Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat luni că funcţionarii instituţiei pe care o conduce au găsit numeroase nereguli în ce priveşte reţetele pentru medicamentele gratuite şi compensate prescrise şi eliberate în cursul anului trecut, cea mai mare fiind faptul că acesteau au fost prescrise şi eliberate în beneficiul unor persoane decedate.

Potrivit informaţiilor CNSAS, pe primul loc în acest clasament se clasează, cum era de aşteptat, medicii din Capitală, cu 365 de reţete prescrise şi eliberate pentru persoane decedate, iar Bihorul figurează pe locul 7, cu 70 de asemenea reţete.

Elena Moldoveanu, director adjunct în cadrul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bihor, a explicat pentru BIHOREANUL cum a fost descoperită această fraudă.

"Baza noastră de date electronică a indicat că în cursul anului trecut, în Bihor au fost prescrise şi eliberate 250 de reţete aferent unor CNP-uri (n.r. - Cod Numeric Personal) inexistente. Ulterior, în urma verificărilor făcute cu Poliţia, s-a constatat că 70 de reţete au fost prescrise şi eliberate pentru persoane decedate", a spus Moldoveanu.

Oficialul din CJAS Bihor a mai spus că "se cunosc, evident, numele medicilor care au prescris şi ale farmaciştilor care au eliberate aceste reţete", dar ele nu pot fi făcute publice, deoarece Corpul de Control al instituţiei efectuează cercetări pentru elucidarea tuturor aspectelor referitoare la nereguli.