Cine ar fi crezut că bărbatul cărunt, cu aer distins şi ochelari eleganţi, extrem de îngrijit la vorbă şi la port, putea batjocori un copil de 11 ani pentru a-şi satisface obsesiile sexuale? Până şi judecătorii care l-au arestat s-au arătat şocaţi de faptele grave de care acesta era acuzat.  

"Şantaj!" - sare în apărare soţia bărbatului, jurându-se că de 5 ani omul nu făcea faţă nici măcar datoriilor conjugale şi acuzând-o pe ţigăncuşa care l-a denunţat că nu vrea decât să-l stoarcă de bani. Localnicii din Valea lui Mihai, micul târg de la capătul judeţului unde s-a petrecut grozăvia, tind totuşi să-i dea crezare fetiţei. O zvârlugă bălaie, prietenoasă şi zâmbitoare, mereu dispusă să dea o mână de ajutor prin magazinele ori birourile din centrul oraşului...

Ţigăncuşa şi americanul

04 Boka Katalin.jpgDe trei săptămâni, de când s-a aflat de "ruşinea" ei, Lucreţia n-a mai apărut la Primăria Valea lui Mihai, unde obişnuia s-o viziteze pe Boka Katalin (foto), experta pe problemele romilor care îi sprijinise familia la nevoie, şi nici pe la firmele din preajmă, unde îşi oferea ajutorul în schimbul unor bomboane, mâncare şi hăinuţe pe care să le folosească împreună cu cei trei fraţi mai mici. Familia ei locuieşte în colonia de ţigani, într-o colibă de chirpici fără uşă, cu ochiuri de geam acoperite cu zdrenţe, în care lumina bate mai mult prin găurile acoperişului peticit.

Ultima oară, fetiţa fusese la Primărie pe 29 octombrie. A salutat cuviincios, ca de obicei, dar pe faţă i se citea o supărare pe care nimeni nu i-o înţelegea. S-a dus ţintă la Katalin, care, prin natura meseriei, cunoaşte toate familiile de rromi din oraş şi adesea îi ajuta să-şi rezolve problemele ivite cu autorităţile. Îi ajutase şi pe părinţii fetei, mai ales atunci când tatăl acesteia a fost lovit de o maşină şi a rămas infirm.

Când funcţionara a întrebat-o ce necaz are, micuţa i-a spus, dintr-o dată, că "Lajos bacsi vrea să mă calce cu maşina". Femeia a rămas surprinsă: cum putea face aşa ceva tocmai domnul Ludovic Gall, un bărbat de 68 de ani, fost chelner, emigrat în America prin anii '80 şi reîntors cu soţia, şi ea tot pensionară, în urmă cu cinci ani?

"N-am ştiut ce să cred. Lucreţia mi-a spus că Lajos bacsi o acuza că i-a şterpelit de pe masă 20.000 de forinţi (n.r. - circa 300 lei), sumă despre care, însă, fetiţa zicea că i se cuvenea. Pentru ce i-a promis bătrânul atâţia bani, n-a vrut să spună, decât greu, după ce am tot insistat. Când am auzit răspunsul, am chemat-o imediat pe maică-sa la Primărie", povesteşte funcţionara.

Săraci, dar cu şcoală

Mama fetei a fost luată ca din oală. Nici ei nu îi venea să creadă că fetiţa sa era pur şi simplu abuzată sexual de un bărbat pe care toţi îl credeau la locul lui. "Lucreţia nu i-a povestit nici mamei sale până atunci ce s-a întâmplat, de ruşine, şi eu o cred. Ei nu sunt o familie destrăbălată, ci oameni liniştiţi, care nu au avut probleme cu legea. Nici măcar nu cerşesc, deşi sunt săraci lipiţi, iar tatăl copiilor are un handicap grav. Părinţii lucrează cu ziua pe la cine apucă, iar copiii merg cu toţii la şcoală", relatează Boka Katalin.

Detaliile abuzurilor la care fetiţa povestea că a fost supusă de "american" au şocat-o pe funcţionară. "Ştiam că Lajos bacsi umblă prin colonie la o fată, că doar oraşu-i mic şi toate se află. Da' asta era problema lui. Acuma, însă, era vorba despre o fetiţă de 11 ani", explică femeia motivul pentru care a sesizat Poliţia.

Abonament la prostituată

Investigaţia e la început, dar primele probe confirmă varianta fetiţei. Mai mult, anchetatorii au aflat că Lucreţia nu era prima victimă minoră a "americanului", care ademenea şi alte fete, cu ajutorul unei prostituate de 21 de ani. Claudia Kanalas, tot ţigancă, vecină cu familia Lucreţiei, îl vizita pe Lajos de vreo doi ani, când soţia acestuia pleca din ţară în vizită la copii şi nepoţi. În vară, însă, a rămas însărcinată, iar bărbatul a poftit la "carne proaspătă".

"Prima dată a încercat cu verişoara lu' Lucreţia, Maria, care are 15 ani. Cu ea s-a dus şi fetiţa mea la el, prin august, că le-o chemat să-i culeagă nişte fructe. Numa' că în loc să le pună la cules, le-o cerut să-i arate ţâţele şi "păsărica". S-or speriat amândouă şi or fugit. Acasă n-or zâs nimic", povesteşte Erzsi, mama Lucreţiei.

În timp ce Maria nici n-a vrut să mai audă de Lajos bacsi, Lucreţia, mai naivă, a fost ademenită din nou la casa bătrânului. "Pe a mea o tot chemat-o, îi dădea bomboane, ciocolăţi, bănuţi, da' n-o mers până n-o venit curva asta, Claudia, după ea. Io cred că aia o primit bani s-o ducă pe fata mea la el. O vrut să facă cu fata mea cum o făcut cu ea mamă-sa, care o vândut-o la unu' când era mică", zice ţiganca.

"Oral" cu forţa

Lucreţia nu-şi aminteşte când a fost siluită prima dată. Ştie doar că pe la sfârşitul lunii august Claudia a dus-o în casa bătrânului, unde a lăsat-o pradă obsesiilor sexuale ale acestuia. "Lajos bacsi o închis uşa, i-o cerut să-şi dea jos chiloţii şi apoi o dezvirginat-o cu degetu'. Când o plecat, i-o dat 5 lei, şi o zis că o să-i dea mai mult dacă mai vine şi altă dată. Da' o şi ameninţat-o că dacă povesteşte cuiva ce s-o întâmplat, o omoară", spune mama fetiţei, căreia micuţa i-a destăinuit totul.

Episodul s-a repetat de mai multe ori până luna trecută, când bărbatul a avut pretenţii şi mai ciudate: i-a cerut fetiţei să-i facă sex oral, arătându-i, pe masă, o sumă mare de bani - 20.000 de forinţi. Dar pentru că Lucreţia n-a vrut, bărbatul a apelat tot la ajutorul Claudiei. "Ea o ţinut-o cu o mână, iară cu cealaltă îi împingea capul între picioarele bătrânului", zice mama fetiţei.

La plecare, Lucreţia a luat banii promişi de pe masă, ceea ce l-a înfuriat pe Lajos bacsi. "Bătrânul o strigat după ea, să-i aducă banii înapoi, că altfel o calcă cu maşina. Iar ea, în tot timpu' ăsta, se temea de mine, că de-aia nu mi-o zis nimic. N-o ştiut ce să facă şi s-o dus la Kati, la Primărie", povesteşte mama Lucreţiei. După care funcţionara a chemat-o şi pe ea, iar apoi le-a condus la Poliţie, să-l reclame pe violator.

Şi pervers, şi obraznic

Trei zile mai târziu, pe 2 noiembrie, Ludovic Gall a fost prezentat Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţia de viol asupra unei minore. În timpul dezbaterii, procurorul a cerut judecătoarei să-l întrebe ce fel de relaţii a întreţinut cu prostituata, explicaţia urmând să lămurească, spunea anchetatorul, "dacă acesta este sau nu potent".

Iritat, Gall a indicat cu mâna în direcţia procurorului şi a răspuns "m-am culcat cu ea aşa cum se culcă domnul procuror cu soţia lui". Atitudinea ireverenţioasă a bărbatului a şi fost taxată de judecătoare, în încheierea prin care a dispus arestarea lui pentru 29 de zile: "Conduita din sala de judecată ridică serioase semne de întrebare asupra caracterului şi moralităţii inculpatului. O persoană în situaţia sa ar fi dovedit mai multă decenţă, dar inculpatul a avut o reacţie de-a dreptul  insultătoare la adresa procurorului", a consemnat magistrata.

"Eu nu"

Până acum, Gall a respins acuzaţiile, pretinzând că nu s-a atins de ţigăncuşa care ar urmări doar să-l stoarcă de bani. "Familia nu s-a adresat direct Poliţiei, ci fetiţa a povestit cuiva de la Primărie. Probabil au crezut că vor primi bani, dar clientul meu spune foarte clar că nu a comis faptele de care e acuzat", spune apărătorul "americanului", Şerban Cighir.

Pe lângă toate, soţia bătrânului, întoarsă în grabă din America, pretinde că bărbatul nici nu avea cum să întreţină relaţii sexuale deoarece avea "probleme" de vreo 5 ani, cam de când s-a întors în România. Se pare, însă, că impotenţa se manifesta doar în dormitorul comun, fiind învinsă de nurii altora, mai tinere.

Cât despre Lucreţia, în ciuda dramei, continuă să frecventeze şcoala unde, la cererea Direcţiei pentru Protecţia Copilului, este consiliată de un psiholog. Uşurată că a scăpat de agresor, copila e ruşinată totuşi că povestea a ajuns subiect de "telenovelă" în oraş. Ca urmare, a renunţat la obişnuitele vizite în târg şi nici pe la prietena ei din Primărie nu a dat. "Chiar îmi lipseşte", spune funcţionara, care şi acum ţine la îndemână, pregătite, bombonicile pentru ţigăncuşa cu păr bălai...


CONFRUNTARE
La detectorul de minciuni

Încercând să elucideze cazul, procurorul Alin Leucea de la Parchetul Bihor a dispus testarea la poligraf atât a lui Ludovic Gall, cât şi a Claudiei Kanalas, prostituata de care acesta s-ar fi folosit pentru a o ademeni pe Lucreţia la el acasă. Cum bărbatul suferă însă de afecţiuni cardiace, medicii au decis că procedura nu-i putea fi aplicată şi lui. Răspunsurile Claudiei la detectorul de minciuni confirmă deja acuzaţiile Lucreţiei. La întrebarea dacă a minţit când a declarat că l-a văzut pe bărbat făcând sex oral cu fetiţa, ţiganca a răspuns că "nu",  iar aparatul a arătat că a fost sinceră. Chiar îl văzuse, de vreme ce l-a şi ajutat...