Electrocentrale Oradea cheltuie pentru obţinerea unei gigacalorii mai mult decât câştigă din vânzarea ei. "Diferenţa dintre preţul de cost şi preţul de vânzare pe gigacalorie a fost anul trecut de 54 de lei pe gigacalorie. Lucrăm cu această pierdere de trei ani" a declarat Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale Oradea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Datorită diferenţei dintre preţul real şi preţul de vânzare regia de termoficare a încheiat anul 2009 cu o pierdere de 23 milioane lei noi. "În doar trei ani am pierdut peste 60 milioane lei la o cifră de afaceri de 180 milioan lei. Încet, dar sigur societatea este decapitalizată", susţine directorul Electrocentrale.

Gligor a spus că, dacă ar fi să plătească gigacaloria la adevăratul ei preţ, fără subvenţii de la bugetul local şi buget central, orădenii ar avea de achitat 289 lei pe gigacalorie. Preţul e mult peste cei 164,93 lei cu TVA inclus, la a majorat Consiliul Local, în şedinţa de săptămâna trecută, preţul gigacaloriei facturate către populaţie. Directorul Electrocentrale spune că şi dacă ar plăti preţul real al gigacaloriei orădenii ar beneficia de o încălzire relativ ieftină. "Populaţia se plânge de scumpirea gigacaloriei la 164,93 lei, dar şi dacă am factura la 289 lei, cât e preţul real tot nu ar fi mult. În ţară există regii care facturează gigacaloria şi la 340 lei", a declarat Dragoş Gligor.

Pentru a diminua costurile de producţie pe gigacalorie, Electrocentrale a disponibilizat anul trecut 47 de angajaţi. Reducerile de personal vor continua în 2010 cu alţi 115 salariaţi care vor fi trimişi în şomaj. CET îşi va automatiza până în primăvară cele 145 de punctele termice din municipiu, iar personalul care le deservesc va fi disponibilizat. În prezent Electrocentrale are 1.115 angajaţi.