Planul anual de achiziţii publice este pentru instituţiile publice un fel de Biblie a cumpărăturilor. Conform legii, toate achiziţiile programate trebuie să se regăsească în listă, iar conţinutul său să fie public.

Aparent banală, măsura e de o importanţă covârşitoare. Pe de o parte "privaţii" află din timp proiectele mari şi se pot pregăti pentru licitaţii, iar pe de altă parte "statul" are garanţia că, datorită răgazului câştigat, agenţii economici pot oferta servicii mai bune la preţuri mai mici. Dar practica ne omoară...

La pomul lăudat...

Când a venit în Primărie, liberalul Ilie Bolojan a promis transparenţă totală. În doar câteva luni de la instalarea noului primar, funcţionarii municipalităţii au început să anunţe pe portalul Primăriei toate licitaţiile care urmau să fie organizate, rezultatele acestora şi chiar contractele încheiate cu câştigătorii. Treptat, lucrurile au intrat în normalitate, fapt ce a dus la recăpătarea încrederii în administraţie şi la asigurarea premiselor unor achiziţii publice corecte, care să permită oraşului să cumpere bunuri şi servicii de calitate la cele mai bune tarife.

Începând din 2011, municipalitatea a luat hotărârea să publice pe site inclusiv Programul de achiziţii pe anul în curs, cu toate licitaţiile pe care urma să le organizeze. Avantajul era dublu: pe de o parte Primăria îşi putea organiza investiţiile după priorităţi, iar pe de alta firmele se puteau pregăti din timp, fără să poată fura nimeni startul aflând "pe surse" ponturi despre licitaţiile ce urmau să aibă loc.

Singular în peisajul birocratic autohton, procesul de transparentizare a adus municipalităţii o mulţime de laude. În noiembrie 2010, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a premiat instituţia pentru "sporirea gradului de integritate, transparenţă şi răspundere", iar în 2011 Institutul pentru Politici Publice a nominalizat Oradea ca exemplu de bune practici în domeniu. Până i s-au urcat laudele la cap...

... să mergi cu toporul

După ce şi-a obişnuit contribuabilii cu informaţii complete privind achiziţiile, anul acesta municipalitatea a "uitat" să mai publice planul pe site. În 2012, vreme de cinci luni, secţiunea rezervată pe portalul Primăriei a fost deschisă de programul licitaţiilor programate pentru... 2011.

Deşi a fost creionată încă din februarie, după primele discuţii pe marginea bugetului local din acest an, lista achiziţiilor a fost ţinută la sertar. Motivele sunt puerile. "Nu am postat Programul anual de achiziţii pe site pentru că ştiam că este doar o ciornă care urma să sufere modificări", spune Adina Marge, şeful Biroului Achiziţii Publice.

De "vină" ar fi volumul mare de investiţii aflate în diferite faze de pregătire de către Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, care ar da peste cap toate socotelile Biroului Achiziţii. "Programul trebuie corelat cu listele de investiţii ale tuturor direcţiilor din Primărie. Achiziţiile DMPFI depind de finanţările europene, fapt pentru care este destul de greu să facem o proiecţie exactă", spune Marge. Altfel spus, Primăria nu şi-a făcut publice intenţiile pentru că o încurca programul DMPFI, direcţia care va organiza anul acesta cele mai multe licitaţii!

15 Marcel Bolos.jpgExista din februarie!

Că lucrurile nu stau aşa o spune Marcel Boloş (foto), şeful DMPFI, promovat săptămâna trecută ca secretar de stat. "DMPFI şi-a definitivat şi a trimis spre includere în Programul de achiziţii obiectivele pe 2012 încă din februarie. Trebuia s-o facem, pentru că în momentul în care finanţatorul controlează documentele, el verifică dacă achiziţia figurează în plan". Fostul director spune că achiziţiile programate pot fi modificate oricând fără probleme. "Eu nu am văzut buget care să nu fie modificat ulterior, fie local, fie central. Uneori rectificăm şi de 12 ori pe an bugetul, pentru că nu ştim dinainte cum evoluează lucrurile pe parcursul anului". În ce priveşte modificarea planului de achiziţii, Boloş spune că nu-i mare filosofie: "Se face o anexă şi gata!".

Faptul că o licitaţie programată să se ţină în 2012 se amână pentru anul următor din lipsă de fonduri nu e nici pe departe o problemă. "Dacă ţi-ai programat o investiţie şi nu ai finanţare, o amâni şi nu iese nicio discuţie. Problemă este să faci licitaţie fără ca investiţia să apară în planul de achiziţii. Acesta a fost gândit tocmai pentru ca mediul de afaceri să cunoască intenţiile autorităţii contractante şi să se poată pregăti", spune Boloş.

Publicare cu delay

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a refuzat să se pronunţe asupra motivelor publicării cu întârziere a planului de achiziţii pe site-ul municipalităţii, însă a ordonat ca acest lucru să fie făcut imediat. Ordinul verbal va fi întărit, se pare, şi printr-o dispoziţie scrisă, dar peste o lună, dacă va fi reales primar, pentru ca gestul să nu fie interpretat ca unul electoral.

Oricum, chiar dacă cu o întârziere de cinci luni, de săptămâna trecută Programul de achiziţii pe 2012 poate fi consultat pe site-ul Primăriei. Astfel, deşi va suferi modificări, măcar proiectul său este public. Asta spre deosebire de programele de achiziţii ale structurilor subordonate municipalităţii, precum Administraţia Imobiliară Oradea (care ţine pe site tot lista de achiziţii din 2009), Administraţia Domeniului Public, Compania de Apă Oradea şi OTL (care ultima oară au postat pe site-uri programele din 2011), iar Electrocentrale, Casa de Cultură a Municipiului şi spitalele nu le au deloc. Ce-i drept însă, nu acestea au fost lăudate pentru transparenţa de care (nu) au dat dovadă...


"Planurile anuale de achiziţii sunt publicate pe site-ul instituţiei doar de anumite autorităţi, printre care Primăria Oradea. Instituţiile care publică asemenea informaţii reprezintă mai degrabă excepţii, nu o regulă"

Raportul Institutului pentru Politici Publice, 2012


OPACII
Judeţul "discreţilor"

Dacă Primăria Oradea a omis doar anul acesta să-şi pună programul de achiziţii publice pe site, instituţiile judeţene n-au făcut-o niciodată până acum, deşi legea care le obligă la transparenţa online datează din 2006. Prefectura a postat anul acesta pe site-ul propriu doar câteva anunţuri de licitaţie, în vreme ce Consiliul Judeţean ţine şi acum pe portal anunţuri vechi de doi sau chiar trei ani. Despre postarea programelor de achiziţii ale celor două instituţii, nici pomeneală!

La fel, serviciile deconcentrate parcă ar fi servicii secrete. Cu excepţia Direcţiei de Sănătate Publică, care şi-a postat pe site programul de achiziţii publice, majoritatea instituţiilor, de la ITM până la Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Silvică, nici măcar nu şi-au bătut capul cu aşa ceva. Probabil pe considerentul că oricum nu le verifică nimeni, de vreme ce însăşi Prefectura nu a dat un exemplu în acest sens...