Cele mai aglomerate străzi orădene vor fi supravegheate non-stop. Primarul Ilie Bolojan, chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, şi comisarul-şef Alexandru Laza, şeful Poliţiei Locale, au inaugurat miercuri dispeceratul comun de monitorizare a celor 108 camere de luat vederi amplasate în municipiu.

Unic în ţară, dispeceratul este deservit de agenţi ai Poliţiei şi Poliţiei Locale şi monitorizează cele mai fierbinţi zone din municipiu pentru prevenirea faptelor antisociale, de la distrugeri ale bunurilor publice până la infracţiuni împotriva persoanei.

Finanţat de la bugetul local, sistemul de monitorizare a costat circa 350.000 lei şi a fost realizat în etape. În prima etapă au fost achiziţionate 42 de camere video profesionale de tip dome şi speed dome, care au fost montate la intrările în municipiu în Piaţa Unirii, zona Teatrului Regina Maria, pe podurile Densuşianu, Sovata şi în alte zone cu trafic intens.

În a doua etapă, alte 64 de videocamere montate deja în perioada 2007-2010 în zona Gutenberg, Republicii, Pasajul Vulturul Negru au fost legate la dispeceratul unic amenajat la sediul Poliţiei Municipiului din Calea Aradului.

Cea de-a treia etapă va fi implementată anul viitor, când municipalitatea va achiziţiona alte 54 de videocamere performante, în valoare de circa 400.000 lei, pentru a fi montate în zona cartierelor şi a parcărilor nou amenajate.

Conform primarului Ilie Bolojan, implementarea sistemului unitar de monitorizare are ca scop întărirea siguranţei cetăţeanului, eficientizarea cheltuirii banului public şi întărirea colaborării între instituţii.

"În ceea ce priveşte întărirea siguranţei am convenit un set de măsuri pentru întărirea siguranţei de la patrule mixte formate din agenţi ai Poliţiei Municipiului şi ai Poliţiei Locale până la implementarea acestui sistem de monitorizare. Eficientizarea activităţii se va face cu ajutorul unui sistem comun de gestionare a armamentului care va face posibilă suplimentarea efectivelor din teren şi a dispeceratului integrat, care printr-o mai bună coordonare a patrulelor va genera economie de combustibil. Banii economisiţi îi vom folosi pentru a creşte prezenţa poliţiştilor în teren", a spus Bolojan.

Chestorul Liviu Popa a afirmat la rândul său că implementarea sistemului unic de monitorizare ar fi fost imposibilă fără o bună colaborare între Poliţie, Poliţia Locală şi municipalitatea orădeană prin Administraţia Imobiliară Oradea.

"Implementarea acestui dispecerat integrat este o acţiune de pionierat. Nu ştiu ca altundeva în ţară să existe un astfel de sistem", a declarat Popa.

Chestorul a mai spus că înregistrările făcute în urma monitorizării video a străzilor orădene vor fi păstrate, conform legii, vreme de 30 de zile. Înregistrările nu vor fi făcute publice. În cazul în care ar putea ajuta la identificarea autorilor unor fapte anti-sociale, vor putea fi puse la dispoziţia organelor abilitate la solicitarea instanţelor de judecată. De asemenea, înregistrările vor putea fi folosite ca probă într-un eventual proces.

Citeşte pe aceaşi temă şi Atenţie, filmăm! Oradea "împânzită" cu peste o sută de camere video