Pentru Compania de Apă Oradea anul care se încheie a început prost dar s-a redresat pe parcurs. "Anul 2013 s-a dovedit în final a fi un an bun, deşi a început sub tensiune. Am fost nevoiţi să luăm măsuri de austeritate precum reducerea personalului cu 45 de persoane şi diminuarea drepturile salariale ale colegior prin eliminarea tichetelor şi premiilor, pentru a putea contracta un credit BERD. În final însă compania va încheia anul cu un profit brut de patru milioane lei", a declarat Ovidiu Gavra, directorul CAO, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la final de an.

Potrivit directorului, anul acesta CAO a derulat investiţii de 37,3 milioane lei. Lucrările au fost finanţate în cea mai mare parte prin proiectul privind extinderea alimentării cu apă şi canalizare în Oradea în valoare totală de 112,7 milioane lei, precum şi prin proiectul Aparegio privind extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Bihor al cărui valoare se ridică la 83,2 milioane euro.

Buturuga mică...

În ciuda investiţiilor consistente şi a importanţei strategice pentru Bihor, proiectul Aparegio s-a împotmolit în faza de implementare într-o comună din capătul judeţului. "Cea mai mare nemulţumire a noastră în 2013 este neacordarea avizului de trecere a aducţiunii de apă de la izvorul Feredeu de către Primăria Finiş, măsură care blochează lucrările de alimentare cu apă a municipiului Beiuş", a declarat Gavra.

Primăria Finiş se opune eliberării avizului sub pretextul că lucrările ar afecta pe o porţiune de trei kilometri un drum de 22 kilometri abia modernizat. "Am promis Primăriei Finiş că lucrările vor afecta doar şanţul de pe marginea drumului, că executantul lucrărilor va contracta constructorul drumului să se ocupe de cei trei kilometri afectaţi de lucrări pentru a nu se pierde garanţia, am modificat proiectul astfel încât aducţiunea să alimenteze inclusiv comuna Finiş, dar tot nu am reuşit să primim avizul", a spus directorul.

O problemă politică...

Potrivit lui Gavra, motivaţia acestei atitudini refractare din partea Primăriei Finiş este de natură politică. "Este o problemă de natură politică într-o situaţie în care politicul nu ar avea voie să aibă nicio imixtiune. Din acest motiv, rezolvarea ar putea veni tot din acest plan. Primarul este reprezentantul unui partid, culmea aflat chiar la guvernare, aşa că şefii lui ar putea să intervină pentru detensionarea situaţiei", a spus directorul.

Lucrările la aducţiunea de apă din Feredeu sunt întârziate deja cu peste un an, fapt pentru care câştigătorul licitaţiei a şi cerut denunţarea contractului. În cazul în care executantul lucrărilor nu va primi avizul până pe 15 ianuarie 2014, reprezentanţii CAO sunt hotărâţi să renunţe la investiţie, aceasta urmând să fie trecută în masteplanul judeţului spre a fi finanţată ulterior. Nu se ştie însă din ce fonduri...

Nerealizarea lucrărilor nu va rămâne fără consecinţe. "Există posibilitatea să primim corecţii financiare care pot merge până la 25% din valoarea proiectului, ceea ce este enorm", a declarat Gavra.

Directorul a mai spus că în cazul în care constructorul va rezilia contractul de execuţie, CAO se va îndrepta împotriva comunei Finiş pentru recuperarea sumei de un milion de lei reprezentând costurile cu proiectarea. Pentru că lucrările au fost licitate cu proiectare şi execuţie împreună iar constructorul a făcut schiţele acesta cere să fie plătit. Indiferent de cine...

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Finiş contra Bihor: Cum blochează primarul din Finiş un proiect de 341 milioane lei"