Reîncadrarea obligatorie a unor suprafeţe de teren intravilan din categoria "arabil" în "curţi construcţii" a pus orădenii pe jar.

Circa 10 orădeni au ţinut să protesteze joi, în şedinţa ordinară de Consiliu Local împotriva HCL 10 din 2013 care prevede că în cazul terenurilor intravilane mai mari de 850 metri pătraţi, o suprafaţă de 850 metri pătraţi va fi trecută automat din categoria "arabil" în cea "curţi construcţii", fapt care face ca, în unele cazuri, impozitele datorate de aceştia să crească şi de 30 de ori.

"Spuneţi-mi temeiul legal care a dat voie Consiliului Local să impoziteze terenuri intravilane fără construcţii la categoria curţi construcţii. Dacă nu, în calitate de contribuabil onest o să mă simt furat, jecmănit şi jignit", a spus orădeanul Dumitru Letea.

Reclamantul deţine circa un hectar de teren primit cu moştenire de la părinţi la ieşirea din municipiu, în plin câmp lângă Pădurea Nojoridului, fără drum, construcţii sau reţele de apă. Pentru că amplasamentul este împărţit în 10 parcele, orădeanul s-a trezit că fiecare dintre ele a fost taxată cu o suprafaţă de 850 metri pătraţi la categoria curţi construcţii. Astfel, impozitul datorat a crescut automat de la 140 lei în 2012 la 6.600 lei în 2013.

Situaţii similare au prezentat şi alţi orădeni din Ioşia, Episcopia Bihor, Podgoria sau de pe dealurile care flanchează municipiul veniţi la şedinţă pentru a cere reanalizarea HCL 10 din 2013.

"Să înfiinţăm o comisie..."

Ca urmare a sesizărilor făcute, dar şi a reclamaţiilor primite din partea orădenilor în ultimele zile, grupul de consilieri UDMR a propus prin gura consilierului Pasztor Sandor constituirea unei comisii care să analizeze normativul adoptat în urmă cu două săptămâni şi să înlăture eventuale erori.

"Săptămâna trecută am avut o serie de discuţii cu domnul secretar Ionel Vila, cu domnul primar Ilie Bolojan, cu directorul Direcţiei Juridice Eugenia Borbei şi am încercat să le explic situaţia în care au fost aduşi o bună parte dintre cetăţeni. Din acest motiv propun să desemnăm, fiecare grup politic din Consiliul Local, un reprezentant şi să înfiinţăm o comisie care împreună cu reprezentanţii Primăriei să ajungă la o soluţie de îmbunătăţire a hotărârii date", a cerut Pasztor Sandor.

UDMR-istul a spus că normativul pune în dificultate orădenii cu venituri mici care deţin terenuri în zona Podgoria sau Episcopia Bihor şi ajung să datoreze bugetului local impozite de 9 ori mai mari decât pensia pe care o încasează lunar sau să plătească mii de lei pentru terenuri retrocedate în fostele sere din Şoseaua Borşului unde nici măcar nu au acces pentru că sunt păzite cu bodyguarzi.

"Prin compromis şi bunăvoie sunt convins că vom ajunge la o variantă de aplicare a hotărârii fără să afectăm în mod nejustificat orădenii", a declarat consilierul.

Propunerea a fost susţinută şi de şeful grupului PDL, Dorin Corcheş. "Adevărul este că am generat un haos iar în unele cazuri impozitele s-au majorat şi de 30 de ori. Sprijinim ideea domnului Pasztor şi propun constituirea unei comisii care să analizeze toate situaţiile astfel încât să putem reveni asupra HCL 10", a spus Corcheş.

În grija Primăriei

Propunerea de instituire a unei comisii menită să amendeze o Hotărâre de Consiliu Local deja luată nu a fost privită cu ochi buni de reprezentanţii USL. În absenţa primarului Ilie Bolojan, aflat în delegaţie la Bucureşti, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan s-au ferit să îşi asume o astfel de responsabilitate.

Aliaţii au preluat din mâna consilierului UDMR, Pasztor Sandor, o listă cu problemele inventariate de acesta pe marginea HCL 10 şi s-au limitat să promită că aceasta va fi analizată. "Să lăsăm executivul să analizeze problemele, să vină cu îmbunătăţiri şi abia apoi să decidem", a spus viceprimarul Mircea Mălan în asentimentul colegului său, Mureşan.

"Nu are rost să înfiinţăm comisii"

Poziţia viceprimarilor a fost întărită şi de consilierul local Dan Octavian care a atras atenţia asupra inutilităţii înfiinţării unei noi comisii. "În cadrul Consiliului Local există Comisia de Buget, formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor de la această masă, care se ocupă tocmai cu acest lucru. Nu are rost să înfiinţăm acum comisii ad-hoc. Rog executivul să convoace Comisia Buget pentru a discuta exclusiv acest subiect", a spus liberalul.

Propunerea instituirii unei comisii suplimentare a fost respinsă prin vot cu cele 18 voturi "împotrivă" ale consilierilor USL faţă de doar 8 voturi "pentru" din partea grupurilor UDMR şi PDL.

Oricum ar fi, executivul local va trebui să îşi prezinte concluziile pe marginea problemelor ridicate de orădeni şi consilierii opoziţiei cel târziu în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie. Asta, pentru ca deţinătorii de terenuri să aibă la dispoziţie suficient timp să îşi stingă datoriile faţă de bugetul local înaintea primului termen de plată, de 31 martie, putând astfel beneficia de bonificaţia de 10%.

Citiţi detalii despre acest subiect, în articolul: Răscoala "chiaburilor": Primăria "arde" cu impozite înzecite mii de orădeni cu terenuri intravilane