Fostul secretar al municipiului, Florian Dacin, inginerul Liviu Lupea, profesoara Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, avocata Florina Flore, arhitectul Cristian Puşcaş, preşedintele Clubului Sportiv Municipal Ionel Bungău, profesoara Erica Mang, avocatul Radu Dacin - sunt doar câţiva dintre membri marcanţi ai clubului Lions din Oradea care au organizat, miercuri, la orele după-amiezii, o acţiune de conştientizare a orădenilor în legătură cu riscul de îmbolnăvire cu diabet şi asupra simptomelor acestei boli.

Adunaţi în jurul statuii unionistului Aurel Lazăr de pe Corso, a cărei realizare au finanţat-o cu câţiva ani în urmă, "Leii" au lansat circa 50 de baloane albastre, după care au împărţit trecătorilor de diferite vârste alte 20 baloane, precum şi 200 de pliante informative despre diabet, recunoaşterea semnelor şi tratarea bolii.

Din pliantele tipărite şi distribuite de Lions, orădenii au putut afla că diabetul este o boală care constă în modificarea glicemiei, adică a cantităţii de zahăr din sânge, şi în imposibilitatea organismului de a produce suficientă insulină sau de a nu o folosi eficient.

Cauzele diabetului sunt, în general, alimentaţia hipercalorică, bogată în grăsimi saturate şi în dulciuri rafinate, ereditatea, sedentarismul, fumatul, obezitatea, stresul psihic excesiv şi consumul exagerat de alcool.

Diabetul zaharat, odată apărut, durează toată viaţa şi necesită schimbarea stilului de viaţă şi monitorizarea periodică a valorilor glicemiei, deoarece dacă boala nu este ţinută sub control poate cauza complicaţii severe.

Semnele de recunoaştere a diabetului sunt setea persistentă şi greu de potolit, foamea excesivă şi ingerarea de alimente în cantităţi mari, slăbiciuni şi oboseală, nevoia de a urina frecvent, furnicături şi amorţeli la mâini şi la picioare, vederea înceţoşată, infecţiile frecvente şi vindecarea cu greutate a sângerărilor şi tăieturilor.