Primarul Ilie Bolojan a cerut săptămâna trecută directorilor din subordine să scadă cu 10% cheltuielile aparatului administrativ. În contextul în care anul trecut veniturile proprii ale bugetului local au scăzut cu 5%, iar pentru anul 2010 se anunţă o nouă diminuare, conducerea municipalităţii vrea să reducă cheltuielile pentru a se încadra în buget. "Funcţionarea Primăriei îi costă pe orădeni o grămadă de bani. Din 229 milioane lei venituri proprii pe 2009, circa 12,5% se duc pe cheltuielile de personal", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Bolojan a spus că aparatul municipalităţii, împreună cu cel al AIO, ASCO, SEIP şi CCM, cheltuie anual nu mai puţin de 25,7 milioane lei. "Este o sumă destul de mare", susţine primarul.

Pentru a reduce din cheltuielile cu aparatul propriu al Primăriei, Ilie Bolojan pregăteşte cel de-al patrulea val de disponibilizări. Primele trei au dus la scăderea numărului angajaţilor municipalităţii, în mai puţin de doi ani, de la 968 la 735 de salariaţi. "Ne dorim un aparat propriu redus la numărul minim de funcţionari cu care poate să funcţioneze, aparat în care funcţionarii să fie angajaţi prin concursuri corecte şi să fie promovaţi pe criterii de competenţă", a declarat primarul.

Ilie Bolojan spune că ia în calcul reducerea de personal prin unificarea AIO, ASCO, SEIP, CCM şi a Poliţiei Comunitare cu aparatul Primăriei, pentru evitarea suprapunerilor, sau, dacă nu se poate, prin disponibilizări din actualele structuri. Totul depinde de modul în care va fi adoptată de către Guvern Ordonanţa privind reducerile de personal din sectorul bugetar. "Proiectul de ordonanţă este neclar. Deocamdată nu se ştie dacă la limitarea numărului de angajaţi raportat la populaţia localităţii normativul se referă strict la aparatul Primăriei sau ia în calcul şi instituţiile subordonate", a spus primarul.

Conform proiectului Ordonanţei de Guvern, la o populaţie de 220.000 locuitori municipalitatea ar trebui să aibă doar 360 de funcţionari. Adică tot al doilea ar fi dat afară, ceea ce este greu de crezut că se va face.

Şeful executivului local susţine că în cadrul celui de-al patrulea val de disponibilizări municipalitatea va renunţa la cel mult 10% din angajaţi. Asta înseamnă că funcţionarii lăsaţi pe drumuri nu vor primi salarii compensatorii. "Vom renunţa probabil la circa 60 - 70 de colegi", a spus Ilie Bolojan.

Reducerile de personal vor viza toate direcţiile Primăriei şi instituţiile externalizate, urmând să fie supervizate de sindicatul angajaţilor, pentru a evita favoritismele. Ilie Bolojan apreciază că noua organigramă a municipalităţii va fi supusă aprobării Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie.