La aşa maeştri, aşa ucenică! Devenită cea mai activă reprezentantă a clanului "sorboneilor" din Maternitate după ce fosta manageriţă Liana Antal s-a refugiat într-un spital din Germania cu care Universitatea Oradea are o colaborare, iar celălalt protector, Doru Crăiuţ, s-a "dat la fund" după ce s-a descoperit că făcea operaţii frauduloase soldate cu eşecuri, doctoriţa Lacziko Szidonia a ajuns însă şi campioana plângerilor de malpraxis din spital.

BIHOREANUL a descoperit că în numai o lună doctoriţa a strâns trei reclamaţii, fiind găsită vinovată de grave greşeli profesionale chiar şi de către Comisia de Calitate a Maternităţii. Tragic este că, din cauza sa, mai multe femei au rămas mutilate pe viaţă, iar copiii de a căror naştere s-a ocupat vor rămâne cu sechele intratabile, condamnaţi la destine vegetale.

Mama şi copilul, după coafură!

Vineri, 11 martie 2011, ora 8. Cristina Duluş, 30 de ani, intelectuală, sportivă, sănătoasă, era internată pentru a naşte cu doctoriţa Lacziko Szidonia, cea care îi supraveghease întreaga sarcină, derulată fără nicio problemă. Acum e mama unui băieţel născut cu scor Apgar 1/2 şi purtat cu disperare pe la neurologii din Cluj şi Timişoara, în căutarea unei minuni care să-l scape de soarta pe care doctoriţa i-a hărăzit-o: aceea de handicapat neuro-psihic. Din neglijenţă, nepricepere, vanitate şi iresponsabilitate. Dar să nu anticipăm...

Două ore după internare, fără să i se facă nicio ecografie care să indice dacă dimensiunea şi poziţia fătului erau sau nu propice unei naşteri naturale, gravida era mutată în sala de travaliu. "Doctoriţa m-a vizitat pe la ora 13. Nu am fost examinată medical. Mi-a comunicat doar că se schimbă moaşele. Pe la 14.30 a plecat la coafor. Mi-a spus că are programare. Avea să se întoarcă în jurul orei 17,30", povesteşte Cristina.

Între timp, femeia rămăsese singura pacientă fără perfuzie pe durata travaliului. "Toate celelalte au fost trecute pe perfuzii imediat ce au ajuns în sală. Sunt încredinţată că eu nu am fost perfuzată pentru a nu-i deranja doamnei doctor programul de coafor printr-o naştere ce putea surveni la o oră nepotrivită pentru dânsa", acuză tânăra.

Marş la naştere!

Femeii i-a fost pusă perfuzia abia după ce Lacziko s-a întors. După o oră a început expulzia şi totul părea în regulă. La un moment dat, însă, nu s-au mai auzit bătăile de inimă ale copilului. Apoi s-a întâmplat un alt lucru incredibil: a fost pusă să se mute în sala de naşteri pe propriile picioare. "Trebuia să fiu dusă pe targă, nu să mă deplasez singură în travaliu. Până am ajuns în sala de naşteri au trecut cam 5 minute, pentru că între timp am şi vărsat", spune Cristina.

Odată ajunsă pe masă, copilul nici nu ieşea, şi nici nu i se auzea, în continuare, inima. "Nu ştiu de ce s-a blocat. Fie pentru că m-au pus să mă merg singură şi s-a blocat în pelvis, fie pentru că nu era poziţionat corect de la început, aspect care nu a fost verificat ecografic sau în alt mod după ce am fost internată".

Manevre cu nervi

Cristina îşi aminteşte că "s-a creat o agitaţie foarte mare", doctoriţa Lacziko apelând la diferite persoane pentru a o "apăsa pe burtă" şi a facilita expulzia. O auzea cum striga: "Haideţi, ajutaţi-mă careva. Hai tu, că eşti mai expertă!"...

"Doamna doctor mişca fătul în mine, nu ştiu dacă îl rotea sau dacă îl împingea înapoi pentru a-l bloca, pentru că nu-mi mai simţeam contracţiile", spune femeia. "Atmosfera devenea tot mai tensionată, doctoriţa îmi spunea din când în când că fătul e deja prea jos pentru a-l mai scoate prin cezariană şi că va suferi".

O asistentă i-a secţionat mucoasa vaginală şi muşchii perineului, pentru a lărgi vulva şi uşura expulzia. "Până mi-au început, totuşi, cezariana, au mai trecut alte multe minute extrem de preţioase", îşi aminteşte tânăra.

Creier ucis

Naşterea băieţelului de 3.400 de grame a fost declarată la 19,15. Ulterior, o doctoriţă al cărei nume Cristina nu îl poate divulga, i-a destăinuit că participanţii la raportul de gardă de a doua zi comentau: "A fost culpă medicală evidentă".

De atunci, se perindă la neurologii din Cluj şi Timişoara, cu speranţa că băieţelul nu va rămâne cu sechele. Iar asta întrucât toţi i-au spus la fel: pentru că intervenţiile la naştere au fost tardive şi greşite, copilul a suferit o hipoxie severă, creierul fiindu-i privat de oxigen. Diagnosticul complet: "leziuni necrotice în nucleii bazali şi talamus bilateral, şi de mai mică amploare cortical-frontal bilateral convexitar, encefalopatie hipoxică ischemică severă, deficienţe ale căii piramidale şi extrapiramidale, retard". Pe înţelesul tuturor, porţiuni întregi din creier au "murit" definitiv!

De altfel, spune Cristina, a doua zi după naştere, doctoriţa Lacziko şi-a recunoscut greşelile, dar fără a părea afectată. "Nu ştiu de ce nu ţi-am făcut direct cezariană şi terminam povestea!", i-a trântit doctoriţa. Tânăra a întrebat-o cât a rămas copilul fără aer. "Mi-a răspuns stupefiant: "Cristina, dar tu crezi că am stat să cronometrez cât n-a respirat copilul?""...

Greşeli în lanţ

În sesizarea adresată conducerii Maternităţii, familia Duluş a incriminat seria greşelilor comise: "travaliul prea lung, lipsa unei ecografii care să releve dimensiunea şi poziţia fătului, cezariana făcută prea târziu, perfuzia administrată doar după ce doamna doctor s-a întors de la coafor, încetineala incredibilă cu care au fost luate deciziile medicale după ce s-a constatat că inimioara copilului nu mai bătea cum trebuia, nu s-a apreciat corespunzător gradul de suferinţă fetală în timpul travaliului, lipsa oricărei etici profesionale din partea unui medic care socoteşte necesară prezenţa la coafor în timp ce două vieţi depindeau de ea".

Cristina mărturiseşte: "Suntem frustraţi şi consternaţi că nimeni nu intervenit în timpul naşterii cu un sfat care să îndrepte sau măcar să reducă durata şocului hipoxic. De ce nimeni, medicul ginecolog Lacziko Szidonia în principal, dar şi medicul de gardă, neonatologul sau moaşele nu au cerut efectuarea cezarienei la timp, ştiind că semnele vitale ale copilului nu mai erau percepute de multă vreme?"...

Tenace în greşeli

Toate aceste greşeli sunt identice cu cele făcute de Lacziko asupra unei alte paciente, cu patru ani înainte şi cu aceleaşi urmări: un copil care, după o sarcină fără probleme, s-a născut tot cu Apgar 1/2, şi tot din cauza unei hipoxii după o intervenţie prost calculată, tardivă şi plină de ezitări. Acum suferă de "tetrapareză flască, paravertebral şi spastică la extremităţi, sindrom extrapiramidal, retard neuromotor şi de limbaj sever". Brutal spus, e o "legumă": nu poate nici să stea în fund, să meargă, să vorbească ori să mestece, fiind hrănit în continuare cu mâncare paserată.

Corina Berea spune că sarcina din 2007 i-a fost monitorizată de Lacziko la cabinetul privat al şefului de secţie, Doru Crăiuţ. "Toate analizele erau bune. Nimic nu prevestea ce urma să ni se întâmple", povesteşte femeia, revoltată că viaţa sa şi a fetiţei au fost puse ireversibil sub semnul suferinţei de un medic superficial.

"Travaliul mi-a fost prelungit până seara la 18, când mi s-a spus că sunt suficient dilatată şi am fost urcată pe masă", îşi aminteşte tânăra. La fel ca şi Cristina, incriminează că "doctoriţa nu mi-a făcut la internare o examinare ca să observe că fetiţa nu avea o poziţie favorabilă naşterii naturale". A stat 45 de minute pe masă, deşi o expulzie nu durează peste 10 minute. "În acel timp am împins non-stop, iar pe burta mea s-au urcat nu ştiu câte persoane", spune femeia. La un moment dat, doctoriţa a sesizat că inima fătului nu mai bătea regulat şi l-a chemat pe doctorul de gardă, Dan Crihană. "Însă pentru copilul meu era deja prea târziu"...

"Data viitoare"

Fetiţa Corinei era blocată între oasele bazinului şi, fiindu-i presat căpşorul prea mult timp, creierul nu i s-a mai oxigenat. "Deşi doctoriţa a văzut că fătul nu iese la timp şi că era depăşită, a luat cu mare întârziere decizia să cheme medicul de gardă. Acel travaliu e coşmarul vieţii mele. Şi acum îl visez în fiecare noapte".

Ştefania nu avea după naştere niciun reflex. "Nici nu mi-au arătat-o, au dus-o direct la Terapie Intensivă. Noaptea a făcut hemoragie cerebrală din cauza hipoxiei severe. Auzeam şoptindu-se că "dacă trece noaptea, va supravieţui". Mă simţeam şocată, dar nu realizam că eram personajele unui coşmar care abia începea", se confesează mama.

Doctoriţa a vizitat-o după naştere. "Mi-a zis că-i pare rău şi că la următorul copil îmi face cezariană. Îşi făcea iluzii că voi mai merge la ea!", spune femeia, deschizând o paranteză: "Anul trecut am mai născut o fetiţă, dar nu m-am mai lăsat pe mâna ei. L-am ales pe medicul care fusese de gardă acum patru ani, Dan Crihană".

De la naşterea asistată de Lacziko suferă neîncetat. "Am renunţat la postul de contabil-şef adjunct la cea mai mare companie din Bihor şi, după ce i-am dat doctoriţei 100 de milioane de lei în total, ca să fie totul bine, acum sunt asistenta unui copil cu handicap. Zilnic facem tratamente, luăm medicamente din Franţa şi Germania, umblăm în marile centre universitare, unde ni s-a spus acelaşi lucru: a fost vina doctoriţei la naştere, care nu a apreciat corect greutatea fătului (a spus 3.000 de grame în loc de 3.900) şi poziţia nefavorabilă naşterii naturale", spune Corina.

"Îi mulţumesc doctorului Crihană că mi-a salvat copilul, dar regret că printre cei care practică această nobilă meserie există medici ca Lacziko Szidonia. Sper să nu mai frângă şi aripile altor îngeraşi...", îşi încheie femeia istorisirea.

Mutilată

Un alt caz dramatic s-a petrecut cu trei ani în urmă şi era cât pe ce să se sfârşească cu moartea tinerei mame, rămase "doar" mutilată pe tot restul vieţii. Ca prin minune, a fost salvată tot prin intervenţia unui alt medic, Petru Chitulea.

"În 2008 aveam 26 de ani. Eram însărcinată cu gemeni şi am făcut o alegere nefericită, care mă putea costa totul: pe doctoriţa Lacziko Szidonia", spune Mădălina Iancu. Femeia a fost internată pe 5 martie, dimineaţa, dar doctoriţa a apărut să-i facă cezariana abia seara la 20, după programul de la cabinetul privat. Operaţia a fost neglijentă, doctoriţa lăsându-i nesuturată o venă. "Am născut miercuri, iar sâmbătă am fost găsită leşinată în salon. Aveam burta umflată şi vânătă. Mai târziu am aflat că eram plină de sânge şi puroi. Când a fost chemată de acasă de anestezista Teodorescu, doamna Lacziko era ofticată că i-am stricat programul".

Lacziko a re-operat-o, dar tot greşit. Starea i s-a înrăutăţit şi doar prezenţa de spirit a anestezistei şi promptitudinea doctorului Chitulea, pe care aceasta îl chemase de acasă, a scăpat-o de un deznodământ fatal. "Am aflat ulterior că Lacziko spunea că nu aveam nimic, că eram isterică şi mi-am provocat singură hemoragia fiindcă m-am ridicat din pat".

Mădălina va resimţi urmările pe viaţă: a trebuit să-i fie extirpat uterul (la 26 de ani), funcţiile ovarelor i-au fost compromise, iar în plus s-a ales cu probleme cardiace şi hormonale. A zăcut încă trei săptămâni. După externare, a vrut s-o dea în judecată pe Lacziko, dar a renunţat. "Avocata mea lucra cu Mihai Carp, care era avocatul directoarei Liana Antal şi al directoarei medicale Valeria Filip, aşa că m-am lăsat păgubaşă. Îi mulţumesc doar doctorului Chitulea, fără de care cei doi băieţei mi-ar fi acum orfani de mamă", încheie Mădălina.

Între resemnare şi răzbunare

Nici unul din aceste cazuri de malpraxis nu au fost sesizate Colegiului Medicilor, ci doar conducerii Maternităţii, însă abia în acest an. Întrebată de ce cu atâta întârziere, Corina Berea spune că după naştere era copleşită de durere şi preocupată doar de copil. În plus, fiindcă bunele relaţii ale doctoriţei Lacziko cu fosta conducere a spitalului erau notorii, nici şansele unei cercetări corecte nu ar fi fost prea mari. "Am depus o reclamaţie anul acesta, după ce am aflat despre cazul doamnei Duluş. Eu am şi încurajat-o să nu lase lucrurile ca mine", spune Corina.

04 Mircea Dulus.jpgSe pare că a fost convingătoare, fiindcă Mircea Duluş (foto), tatăl micuţului nenorocit acum două luni pentru o coafură, e decis să ceară tragerea la răspundere a doctoriţei Lacziko.

"Ne-am sfătuit deja cu un avocat din Cluj şi pregătim un proces pe cale penală. Câteodată îmi vine să-i fac nu ştiu ce, dar mă abţin. Vrem doar atât: să răspundă în faţa legii şi să nu mai distrugă pe nimeni!".

Fugară după model

BIHOREANUL a contactat-o, fireşte, şi pe doctoriţa incriminată, dar Lacziko Szidonia, la fel ca înaintea ei Liana Antal ori Doru Crăiuţ, a refuzat categoric să facă o declaraţie şi chiar să încerce să se disculpe.

04 Petru Chitulea.jpgCeva mai puţin zgârcit în explicaţii a fost directorul medical Petru Chitulea (foto), singurul rămas din echipa de conducere a Maternităţii după comasarea, la începutul acestei luni, cu Spitalul Judeţean. "Prea multe nu pot spune public, deocamdată, ca să nu fiu acuzat că lezez prestigiul colegilor, aşa cum a păţit fostul manager Gavril Grebenişan, sancţionat de Comisia de Etică a Universităţii pentru vina de a fi încercat să pună lucrurile în ordine. Dar vă pot confirma că eu însumi am sesizat greşelile doamnei doctor Lacziko şi că, pentru cazul Duluş, a fost găsită vinovată de către Comisia de Calitate a spitalului. Subliniez: toţi membrii Comisiei de Calitate, în unanimitate, au considerat că este responsabilă de grave greşeli profesionale în managementul travaliului şi luarea deciziilor medicale", spune Chitulea.

De sancţiuni, însă, doctoriţa Lacziko tot a scăpat fiindcă, înainte de a se întruni Comisia de Discplină, a intrat brusc în concediu medical, aşa cum procedaseră înaintea ei atât fosta manageriţă Liana Antal, cât şi şeful secţiei OB IV, Doru Crăiuţ. O "îmbolnăvire" subită, dar salvatoare, din care a revenit abia după ce spitalul a rămas fără manager.

Acum, pentru că Maternitatea e condusă de echipa de la Judeţean, formată tot din cadre didactice, speră probabil că aceasta, din "solidaritate universitară", nu se va mai grăbi s-o cerceteze. Şi că, la fel ca în trecut, nimeni nu se va mai băga în oala "sorboneilor", oricât de multe cadavre ar lăsa în spate...


RECORD
Trei într-o lună

În afara cazului Cristinei Duluş, din 11 martie, în decurs de numai o lună Lacziko Szidonia a mai avut alte două eşecuri imputabile, cu tot atâtea paciente, care însă nu au dorit să-şi facă publică identitatea, probabil şi pentru că au scăpat mai uşor.

Pe 14 martie, doctoriţa i-a făcut cezariană unei femei, dar din neglijenţă a lăsat-o cu o hemoragie ce a necesitat intervenţia unui alt doctor. Pe 4 aprilie, a comis-o din nou, efectuând o cezariană unei tinere de 21 de ani "fără nicio patologie preexistentă" (deci fără probleme), dar suturându-i neglijent vasele sanguine. La cinci ore după cezariană, tânăra a trebuit re-operată, cu multiple transfuzii de sânge.

Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, doctoriţei i s-au cerut note explicative, la prima răspunzând că îşi recunoaşte greşelile şi că nu le va mai repeta, pentru ca la a doua să acuze că este discriminată... pe motive etnice.


PORTRET DE "SORBONICĂ"
La înaintare

Angajată la Maternitate prin integrare clinică, adică fără concurs, datorită gradului de asistent universitar şi protecţiei asigurate de şeful de catedră de la Facultatea de Medicină, Doru Crăiuţ (pentru care colegii spun că a tradus lucrări numai bune de "surse de inspiraţie"), Lacziko Szidonia a devenit unul din cei mai importanţi pioni în războiul pe care "sorboneii" îl duceau contra conducerii Maternităţii.

Doctoriţei Lacziko i se datorează prima acuză adusă fostului manager Gavril Grebenişan, în baza căruia acesta a şi fost sancţionat la începutul lunii de Comisia de Etică a Universităţii pentru "lipsă de loialitate" faţă de colegii universitari. Concret, femeia l-a acuzat că "a obstrucţionat procesul de învăţământ cu studenţii al medicilor cadre didactice", deoarece "a confiscat" o imprimantă care se afla în Biblioteca Maternităţii, dar care nu aparţinea unităţii, ci era "în custodia unor cadre didactice, prin bunăvoinţa unor sponsori".

Dincolo de ridicolul pretenţiei că procesul didactic atârna de o imprimantă, ceea ce n-a scris Lacziko în jalbă e că "sponsorii" erau companii farmaceutice pentru care "sorboneii" conduşi de Crăiuţ au experimentat medicamente, fără a prezenta acordul pacientelor folosite pe post de cobai. De asemenea, împreună cu fosta directoare Liana Antal, Lacziko a fost folosită de acelaşi Crăiuţ ca "mâna a doua" în câteva din operaţiile laparoscopice făcute fraudulos ani la rândul, fără să aibă nicio competenţă atestată în domeniu. Aşadar, încă o dată: la aşa maeştri, aşa discipol...