Casa Pasivă se mută la Oşorhei. Reprezentanţii Asociaţiei "Casa Pasivă" şi cei ai Primăriei Oşorhei au semnat vineri la Oradea un parteneriat pentru închirirea unui spaţiu din viitorul centru de afaceri pentru energii regenerabile din localitate.

"Având în vedere facilităţile oferite, ne gândim să facem la Oşorhei un punct de lucru cu al asociaţiei Casa Pasivă, cu funcţionare permanentă, pentru promovarea acestui concept", a declarat Constantin Jurcă, vicepreşedintele Federaţiei Patronilor Bihor şi membru al asociaţiei.

Încă nou în România, conceptul de casă pasivă se referă la construcţii concepute şi izolate astfel încât să aibă pierderi minime de energie, reuşind în final un consum de numai 10% faţă de o locuinţă obişnuită.

"Standardul de casă pasivă se bazează pe eficienţă energetică. Dacă un imobil obişnuit are un consum de 200 - 250 kw/h pe an o astfel de locuinţă consumă maxim 15 kw/h pe an. Acest standard se obţine numai prin termoizolaţie, orientare şi umbrire, recuperarea căldurii şi eliminarea punţilor termice pe unde se pierde căldură", a declarat arhitectul Abos Ede, preşedintele Asociaţiei "Casa Pasivă".

Deocamdată la început, conceptul va fi promovat prin intermediul Centrului de Afaceri din Oşorhei, unde asociaţia va putea închiria sediu, fără plată, pentru cinci ani de zile. Construcţia centrului urmează să fie finalizată în cursul lunii mai pentru ca inaugurarea efectivă să aibă loc la sfârşitul lui august, după dotarea cu utilităţi.

"Ne bucurăm să avem un astfel de partener care să ţină seminarii şi prezentări în viitorul centru. Acolo, pe lângă Casa Pasivă, vor să vină parteneri din toată Europa care promovează concepte precum producţia de echipamente şi subansamble pentru energii regenerabile şi eficienţă energetică indiferent că este vorba de eoliene, celule fotovoltaice sau pompe de căldură", a spus primarul de Oşorhei, Ioan Pop.

Având în vedere că, în funcţie de dotări, o astfel de casă poate costa cu circa 15 - 20% mai mult decât un imobil obişnuit, reprezentanţii asociaţiei iau în calcul, după model occidental, promovarea unii normativ care să acorde facilităţi investitorilor dispuşi să cheltuie bani în plus pentru o soluţie ecologică. În prezent, suma plătită în plus se poate amortiza în circa 10 - 15 ani, din economia de energie.