Ploaia torenţială, aromele admenitoare ale bucătăriei şi ispita televizorului nu i-au putut ţine acasă sâmbătă pe orădeni care au umplut încă de dimineaţă bisericile din toate cartierele oraşului.

Sute de credincioşi ortodocşi s-au adunat la Biserica Sfântul Nicolae din cartierul Rogerius, cunoscută şi ca Biserica Albastră, pentru a participa la slujba din prima zi de Crăciun. Sfântul lăcaş a fost neîncăpător pentru mulţimea de orădeni care s-au adăpostit de ploaie ascultând slujba sub copertinele de la intrările în biserică sau chiar în lumânărarul din curte.

Într-o atmosferă sărbătorească, plină de calm şi împăcare, credincioşii au urmărit slujba religioasă oficiată de cel care a păstorit mai bine de trei decenii parohia din Rogerius, preotul Gheorghe Nemeş, ieşit la pensie la începutul lunii, tânărul părinte Adrian Popovici care îi urmează în slujirea la altar şi preotul Viorel Samaşca, parohul Bisericii Sfântul Nicolae.

Credinţa ca asumare

În cadrul slujbei religoare, părintele Samaşca a dat citire mesajului Prea Sfinţitului Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, către credincioşii din eparhie, apel care îndeamnă înnoire sufletească şi trăire vie a sentimentului creştin cu atât mai mult în zilele Crăciunului.

"Venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Fiului Omului, Fiului Fecioarei, nu trebuie tratată reductiv, doar pe temeiul tradiţiilor populare, prin intermediul mărturisirilor culturale ale tuturor popoarelor creştine, pe baza documentelor ce se constituie în izvoare nepieritoare ale tradiţiei erupene creştine bimilenare, ci se impune a fi cunoscută, însuşită, asumată, trăită, experimentată şi mărturisită de toţi cei ce credem în Preasfânta Treime, suntem botezaţi în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh şi ne manifestăm în lume ca ceea ce suntem: adoratorii lui Hristos, închinătorii Preasfintei Treimi, în toată lumina necreată, în toată plinătatea, în toată splendoarea eclesială", le-a transmis episcopul credincioşilor din Ţara Crişanei.

Darurile cele mari

În acelaşi ton cu mesajul, părintele Nemeş le-a reamintit credincioşilor cuprinşi de spiritul sărbătorilor şi atraşi inevitabil în mirajul consumist că "darurile cele mari ale lui Dumnezeu nu sunt cele pe care le cumpărăm de la magazin şi în două sau trei zile se strică sau se consumă, darurile cele mari constau în faptul că Hristos a venit pe pământ şi a adus pace şi bucurie".

În încheierea serviciului religios preoţii Bisericii Albastre le-au anunţat credincioşilor că începând de săptămâna viitoare vor începe să umbla cu Crucea prin parohie pentru a sfinţi casele credincioşilor şi le-au urat sărbători fericite. "Hristos s-a născut!" a spus părintele Nemeş. "Adevărat s-a născut!", i-au răspuns, într-o voce, orădenii strânşi în biserică...