Camion "Love Parade"

Emisiunea electorală organizată miercuri seară în Piaţa Independenţei de Digi 24 a avut un format care i-a nemulţumit pe pretendenţii din poziţiile a doua şi a treia la Primăria Oradea ai UDMR, Cseke Attila, şi PDL, Mihai Groza, supăraţi că nu l-au putut "pişca" în direct pe favoritul Ilie Bolojan, cotat într-un sondaj publicat de televiziune şi realizat de IRES cu 72% încredere din partea orădenilor.

Susţinut de o galerie numeroasă formată din membri şi simpatizanţi ai PNL şi PSD, Bolojan a fost primul care, în baza unei trageri la sorţi, a urcat pe camionul-platformă al Digi 24 (asemănător cu unul folosit la evenimentele gen Love Parade) pentru a răspunde întrebărilor moderatorului Cosmin Prelipceanu.

Prima dintre acestea a vizat faptul că, potrivit unui sondaj, 19% dintre orădeni nu au ştiut sau nu au răspuns la o întrebare privind cele mai importante probleme ale oraşului, motiv pentru care candidatul USL a afirmat că, pe de o parte, acesta e rezultatul faptului că în mandatul 2008-2012 a "atacat" multe dintre aceste probleme, fără ca acest lucru să însemne că nu mai sunt probleme de rezolvat.

Bolojan a spus că, în opinia sa, va trebui să continue politica de dezvoltare a economiei prin încurajarea investitorilor şi prin modernizarea infrastructurii oraşului, de la drumuri şi poduri până la apă şi canalizare.

De asemenea, întrebat ce anume are "special" Oradea şi orădenii, primarul a spus că principala caracteristică a oraşului este patrimoniul de monumente de arhitectură, pe care intenţionează să-l pună în valoare prin reabilitarea tuturor acestor imobile, adăugând că în ceea ce-i priveşte pe orădeni îi consideră "parteneri pe toţi cei care îşi văd de treabă, care îşi plătesc taxele şi impozitele, care se respectă unii pe alţii, care nu distrug patrimoniul oraşului".

Pe de altă parte, moderatorul a vrut să afle secretul faptului că Oradea are cel mai mare buget local în comparaţie cu toate celelalte oraşe din Transilvania, Bolojan arătând că acest lucru a fost posibil atât datorită afluxului de investiţii directe în economia oraşului (25-30 milioane euro în fiecare an din ultimii patru), cât şi sumei mari (de 190 milioane euro) atrase de Primărie din programele cu fonduri UE pentru realizarea unor proiecte.

Invitat să-şi prezinte în final un mesaj de cel mult 3 minute, candidatul USL a amintit că deşi au fost patru ani de criză, în care la nivel naţional afluxul de investiţii a scăzut de opt ori, în Oradea s-a înregistrat un fenomen contrar, datorită investitorilor care s-au stabilit aici, şi care a avut ca efect crearea a peste 1.200 de noi locuri de muncă. "Am încercat să nu-i dezamăgesc pe orădeni şi cred că cei care nu s-au dus la vot în 2008 acum au motive să o facă, pentru că de atunci s-au putut convinge că nu toţi politicienii sunt la fel şi că faptele fac diferenţa".

Groza: Bolojan, mandat "păgubos" pentru orădeni

Însoţit de un număr mai mic de susţinători, dar nu şi tăcut, cu preşedintele PDL Ionel Avrigeanu şi cu fostul prefect Gavrilă Ghilea în frunte, Mihai Groza a avut un discurs extrem de vehement la adresa primarului în funcţie, al cărui mandat l-a caracterizat din start ca fiind "păgubos" pentru oraş şi pe care l-a descris, la fel ca în 2008 ca fiind primar-pedeapsă.

Din start, candidatul PDL a afirmat că va "regândi" salubrizarea, dar şi politica privind infrastructura, deoarece la întrebarea privind gropile a răspuns că în opinia sa trebuie venit cu asfaltările prioritar dinspre centru şi abia apoi în cartiere, spunând  - de asemenea - că trebuie desfiinţat "monopolul" firmei Selina, dar fără a-i pronunţa numele.

"Paşi mărunţi" a considerat Groza că au fost reuşitele lui Bolojan pentru atragerea de investitori şi crearea a noi locuri de muncă, spunând că "contractele încheiate de Primărie pentru concesionarea terenurilor în Parcul Industrial (n.r. - din Şoseaua Borşului) au fost păguboase" şi că, "într-o variantă optimistă" el va crea "2.000-3.000 de noi locuri de muncă" anual.

Cel mai copios atac al PDL-istului a fost, însă, pe tema termoficării, unde Groza a spus că "am identificat soluţia alternativă", adică geotermalismul care, în opinia sa, ar putea asigura 80% din necesarul oraşului, dat fiind că "Oradea stă pe al treilea mare zăcământ din Europa". Groza a spus, de altfel, că din prima zi a mandatului de primar va bloca proiectul prin care UE a alocat Oradiei 77 milioane euro pentru noua centrală pe gaz.

Şi pe tema traficului candidatul PDL a spus că Bolojan a fost "păgubos" cu turbogiraţia, şi că "trebuie găsite soluţii de fluidizare, nu de obstrucţionare". Tangent, Groza a adăugat că tot din prima zi va desfiinţa parcările rezidenţiale, pe care le va face gratuite, pentru că "orădeanul trebuie să fie stăpân la el acasă".

În final, mesajul fostului primar către orădeni s-a referit la faptul că edilul trebuie să acţioneze "din respect pentru orădeni", iar el optează "pentru un oraş civilizat, dar fără amenzi". "Respectul pentru orădeni se exprimă atunci când primarul acţionează cu respect pentru cetăţean, nu pentru a-l pedepsi", a încheiat Mihai Groza.

Modelul lui Cseke: Sibiul cu primar minoritar

Suţinut de cea mai însufleţită şi veselă galerie, din care însă liderii UDMR Alexandru Kiss şi Rozalia Biro au avut grijă să nu facă parte, lăsând rolul de dirijor preşedintelui executiv Szabo Odon, candidatul UDMR Cseke Attila a continuat atacul început de Groza asupra lui Bolojan.

Fostul ministru al Sănătăţii a afirmat că "Oradea este printre puţinele oraşe mari din ţară" unde există un monopol al RER şi, ca să fie convingător asupra efectelor negative, a spus cu patetism că jurnaliştii de la Digi 24 au fost întâmpinaţi în Oradea "cu buruieni", arătând vegetaţia netunsă de pe malul Crişului din apropiere.

Cseke a spus că în opinia sa principala problemă a oraşului nu este lipsa locurilor de muncă, ci faptul că acestea sunt sub-salarizate, ceea ce este o consecinţă a faptului că "Oradea se ocupă de multe domenii de activitate, dar niciunul nu este un domeniu de excelenţă". El a afirmat că aceasta este o consecinţă a lipsei de viziune a tuturor primarilor anteriori, care au fost doar "administratori, unii mai buni, alţii mai slabi", şi a spus că a luat modelul Sibiului, care şi-a dezvoltat un brand cultural şi unde toţi locuitorii sunt mândri că sunt sibieni.

Termoficarea a fost un alt teren de gherilă cu Bolojan, Cseke afirmând că actualul primar nu a înlocuit reţelele cu pierderi, deşi în curtea CET sunt depozitaţi kilometri de ţevi, pentru că i-a fost frică "să spargă străzile" şi adăugând că acest lucru nu se poate face "din elicopter".

La fel ca PDL-istul Groza, Cseke a promis că va modifica sistemul de parcări, dar nu prin desfiinţarea parcărilor de domiciliu, ci a celor cu durată limitată de 2 ore din centru, deoarece pe cele marcate cu linii galbene orădenii nu-şi pot folosi abonamentele. Tot cu referire la circulaţie, UDMR-istul a spus că va încerca să modifice "turbogiraţia", printr-un sistem de drumuri subterane şi supraterane, astfel încât să nu mai existe aglomeraţie în intersecţie.

În mesajul către alegători, Cseke a repetat că modelul său este Sibiul, care cu un "primar minoritar" este un model de succes, specificând totodată că va face din Oradea "un centru regional important", în care domeniile de excelenţă să fie sportul şi cultura, deoarece acestea, "prin interconexare", atrag şi dezvoltarea economică.

Vezi momentele cheie ale dezbaterii, pe siteul www.digi24.ro