Inspectorii Ministerului Apelor şi Pădurilor care au împânzit, anul trecut, pădurile din Bihor tot n-au reuşit să-i sperie pe hoţii de lemne. Dovada? Săptămâna trecută, procurorii au anunţat prinderea unei bande care, din toamna lui 2013 şi până acum, a provocat o pagubă de cel puţin 100.000 lei doar în Padiş.

Deocamdată, anchetatorii au făcut publice doar numele a patru persoane implicate în afacere, între care şi un VIP: Daniel Merce Sabău, ginerele chestorului Terente Merce, fostul şef al serviciului de informaţii "Doi şi-un sfert", acum consilier al preşedintelui Traian Băsescu.

În ciuda faptului că socrul său a lucrat decenii în slujba legii, "Terente cel mic" nu are nicio reţinere s-o calce în picioare, ba chiar îi îndeamnă şi pe alţii s-o facă. Reiese clar din stenogramele discuţiilor interceptate în timpul anchetei tocmai de foştii colegi ai socrului său, de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă. Convorbirile dezvăluie atât modul în care acţionau hoţii de lemne, cât şi felul în care Sabău îi învăţa să mintă în faţa poliţiştilor sau să-l îmbie pe ofiţerul care îi cerceta la o chermeză unde apoi să-i facă poze compromiţătoare...

Tânăr şi neliniştit

Scăpat doar cu închisoare cu suspendare în dosarul de înşelăciune ce i-a fost întocmit după celebrul tun dat în comuna Finiş - unde a luat de la Primărie peste 1,8 milioane lei pentru un pod pe care nu l-a terminat niciodată - ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce, afaceristul Daniel Merce Sabău, a comis-o din nou.

Miercurea trecută, a fost pus sub acuzare alături de un partener din Bunteşti, Dumitru Sime Croyff, zis "Mitra", fiul patronului unei pensiuni situate pe platoul Padiş, şi de doi tineri din comuna Pietroasa - Marius Banciu, zis "Scânteie", şi Florin Viorel Popa, drujbist. Noul dosar vizează în principal furturi de buşteni din Padiş, în valoare de peste 100.000 lei.

Lovitură după lovitură

Două dintre furturile din Padiş puse pe seama grupării au fost prezentate şi de BIHOREANUL. Unul datează din vara trecută, când hoţii au tăiat într-o singură noapte peste 50 metri cubi de molid. Atunci, poliţiştii au prins de veste mulţumită unui pont anonim primit din zonă prin SMS, expeditorul indicând nu doar posibilii suspecţi, ci şi locul unde se aflau lemnele. Buştenii, se spunea în mesaj, au fost tăiaţi de Mitra, alias Dumitru Sime Croyff, transportaţi de "Neaţă", adică Doru Jude, fiul unui fost consilier PSD din Oradea, şi lăsaţi în Pietroasa.

Oamenii legii au găsit prada la gaterul unui localnic, Viorel Banciu, care apucase să-şi procure  documente pe ea. Doar că, verificând actele, acestea s-au dovedit false, motiv pentru care buştenii au fost confiscaţi. Autorii nu au fost dovediţi atunci, dar după Revelion au dat o altă lovitură: într-o singură săptămână, 10 camioane de buşteni de brad au fost tăiaţi la o aruncătură de băţ de sediul Administraţiei Parcului Natural Apuseni din Padiş, lăsând în urmă o pagubă de peste 10.000 lei.

La pândă

În timpul anchetei pornite în discreţie de procurorii Parchetului Beiuş, cu ajutorul poliţiştilor Secţiei Rurale Ştei, primul luat în vizor a fost chiar cel pomenit în pontul din octombrie: Dumitru Sime Croyff, zis Mitra. Au urmat luni de zile de audieri, interceptări şi filaje care au relevat modul în care acesta acţiona.

Sime îşi formase o adevărată echipă cu Marius Banciu, tractorist de meserie, şi cu drujbistul Florin Viorel Popa. Hoţii operau noaptea, iar cioatele ori le scoateau din rădăcini ori le acopereau cu pământ, pentru a nu fi găsite. Lemnele erau încărcate în autoutilitara unui alt tânăr din Pietroasa, Dorel Jude, care era condusă de un alt localnic, Cosmin Pâlea. În timp ce maşina cobora de pe munte, Mitra era "antemergător" cu propria maşină, pentru a-şi anunţa oamenii în cazul unor controale, să se poată întoarce din drum.

În final, buştenii erau vânduţi către diverse persoane, între care şi Viorel Banciu, de pe terenul căruia, de altfel, oamenii legii ridicaseră şi prima captură de lemne, în octombrie 2013.

Stenograme cu surprize

Interceptările realizate în acest dosar de SRI au scos la iveală că Sime avea informatori care îl anunţau despre eventualele controale ale inspectorilor silvici ori despre cele ale poliţiştilor.  Aşa a aflat, pe 14 aprilie, că poliţiştii fac verificări în pădure, motiv pentru care şi-a sunat un complice, să-i ceară să mute tractorul cu care încă lucra în zonă.

Un bărbat: Da!

Sime: Inde eşti tu amu'?

Un bărbat: La tractor!

Sime.: Mutaţi-1.

Un bărbat: Ha?

Sime: Amu, îl duci d-acolea?

Un bărbat: Nu-1 ducu'! Cum să-1 ducu'?!

Sime: Da' îs ăia p-acolo!

Un bărbat: Cine?

Sime: Poliţia de la Oradea.

Un bărbat: Ce face p-acolo?

Sime: E la Vali în control! Hai, că viu io, îs acia, la Broşteni, şi amu', ia, mutăm!

Un bărbat: Hai!

Din datele culese a rezultat că gruparea acţiona chiar cu ştiinţa pădurarului, Valentin Brie, pe care, zic anchetatorii, în timpul cercetărilor Sime încerca să-l convingă să nu facă declaraţii incriminatoare, ci să se interneze în spital până se liniştesc apele. Pentru asta, tot pe 14 aprilie, Sime l-a dus pe Brie la pensiunea tatălui său din Padiş. În aceeaşi seară, Mitra şi-a sunat tatăl:

Sime: Coată că-l adusei pă aista amu' acole, auzi?

Tată: Tu eşti nebun, mă!

Sime: Auzî-mă?

Sime: Aud, aud!

Sime: Spune-i, lămureşte-l tu mâine dimineaţă să nu mai margă nicări cu ei, să steie ascuns!

Tată: Ă... mă, lasă-mă, da' nu poate să facă treaba aia, mă!

Sime: Poate, mă! Di ce nu me' să să interneze dracului până când vinie ista să..., de la Bucureşti! Să poate că să vorbască oarece cu ăsta!

"Filmează-l"

06_Terente_Merce_bihoreanul.jpgTot din interceptări s-a aflat că de afacere nu era străin nici prietenul lui Sime, Daniel Merce Sabău, ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce (foto) şi fost şef al "Doi şi-un sfert". În ciuda funcţiei deţinute de socrul său, procurorii aveau să constate cu stupoare că acesta acţiona ca un interlop fără scrupule, mergând până acolo încât i-a propus amicului Sime să-i facă o înscenare şefului Poliţiei Ştei, inspectorului principal Sabin Mocioran, cel care făcea ancheta, îmbiindu-l la o chermeză unde să-i facă, apoi, poze compromiţătoare. "Hai să-ţi spun! Dacă-i Mocioran p-acolo cu tine, amu' filmează-l, te rog frumos, Doamne f.... amu, să-l avem şi noi la mână!", i-a spus Sabău lui Sime într-o discuţie purtată chiar înainte de petrecere.

Tot Sabău l-a învăţat pe Sime, pe 27 februarie, cum să procedeze în timpul audierilor. Doar avea  experienţă, după cei trei ani în care a dat cu subsemnatul pentru tunul cu podul nefăcut de la Finiş.

Sabău: Alo!

Sime: Ce faci? Nu vii până aci la mine la Poliţie?

Sabău: Da' ce-i acolo?

Sime: Cred că-i bai! Mă sună înapoi, precis s-o fi spartă tare unu! Să zâc c-am plecat din oraş?

Sabău: Nu zî c-ai plecat din oraş! Zî că mei înapoi şi dacă îi ceva sau ce ştiu eu, înţeleji, zî «nu mai zîc nimica, stai că mă duc să-mi chem avocatu'» şi...mă suni!

Sime: A! Te sun eu pe tini?

Sabău: Da, da! Da' lasă telefonu' pornit când intri, să aud şi eu discuţia. Deci când intri la ei în birou, înţeleji, apelezi telefonu' şi-1 pui pă, îl pui pă, pă ăsta, pă, pă hand free, ştii?

Sime: Aha!

În aceeaşi zi, Sabău l-a luat la "interviu" şi pe drujbistul cu care lucra amicul său, încercând să-l liniştească şi să-l convingă să nu dea declaraţii incriminatoare. "Deci şi Mitra e aici.  Deci îţi dai seama, dacă nu l-o reţinut pă el... stai liniştit, că pe tine te vede aşa amu', înţeleji, mai ăsta amu', şi vre' să te sparie oleacă, ştii? Nu te mai ţîne... 10 minute, 20 dacă te ţîne, maxim, ştii? Înţeleji ce zîc? Nu ti teme! No, bine! Stai tot aşa pă poziţia care ai fost! Hă...no, hai, ceau!", i-a explicat Sabău drujbistului.

"Şi buuum!"

Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, în timpul anchetei Sabău s-a ales cu o acuzaţie şi pentru infracţiuni rutiere. În seara de 1 martie, în jurul orei 18.30, la volanul uneia din cele două maşini de teren pe care le deţine, în care se afla şi fiica sa de 7 ani, a lovit un stâlp pe strada Ion Păun Pincio din Oradea, după care a plecat de la locul accidentului şi s-a prezentat ulterior la Poliţie, împreună cu Sime, care a preluat fapta asupra sa.

Era limpede că cei doi minţeau, iar acest lucru poliţiştii rutieri l-au aflat de la colegii lor din Beiuş, care le-au şi cerut dosarul, pentru a-l conexa la cel deschis pentru furturile de lemne. Stenogramele dezvăluie şi în acest caz modul în care Sabău şi-a convins amicul să-l ajute, dispreţul faţă de lege, dar şi lipsa de remuşcări a lui ginerică pentru faptul că urcase beat la volan şi i-a periclitat viaţa propriului său copil.

Sabău: Am pornit de la Edu (n.r. - un afacerist din Oradea, Dorinel Edu, prieten bun cu chestorul Terente Merce) şi m-am băgat direct într-un stâlp cu gipu'! Mă bu...buuum!

Sime: Eşti băut, nebunule?

Sabău: Mort!...Mort îs! D-apoi n-am fost io, nu m-or prins ei pă mine!

Sime: Ai grij', nu recunoaşte nimic!

Sabău: Nu! Nici vorbă, frate!

Sime: Dă pă ei! Da' stai amu, mă, nebunule, ce dracu' ai făcut?

Apoi, în timpul discuţiilor, Sabău îl roagă să ia asupra sa accidentul:

Sabău: Zici că ai pornit de la Dorin, de la Edu şi te-ai băgat înt-un stâlp şi gata! Ce p... mea! La Poliţia Rutieră vii! Zici «Eu am băut cu Dani Sabău, Dani Sabău o stat în spate cu fiică-sa în maşină», înţelegi? «Şi eu am condus maşina, eu îs şoferu' lui şi m-am băgat în stâlp şi am plecat, ş-amu am vinit, c-am fujit că m-am temut!» No!

Sime: Aha! Da' nu-mi ia carnetu', nu?...

Liberi şi nu prea

Acuzaţiile formulate în cazul lui Sime, Banciu şi Popa sunt, în cele din urmă, de tăieri ilegale şi furt de arbori în formă continuată, plus - pentru Sime - şi favorizarea făptuitorului, pentru implicarea în minciuna cu accidentul. La rându-i, Daniel Merce Sabău este acuzat de infracţiuni la regimul rutier, dar şi de favorizarea făptuitorului, pentru "consultanţa" dată celor trei hoţi de lemne, pe care îi învăţa cum să-i mintă pe anchetatori. Nu este exclus, însă, să reiasă că rolul ginerelui lui Merce era mult mai important, căci datele de până acum din anchetă dezvăluie, pe lângă ascendentul asupra celorlalţi membri ai bandei, că era implicat direct atât în defrişările ilegale, cât şi în valorificarea mărfii furate.

Miercurea trecută, toţi patru au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu Sime şi Sabău au fost prezentaţi la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă, care, însă, a fost respinsă, magistraţii dispunând continuarea cercetărilor sub control judiciar. Motivul? Deşi există suficiente indicii împotriva inculpaţilor, infracţiunile de care au fost acuzaţi "nu prezintă pericol concret pentru ordinea publică", au apreciat judeăctorii.

Oricum, cazul este departe să fie lămurit. Căci investigaţia, preluată acum de procurorii Parchetului Bihor şi de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, urmează să se extindă şi - după cum a aflat BIHOREANUL - între cei vizaţi se află şi câţiva slujbaşi ai statului, pădurari, ba chiar şi poliţişti, cu toţii suspectaţi că i-ar fi protejat pe infractori. Cine urmează?


GINERICĂ DE CONSILIER PREZIDENŢIAL
Condamnat şi anchetat

06_pod_bihoreanul.jpgCondamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare în dosarul de înşelăciune legat de podul din Finiş (foto), pentru care Primăria comunei i-a plătit 1,8 milioane lei, dar nu l-a finalizat, şi anchetat acum şi în dosarul defrişărilor ilegale din Padiş, Daniel Merce Sabău se află în atenţia procurorilor Parchetului Bihor şi pentru delapidare şi spălare de bani.

Este vorba despre un dosar disjuns din cel de înşelăciune (împotriva Primăriei Finiş), despree modul în care Sabău şi-a devalizat propria firmă de construcţii, Consab Impex SRL. Poliţiştii SIF au descoperit că din banii încasaţi de aceasta în urma contractelor publice pe care le-a avut în perioada 2007-2012, atât la Finiş, cât şi la Rieni, Cărpinet şi Criştior, Sabău Merce a trăit pe picior mare, retrăgând zilnic din firmă sume între 10-20.000 lei sub pretextul unor "cheltuieli gospodăreşti ori diverse", pe care apoi nu le-a justificat în vreun fel.

Au fost şi cazuri în care Sabău a plimbat banii prin alte firme, pentru a li se pierde urma. Pe 12 decembrie 2007, de pildă, primarul PSD-ist al comunei Finiş, Ioan Man, i-a achitat printr-o dispoziţie de plată 1,3 milioane lei, pentru ca - două zile mai târziu - 1,1 milioane lei să fie viraţi către Brans Gaz SRL, iar apoi alţi 0,2 milioane către Paltinul Servcom SRL, ambele firme fiind deţinute tot de el, dar fără activitate, cea de-a doua chiar radiind-o în 2011.