"Primarii şi consilierii din colegiu mă trag de mânecă, pentru că aşteaptă bani, dar nu avem puterea asta. Pe de o parte Guvernul nu are bani de dat, pe de altă parte banii puţini care există sunt distribuiţi de Liviu Dragnea (n.r. - vicepremier PSD şi ministru al Dezvoltării Regionale) şi de Daniel Chiţoiu (n.r. - vicepremier PNL şi ministru al Finanţelor)", a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu colegul său Valeriu Boeriu, senatorul liberal Cristian Bodea.

Fără coordonare

"Nu ne primesc nici miniştrii, nici secretarii de stat. Matache, cel care dă bani pe PNDL (n.r. - Planul Naţional de Dezvoltare Locală) m-a primit pe coridor când am mers să mă interesez de proiectele pentru Bihor şi mi-a spus că nu sunt bani, şi gata. Aşa discută cu noi secretarii de stat, ce să mai vorbim de miniştri?", a completat Bodea.
El a dezvăluit că: "Nu există o echipă a Bihorului, mergem pe la ministere pe cont propriu. Singura echipă care funcţionează în Bihor, la nivel de parlamentari, este Boeriu-Bodea, altă echipă nu văd că funcţionează".

La rându-i, Valeriu Boeriu a spus că "ar trebui să existe o echipă a USL în Bihor", dar după alegerile parlamentare din decembrie 2012, "de când sunt eu senator, nu am auzit despre nicio întâlnire a USL în Bihor".

Cei doi au afirmat că alegătorii şi primarii au mari aşteptări pentru asigurarea unor fonduri care să asigure continuarea ori începerea unor investiţii pentru comunităţile lor, însă Guvernul nu ascultă vocea parlamentarilor. "Să asigure bani pentru investiţii ar fi treaba şefilor de partide, care conduc şi judeţul", a spus Valeriu Boeriu, referindu-se la liderii PNL, Cornel Popa, şi PSD, Ioan Mang.

De la buget nu, de la UE iarăşi nu

Senatorii liberali au spus că, în aceste condiţii, "salvarea" pentru investiţiile în comunităţile locale şi pentru stimularea firmelor ar fi fondurile europene, însă Guvernul a dat dovadă de amatorism în schiţarea acordului cu Comisia Europeană pentru accesarea banilor în exerciţiul bugetar 2014-2020, motiv pentru care experţii Comisiei au şi respins documentaţia înaintată de la Bucureşti şi, "lăsând diplomaţia la o parte, a criticat în termeni duri amatorismul autorităţilor române".

De altfel, cei doi senatori liberali au citat din răspunsul de analiză a proiectului trimis la Bruxelles, arătând că "Guvernul nu a învăţat nicio lecţie din implementarea programelor 2007-2013", că "în general capitolele draftului de acord par să fi fost construite prin compilarea unor surse diverse de informaţii şi declaraţii slab fundamentate, fără consistenţă şi fără reflecţie strategică".

"Recidivişti"

Deloc blânde, declaraţiile lui Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu cu privire atât la incompetenţa Guvernului, cât şi la ineficienţa USL în Bihor ar putea fi sancţionate de liderii PNL şi PSD, chiar dacă Popa şi Mang nu pot contrazice realitatea. De altfel, Bodea a recunoscut că la începutul verii, când a criticat miniştrii Guvernului Ponta şi chiar pe premier, se aştepta "la o propunere pentru excluderea din partid", pentru "nesupunere, indisciplină".

"Lucrurile totuşi nu mai pot fi ascunse sub preş", a spus, în concluzie, Bodea, arătând că nu doreşte să înşele încrederea alegătorilor doar pentru a fi supus partidului, iar datoria sa, ca parlamentar, nu este de a vota automat proiectele Guvernului, ci şi "de a spune miniştrilor atunci când greşesc".