Huduieli, bătăi cu palmele în masă şi reproşuri usturătoare la adresa municipalităţii. Peste 200 de orădeni au protestat furtunos vineri după amiază împotriva proiectului privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân supus dezbaterii publice de către Direcţia Tehnică a Primăriei.

"Nu eutanasiei!"

Protestatarii au venit la şedinţă cu o pancartă pe care scria "Nu eutanasiei!" şi tricouri de susţinători ai fundaţiei "SOS Dogs".

La întâlnirea din sala mare a Primăriei au luat parte din partea iniţiatorilor regulamentului viceprimarul Mircea Mălan, Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice şi Bimbo Szuhai Tibor, directorul tehnic al Administraţiei Domeniului Public, instituţia care va prelua de la SOS Dogs, începând din 1 septembrie, gestionarea serviciului privind câinii comunitari.

Numărul susţinătorilor proiectului de regulament a fost nesemnificativ pe lângă cei peste 200 de orădeni veniţi să se declare împotriva eutanasierii câinilor maidanezi şi chiar preluării de către ADP a acestui serviciu de la SOS Dogs. Vestea privind intenţia municipalităţii orădene de a permite eutanasierea câinilor fără stăpân care rămân în adăpostul ADP mai mult de 7 zile a depăşit cu mult graniţele oraşului.

La eveniment au luat parte printre alţii, avocatul Ruxandra Bizera, reprezentantul Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), englezul Gerald Brudenell, un apropiat al SOS Dogs, managerul fundaţiei Carol Lazăr, voluntari din cadrul organizaţiei, medici veterinari sau simpli iubitori de animale.

Mălan, cal de bătaie...

Desfăşurată de-a lungul a mai bine de două ore, dezbaterea a constituit botezul focului pentru viceprimarul Mircea Mălan, care s-a trezit încolţit de susţinătorii cauzei maidanezilor încă din primul minut.

Cei peste 200 de orădeni prezenţi în sală au început să huiduie şi să bată cu palmele în mese în semn de protest imediat de viceprimarul a făcut imprudenţa să amintească articolul din proiectul de regulament care prevede posibilitatea eutanasierii câinilor.

Mulţimea nu s-a lăsat convinsă nici de asigurările date de Mălan că "Primăria nu şi-a propus să eutanasieze în masă câinii fără stăpân", nici de afirmaţia că regulamentul propus de Primărie este chiar mai persimiv decât normativele în vigoare. Dimpotrivă!

Ruxandra Bizera a ţinut să îi spună viceprimarului că eutanasierea câinilor este o măsură pe cât de barbară, pe atât de ilegală. "Articolul referitor la eutanasiere din anexa la regulament este cel puţin ilegal. Orice autoritate locală care merge pe măsura eutanasierii comite o infracţiune", a spus avocatul, în aplauzele susţinătorilor.

"Nu câinii sunt problema!"

Practic, cu excepţia angajaţilor Primăriei, toţi participanţii s-au opus proiectului de regulament, unii din considerente juridice, alţii morale. "Nu câinii sunt problema, ci oamenii care i-au abandonat. Pentru ce soluţia eutanasierii, ca să aibă de lucru crematoriul de pe Şoseaua Borşului?", a întrebat revoltat Valentin Ursache, unul dintre opozanţii proiectului.

Aceeaşi idee a fost susţintă şi de o tânără mamă care a venit cu copilul în braţe. "De ce copilul meu n-are voie să se joace cu un câine sterilizat şi vaccinat? De ce vorbim de eutanasiere şi spunem că nu sunt bani să susţinem SOS Dogs în condiţiile în care criminali şi violatori sunt ţinuţi în închisoare pe banii noştri?", a întrebat femeia.

Mai aplicat, englezul Gerald Brudenell, un apropiat al sponsorului fundaţiei SOS Dogs, a spus că organizaţia s-a dovedit un exemplu de bune practici în gestionarea problemei câinilor comunitari. "În 2002 când am preluat acest serviciu în Oradea erau 4.500 de câini pe străzi, până în acest moment au fost daţi spre adopţie peste 5.000 de câini şi pe străzi mai sunt doar 450", a afirmat englezul.

Brudenell a spus că în acest context era de aşteptat ca municipalitatea să continue colaborarea cu fundaţia. "Este de la sine înţeles că SOS Dogs are o experienţă vastă şi este de bun simţ ca, după ce au finanţat acest program timp de 12 ani, municipalitatea să-l continue", a spus acesta.

Cu groparii după câini...

Suprinzător, dar nici măcar consilierii locali ai puterii nu îmbrăţişează optica Primăriei. Unul dintre ei chiar s-a răstit: "Cei care aţi întocmit acest regulament de ce reveniţi la eutanasiere, soluţie care a fost deja dezbătută public şi respinsă? De ce trebuie eu să roşesc pentru că dumneavoastră puneţi în dezbatere un ceva ce nu trebuia discutat?", a întrebat liberalul Daniel Vulcu.

Consilierul şi-a manifestat scepticismul că în baza acestui normativ şi fără preluarea personalului SOS Dogs, ADP se va putea achita de sarcini în mod onorabil. "Cum credeţi, domnule Bimbo (n.r. directorul tehnic al ADP), că veţi putea gestiona această problemă fără personal calificat? Eu deja îi şi văd pe groparii dumneavoastră fugind prin oraş după câini cu lopeţile!", a spus Vulcu, în aplauzele asistenţei.

La rândul său, consilierul local Szabo Jozsef a ţinut să precizeze că nu va vota în niciun caz un astfel de regulament. "Vechiul regulament era plin de greşeli, dar faţă de mizeria asta era mult mai bun", a declarat Szabo. Udemeristul a spus că va cere ca votarea normativului în plenul Consiliului Local să se facă nominal, pentru ca orădenii să îi poată trage la răspundere pe cei care au votat pentru uciderea maidanezilor. "Dacă un astfel de regulament poate intra în plen şi să ajungă să fie votat, eu voi cere să se voteze nominal ca să se ştie cine a luat decizia", a spus Szabo.

O taxă pentru câini

Întâlnirea de vineri a luat sfârşit după mai bine de două ore şi jumătate de dezbateri aprinse, în cadrul cărora orădenii au propus, printre altele, renunţarea la prevederea privind posibilitatea eutanasierii maidanezilor, preluarea de către ADP a personalului SOS Dogs, sterilizarea, ciparea şi repunerea în libertatea a câinilor fără stăpân, eliminarea taxei de adopţie şi chiar acordarea de facilităţi pentru orădenii care iau acasă un câine.

Mai mult, au existat chiar voci care au cerut introducerea unei taxe speciale de un leu pe lună pentru toţi orădenii ajunşi la vârsta majoratului, fondurile astfel colectate urmând să fie alocate adăpostului de câini.

Deşi reprezentanţii municipalităţii şi-au notat toate ofurile protestatarilor, la încheierea dezbaterilor, cei prezenţi au cerut organizarea unei noi întâlniri înaintea introducerii regulamentului în plenul Consiliului Local pentru a se convinge că propunerile lor se regăsesc în text. După terminarea lucrărilor, orădenii au rămas în sală minute în şir pentru a aduna semnături în vederea organizării unei noi runde de negocieri.

Asaltat de mulţime

Având în vedere că mulţimea era încinsă, viceprimarul Mircea Mălan, care era aşteptat la emisiune televizată pe aceeaşi temă, a avut nevoie de nu mai puţin de 15 minute pentru a străbate sala, de la prezidiu la ieşire. Înconjurat de protestatari, acesta a încercat zadarnic să îşi susţină punctul de vedere, prea puţini fiind cei dispuşi să îl asculte. Revolta orădenilor este cu atât mai mare cu cât Oradea a fost recunoscută în ţară ca un oraş care şi-a gestionat exemplar problema câinilor comunitari prin sterilizare şi punere în libertate.

"Toată ţara a văzut Oradea ca un exemplu de succes. Acest model urma să fie aplicat inclusiv în Bucureşti. Acesta este şi motivul pentru care am primit sesizări din toată ţara că se face un mare pas înapoi", a declarat pentru BIHOREANUL Ruxandra Bizera.

Reprezentanta FNPA a afirmat că fundaţia va monitoriza atent modul în care municipalitatea va gestiona problema maidanezilor. "Federaţia va ataca în instanţă orice hotărâre de Consiliul Local construită pe acest regulamen,t pentru că o considerăm ilegală, fără temei juridic şi neconstituţională", a spus Bizera.

Detalii despre regulamentul dezbătut, în articolul "Mandat pentru crimă: Un proiect al Primăriei Oradea dă liber la uciderea câinilor comunitari"