Consiliul Local vrea să închidă "magazinele de vise". Conform unui proiect de hotărâre iniţiat de consilierii locali Bogdan Hossu (PSD) şi Szabo Jozsef (UDMR), legislativul local va interzice comercializarea sau distribuirea pe raza municipiului a tututor produselor etnobotanice de orice fel, "în orice stare sau proporţie".

Potrivit documentului care a fost depus marţi la registratura Consiliului Local, comercializarea şi distribuirea produselor etonobotanice se va pedepsi cu amendă contravenţională între 10.000 şi 15.000 lei. Recidiva se va atrage anularea autorizaţiei de funcţionare.

"Am vrut să promovăm o hotărâre de Consiliu Local mult mai restrictivă decât Hotărârea de Guvern care interzice comercializarea doar a anumitor substanţe şi doar în anumite proporţii. De atunci, probabil pentru că aceste substanţe sunt combinate între ele pentru a menţine efectul, numărul cazurilor de intoxicaţii şi decese datorate substanţelor etnobotanie s-a înmulţit la nivel naţional", a declarat pentru BIHOREANUL consilierul local Bogdan Hossu.

"Să le interzicem!"

Iniţiativa celor doi aleşi este sprijinită de majoritatea consilierilor locali şi urmează să fie dezbătută în cadrul şedinţei din decembrie. "Să trecem la interzicerea comercializării substanţelor etnobotanice, aşa cum s-a întâmplat în Iaşi şi Braşov. Să facem o hotărâre de Consiliul Local plauzibilă şi inatacabilă, ca să protejăm tineretul acestui oraş", a cerut consilierul PDL Nicuşor Lepădatu, medic de profesie, în plenul Consiliului Local.

Primele magazine în care se comercializează produse etnomobotanice au fost deschise la Oradea în urmă cu doi ani, în prezent numărul lor fiind peste 10.

Surse medicale susţin că, dacă la începutul anului se înregistrau cam cinci cazuri pe săptămână de tineri care au ajuns în stare gravă la spital datorită substanţelor etnobotanice, în prezent numărul intoxicaţiilor este în scădere. Cu toate acestea, statisticile la nivel naţional arătau că anul trecut au decedat intoxicaţi cu astfel de substanţe zeci de tineri.