Tribunalul Bihor a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele administratorului firmei orădene Oilserv Total SRL, Vasile Boer, care deţine o benzinărie pe Calea Borşului.

Afaceristul sălăjan este anchetat pentru evaziune fiscală şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, într-un dosar complex instrumentat de procurorii DNA Oradea, cu sprijinul ofiţerilor SRI şi al poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor.

Concret, afaceristul i se impută că, în perioada 2008-2012, a iniţiat un circuit evazionist cu produse petroliere cu complicitatea altor 7 administratori de firme din ţară: Neculai Stanciu, un fost poliţist din Bucureşti, Ioan Poenar, preot ortodox din Luncoiu de Sus, judeţul Hunedoara, Maria Constantin, Cătălin Ceauş, Dumitru Cioacă, Ion Pădure şi Păstorel Florescu, toţi arestaţi deja pe 25 aprilie.

Din ancheta procurorilor a reieşit că cei 7 complici erau administratori ai unor firme cu comportament fantomă şi funcţionau ca intermedieri între furnizorii de produse petroliere (în special motorină accizabilă) şi beneficiarii finali, cum era şi Oilserv Total SRL. Introducerea în circuitul comercial a firmelor fantomă, denumite şi tip "bidon", era doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina celor din urmă plata taxei pe valoare adăugată şi a accizelor aferente tranzacţiilor.

Prejudiciul total adus bugetului de stat, cuantificat în cauză, reţinut în sarcina firmei Oilserv Total SRL Oradea şi reprezentantul său legal, Vasile Boer, este de 62.819.772 lei, adică circa 14.000.000 euro, constând în accize, TVA şi impozit pe profit neplătite, aferente unui volum de produse petroliere vândute ilegal de 25.123.620 litri.

Complicii afaceristului din Sălaj, care îl alimentau cu facturi fictive, beneficiau de un comision constând într-un procent de 2-3% din sumele aflate în joc. Pentru banii respectivi, pe lângă emiterea facturilor, aceştia retrăgeau din contul bancar al firmelor, în numerar, sumele de bani virate de SC Oilserv Total SRL. Apoi, după reţinerea comisioanelor, banii erau predaţi imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, lui Vasile Boer ori unor personaje din anturajul său.

Conform verificărilor efectuate, în perioada 2008 - 2012, firma orădeană a efectuat plăţi prin virament bancar către firmele din circuitul evazionist în cuantum de 96.114.282 lei, din care a fost ridicată în numerar din conturile acestor societăţi suma totală de 61.679.475 lei (fără comisioanele bancare).

"Având în vedere că circa 2-3 % din suma retrasă era oprită de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultă că inculpatului Boer Vasile Valer i-a fost restituită în perioada 2008 - 2012 suma de 60.749.634 lei în numerar, provenită din activităţile infracţionale, sumă reintrodusă în circuitele comerciale ale societăţii orădene", se arată în comunicatul DNA.

Vasile Boer se află, deja, în spatele gratiilor, fiind arestat într-un dosar al DIICOT Sălaj, pentru delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Citiţi amănunte despre afacerile "unsuroase" ale patronului Oilserv SRL şi în articolul: "Fraudă de 14 milioane de euro, anchetată de DNA Oradea: 7 persoane au fost arestate (FOTO)"