Bubele din ultimul mandat al fostului primar Petru Filip continuă să se spargă şi acum, readucând în scenă personaje ce păreau demult şi definitiv uitate.

La mijlocul lunii trecute, Poliţia a fost chemată să intervină pe o străduţă din apropierea Cetăţii pentru aplanarea unui scandal, aparent banal, între doi vecini. Numai că nici miza litigiului n-a fost una oarecare, ci un teren de peste 200.000 de euro înstrăinat în condiţii dubioase de fosta conducere a oraşului, şi nici protagoniştii, în afacere fiind implicaţi fostul primar Petru Filip, un consilier din partidul acestuia, Vasile Petruţ, şi un ONG "de casă", Asociaţia Sportivă Canină Agility, aflată în graţiile fostului edil după ce îi dresase câinii.

Recunoştinţa lui Filip

15 Andrasi Laszlo.jpg"Primăria m-a înşelat!", reclamă Andrasi Laszlo (foto), instructor la centrul de dresaj canin care a funcţionat sub egida Asociaţiei Agility, până luna trecută, pe strada Constantin Dobrogeanu-Gherea 1A. Supărat pe toată lumea, de la fostul primar Petru Filip şi fostul consilier local PDL Vasile Petruţ până la actuala conducere a municipalităţii, bărbatul spune că, deşi a întemeiat singurul centru privat de dresură din Oradea, a fost "lucrat mişeleşte" de mai-marii oraşului.

"Centrul Agility, primul din ţară, avea rezultate atât de bune încât chiar primarul Filip ne-a dat în grijă câinii lui personali, un golden-retriever şi un labrador", se laudă Andrasi. Recunoscător că i-a "educat" patrupedele, fostul edil - spune bărbatul - i-a rezolvat atribuirea gratuită, pe 10 ani, a celor 686 mp de teren pe care funcţiona centrul, în spatele Cetăţii, spre Calea Clujului. Simplă formalitate, Consiliul Local a votat în octombrie 2006 în unanimitate închirierea gratuită a terenului către Asociaţia Agility, până la 1 septembrie 2016.

Eliberaţi "ringul!"

Vreme de 6 ani, Andrasi n-a avut niciun motiv să se plângă. Căci, fără să achite nicio chirie, şi-a dezvoltat în numele asociaţiei non-profit o mică afacere, adăugând centrului de dresaj un salon de cosmetică şi un magazin de accesorii pentru animale. Destul de profitabil, de vreme ce în fiecare lună îşi aduceau câinii la dresaj cam 70 de orădeni, contra unor taxe de 300-500 de lei, iar alţii îşi lăsau aici, în regim hotelier, animalele pe care nu le luau în călătorii.

Problema a apărut, însă, la mijlocul lunii ianuarie a acestui an. Mai precis, pe 15 ianuarie, când Andrasi a fost căutat de doi muncitori ai uneia dintre firmele fostului consilier local PDL Vasile Petruţ, Star West, ce îşi avea sediul vizavi de centrul de dresaj, la numărul 8 al străzii Dobrogeanu-Gherea, şi care, în plus, "lipit" de centrul Agility, la numărul 1, deţine încă un teren, pe care se află fosta sală de box a Clubului Sportiv Municipal. "Muncitorii mi-au zis să eliberez terenul pe care este centrul, fiindă Petruţ face nişte lucrări la fostul lui sediu şi vrea să depoziteze molozul aici". Normal, a refuzat. "Cum să-mi poruncească altcineva pe terenul pe care Primăria mi l-a dat mie? Petruţ să-şi pună molozul pe terenul lui, la sala de box!", a ripostat dresorul.

Bătaie în acte

După alte două zile, pe 17 ianuarie, fostul consilier local Vasile Petruţ a reuşit totuşi să obţină evacuarea terenului ocupat de Agility, după ce la faţa locului a apărut şi Poliţia. Căci, surpriză, la venirea oamenilor legii, Petruţ le-a arătat acte conform cărora centrul de dresaj nu are niciun drept legal să folosească terenul, iar asta fiindcă l-a cumpărat el în 2007, odată cu terenul şi sala de box de alături.

Mai mult, Petruţ l-a acuzat pe Andrasi că ştia acest lucru, dar că "a făcut-o pe nebunul", profitând de bunătatea lui. "Eu am cumpărat tot terenul de la Primărie, iar de atunci plătesc impozit pe el. L-am lăsat pe Andrasi să-l folosească fiindcă nu aveam ce face pe el, dar acum am şi-l vreau!", a zis Petruţ.

Licitaţie cu dedicaţie

Conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea confirmă că terenurile sunt în proprietatea lui Petruţ, deoarece - oricât ar părea de ciudat - fostul consilier a cumpărat în 2007 inclusiv terenul dat în 2006, pe 10 ani, în folosinţă gratuită Asociaţiei Agility. Cum s-a putut una ca asta? Printr-un aranjament făcut de la A la Z la dorinţa şi în beneficiul fostului consilier PDL de către vechea conducere a Direcţiei Patrimoniu.

Potrivit actelor existente la AIO, abia se uscase cerneala pe contractul de comodat încheiat între Consiliul Local şi Agility că, în luna noiembrie a aceluiaşi an 2006, Direcţia de Patrimoniu l-a informat pe primarul Petru Filip că există "solicitări" pentru vânzarea tuturor suprafeţelor de teren aflate în proprietatea municipalităţii pe strada Dobrogeanu-Gherea. Mai precis a parcelelor cu numerele topografice 6336, 6337 şi 6338, pe care se aflau o construcţie de 535 mp (sala de box a CSM) şi o alta de 131 mp (centrul de dresaj), cu teren aferent ce totalizează 2.322 mp. Zis şi făcut, primarul a aprobat scoaterea la vânzare prin licitaţie publică deschisă, iar Consiliul Local şi-a dat şi el acordul. Ulterior imobilele au fost evaluate de un expert la o sumă derizorie, cu puţin peste 200.000 euro, în ciuda amplasamentului central, a mărimii clădirilor şi a terenurilor.

3 egal 1

Procedura de vânzare s-a derulat cu o iuţeală de invidiat, licitaţia desfăşurându-se pe 10 ianuarie 2007 cu participarea a trei firme: SC Star West Market SRL (cu sediul pe Şoseaua Borşului 2A), SC Starwest Leasing SRL (cu aceeaşi adresă) şi SC Claudius SRL (strada Călugăreni 6). În realitate, după cum lesne se poate ghici, la licitaţie n-a existat însă nicio competiţie.

Motivul? Primele două SRL-uri erau controlate de Vasile Petruţ (în acte figurând, ce-i drept, fiul său, Petruţ George Octavian, ca unic asociat), iar cea de-a treia firmă doar a făcut figuraţie, administratorul SC Claudius SRL - Sebeşan Ioan Claudius - fiind director economic şi chiar acţionar la firmele lui Petruţ. Chiar şi preţurile avansate de cei trei "concurenţi" trădează o înţelegere între aceştia: Claudius a oferit 171.500 euro plus TVA, Star West Leasing 172.500 euro plus TVA, iar Star West Market 172.600 euro plus TVA, fiind declarată câştigătoarea licitaţiei.

Altfel spus, un consilier local din acelaşi partid cu primarul şi-a dorit nişte terenuri în centrul oraşului, Primăria a aprobat vânzarea, i-a tocmit o evaluare prietenoasă (puţin peste 80 euro pe metrul pătrat de imobile, cu construcţii cu tot), iar licitaţia s-a desfăşurat rapid, discret şi în familie, soldându-se cu victoria celui care iniţiase întreaga procedură.

Povară grea

15 Vasile Petrut.jpgVasile Petruţ (foto), devenit de săptămâna trecută consilier judeţean PPDD, susţine că n-a încălcat legea cu nimic, aducându-i în apărarea sa, culmea, chiar pe procurorii DNA Oradea, care l-au cercetat şi nu i-au putut găsi nicio "hibă".

Fostul consilier a insistat, de asemenea, că nu a beneficiat de niciun ajutor din partea fostului primar Petru Filip, care îi era cel mai bun prieten, ci doar de sprijinul fostului şef al Direcţiei Patrimoniu, Marcel Boloş, care a urgentat procedurile pentru vânzarea terenurilor. "Filip nici n-a ştiut nimic despre treaba asta, şi nici nu avea de ce, pentru că totul s-a făcut legal. Eu în problema asta am discutat numai cu Boloş. Singura favoare pe care am cerut-o Primăriei a fost să dau banii în rate, dar nu mi s-a aprobat, aşa că a trebuit să mă împrumut de la bancă şi să achit deodată toată suma, două sute şi ceva de mii de euro. Deci, dacă era o problemă, fiţi convinşi că o găseau cei de la DNA! M-au cercetat şi n-au putut să-mi găsească nimic", s-a disculpat Petruţ în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI.

Ironia e că în privinţa asta are dreptate, procurorii anticorupţie disculpându-l de orice vină atât pe el, cât şi pe foştii şefi din Primărie. Ceea ce dovedeşte că DNA poate nu numai să trimită oameni la zdup, dar şi să-i ferească de aşa ceva. Cu aceeaşi bună ştiinţă...


"Când am aflat că Petruţ a cumpărat terenul primit de noi în folosinţă gratuită m-am dus la Primărie să întreb de ce n-am fost înştiinţat. Mi-au zis că mi-au trimis scrisoare prin poştă, dar n-am primit nimic"

Andrasi Laszlo, reprezentant al Asociaţiei Sportive Canine Agility Oradea


ÎN CORZI
Obligat să facă box

Supărat că n-a putut construi pe terenurile din strada Dobrogeanu-Gherea, aşa cum plănuise, un bloc şi un hotel, dar şi că în aceste condiţii are de achitat "degeaba" un impozit anual de 2.000 de lei, Vasile Petruţ afirmă că încă de anul trecut s-a oferit să-l returneze municipalităţii, chiar şi la jumătate din preţul pe care îl plătise în 2007. "Puteţi să-l întrebaţi pe domnul primar Bolojan, care n-a zis nici da, nici ba!", spune fostul consilier local.

Dezamăgirea lui Petruţ poate fi cauzată, însă, de un alt detaliu, şi anume că, deşi în urma tranzacţiei primise de la Primărie terenurile şi clădirile "libere de sarcini", adică fără nicio obligaţie, Legea sportului 69/2000 îl obligă să menţină neschimbată destinaţia sălii de box, chiar dacă de atunci nu a investit şi nici nu are de gând să investească, după cum singur recunoaşte, nici măcar un leu.

De altfel, există voci care afirmă că fostul consilier s-ar grăbi să intre efectiv în posesia întregului teren cumpărat de la Primărie tocmai pentru a-l revinde cuiva care nu cunoaşte legea, dresorul Andrasi Laszlo susţinând că Petruţ şi-a găsit deja un "fraier" în persoana unui cetăţean spaniol.