Un orădean născut în 1972 a făcut demersuri să îi fie înregistrată naşterea abia după... patru decenii. "Compartimentul de Stare Civilă din Primărie a instrumentat un caz rar privind situaţia unui bărbat de etnie romă, a cărui naştere s-a cerut a fi înregistrată în evidenţele oficiale ale statului, componenta de stare civilă. Ineditul acestui caz reiese din vârsta persoanei a cărei naştere se solicită a fi înregistrată în starea civilă, întrucât persoana împlineşte, în cursului anului 2012, 40 de ani", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

"Întârziatul" a fost ajutat să intre în legalitate de către Fundaţia Ruhama care a făcut demersuri pe lângă Judecătoria Oradea pentru înregistrarea tardivă a naşterii.

"Omul voia să-şi facă acte de angajare şi s-a trezit că nu poate pentru că nu avea niciun act de identitate. L-am ajutat să intre în legalitate, dar este un proces foarte dificil şi de lungă durată. A durat mai bine de jumătate de an", a declarat lucrătorul social Ruhama, Daniel Bredet.

Cazul orădeanul nu este singular. "În urmă cu câţiva ani am avut foarte multe cazuri de acest gen, dar acum numărul lor a fost mult diminuat. În perioada 2008-2009 am derulat două proiecte cu finanţare europeană destinate persoanelor de etnie romă care nu aveau acte de naştere sau de proprietate", a declarat Monica Suciu, directorul executiv al fundaţiei.

Astfel, în urmă cu patru ani au fost puse în legalitate nu mai puţin de 800 de persoane care nu aveau acte de identitate şi au fost ajutaţi să îşi obţină acte de proprietate peste 50 de persoane.

Potrivit legii, declararea naşterii se face în termen de 15 zile pentru copilul născut viu. Termenele se socotesc de la data naşterii. Când declaraţia a fost făcută după trecerea unui an de la data naşterii, întocmirea actului se face în baza hotărârii judecătoreşti irevocabile.