Au venit, au văzut, au plecat. La două luni după demararea lucrărilor neautorizate de la restaurantul Transilvania, clădire monument protejată de lege, şi la o săptămână după ce reprezentanţii firmei au refuzat până şi să preia o adresă prin care municipalitatea programa un control, primarul Ilie Bolojan şi şefa Direcţiei Urbanism, Adriana Lipoveanu, au reuşit să intre joi în imobilul aflat în plin proces de reamenajare în spatele ferestrelor acoperite cu folie.

"Ce pot să spun este că intervenţia nu a afectat partea de monument a clădirii, iar proprietarul va fi amendat pentru demararea lucrărilor fără autorizaţie", a declarat primarul Ilie Bolojan. Potrivit edilului cuantumul amenzii va fi stabilit de Poliţia Locală.

În condiţiile în care un proprietar de garsonieră care şi-a înlocuit geamurile cu tâmplărie PVC fără să aibă autorizaţie de construire riscă amenzi de mii de lei şi este obligat la intrarea, de îndată, în legalitate, atitudinea municipalităţii este cel puţin îngăduitoare. Asta cu atât mai mult cu cât lucrările neautorizate la clădirea protejată de lege durează de luni de zile, iar în Oradea nu există clădiri "parţial monument".

"Întreaga clădire a restaurantului Transilvania are statutul de monument, nu se pune problema să fie doar o parte. Probabil reprezentanţii municipalităţii au constatat însă că lucrările nu au afectat partea de tavan cu acele ornamente care dau clădirii valoarea ei deosebită", a declarat Lucian Silaghi, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu.

Reprezentanţii municipalităţii, cei ai Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bihor şi arhitecţii firmei Transilvania se vor întâlni în cursul zilei de vineri pentru a analiza dosarul de autorizare a lucrărilor.

Citiţi pe această temă şi: Transilvania sub asediu! Ioan Micula amenajează în secret şi fără autorizaţie un monument istoric pentru nunta fiicei sale