpăgarilor s-a numărat inclusiv nepotul unui procuror de la Parchetul Bihor, un elev de 12 ani, săltat din tramvai pentru că îşi uitase abonamentul acasă. "L-au dus la un birou şi i-au cerut să-şi sune mama, să aducă abonamentul, dar şi 30 lei pentru amendă, deşi taxa este de doar 25 lei. Evident, banii n-ar fi fost nicidecum pentru amendă, căci - având abonament - adolescentul nu avea de ce să plătească. Iar doamna nici nu le-a lăsat banii", povesteşte unul dintre poliţiştii implicaţi în anchetă.

Filaj pe tramvai

Dosarul deschis în acest caz a fost înregistrat la Parchetul Bihor, iar pentru că singura probă clară de corupţie era flagrantul, procurorii au decis să apeleze la investigatori sub acoperire din rândul poliţiştilor, pe post de blatişti pe tramvaie şi autobuze.

Câte patru poliţişti, 5 zile pe săptămână, timp de o lună şi jumătate, s-au plimbat cu mijloacele de transport în comun, pândindu-i pe controlori. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. A fost "punct ochit, punct lovit", căci niciunul dintre angajaţii OTL nu a refuzat târguiala propusă de blatişti pentru a scăpa de amenzi. "Sumele însuşite de controlori în acest fel par derizorii. Câte 15-20 lei, dar dacă faci un calcul, bacşişul pe care îl făceau în acest fel putea ajunge la 200 lei sau chiar mai mult într-o zi", explică poliţistul.

Joia trecută s-a tras linie. În urma acţiunilor dispuse de procurori, opt angajaţi ai OTL au picat testul de integritate întrucât ceruseră şpăgi, fiind puşi sub urmărire penală pentru luare de mită. Cel mai cel a fost Toma Mihoc, un controlor de 49 de ani, care a cerut mită de nu mai puţin de 5 ori, astfel încât a şi fost reţinut de procurori, miercurea trecută, pentru 24 de ore.

"Revoltător"

Interpelat pe acest subiect, directorul executiv al OTL, Csuzi Istvan, susţine că ştia de acţiunea poliţiştilor, însă nu şi numărul angajaţilor care s-au dedulcit la şpăgi.

"Cunoşteam de o vreme că unii dintre angajaţi bagă în buzunar banii de amenzi, dar nu aveam probe, aşa că s-a cerut ajutorul Poliţiei pentru o anchetă. Eu nu am fost informat de numărul celor puşi sub învinuire, dar dacă informaţia BIHOREANULUI e corectă, acest lucru este foarte grav, e revoltător chiar", spune Csuzi. Motivul? Cele opt persoane puse sub învinuire reprezintă o treime din totalul de 23 de controlori ai OTL!

Managerul promite, însă, sancţiuni drastice. "Aştept doar să mi se comunice oficial situaţia", declară Csuzi, refuzând, totuşi, să  dezvăluie cum îi va "amenda" pe şpăgarii din subordinea sa. Cel puţin deoacamdată...

Vezi ce propune Bihorel pentru îndreptarea situaţiei, pe www.bihorel.ro