Taxele şi impozitele locale pe 2014 vor fi actualizate cu rata inflaţiei. "În ceea ce priveşte persoanele fizice, vom indexa impozitele pe proprietate cu rata inflaţiei de 2,5%, cu păstrarea bonificaţiei de 10%, cea mai mare prevăzită de lege, pentru cei care îşi achită integral impozitele până la 31 martie", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, actualizarea impozitelor cu inflaţia va creşte veniturile la buget cu circa 1%. "Ca urmare a majorării unor taxe şi impozite cu rata inflaţiei de 2,5%, estimăm o majorare a încasărilor cu un milion de lei, adică 1% din totalul veniturilor pe 2014. Nu ne propunem neapărat o majorare, ci ne propunem să îmbunătăţim gradul de încasare, să reducem soldul restanţelor şi să aplicăm măsuri în ceea ce priveşte neachitarea la timp şi evaziunea", a spus Mureşan.

Aceeaşi politică fiscală va fi aplicată de municipalitate şi în cazul persoanelor juridice. Astfel, pe lângă impozitele pe proprietate care vor fi majorate cu doar 2,5%, menţinându-se însă bonificaţia de 5% pentru firmele care îşi sting datoriile faţă de bugetul local înainte de sfârşitul lunii martie, vor apărea noi taxe.

Începând din 2014, Instituţia Arhitectului Şef va introduce taxa de închiriere stâlp electric pentru amplasarea de indicatoare şi casete publicitare pe stâlpii aflaţi în proprietatea municipalităţii stabilită la suma de 100 lei pe lună şi taxa pentru amplasare totemuri publicitare pe domeniul public, dar nu mai puţin de un metru pătrat de 100 lei pe metru pătrat pe an.

La fel, se va majora de la 16 lei la 21 lei, taxa pentru emiterea certificatului fiscal în regim de urgenţă, taxa pentru parcarea neregulamentară va creşte de la 40 la 45 lei şi se va majora de la 50 lei la 150 lei tariful pentru transportul decedaţilor de la oraş la capela din cimitir.

O surpriză neplăcută vor avea şi iubitorii de maidanezi care de anul viitor vor avea de plătit 100 lei în loc de 60 lei lunar pentru întreţinerea unui câine în adăpostul Grivei.

În plus, începând de anul viitor nu mai puţin de 134 de străzi orădene vor trece într-o categorie superioară de încadrare din punct de vedere al zonării fiscale, lucru care se va reflata şi în nivelul impozitelor datorate de locuitorii zonei.

Măsura va fi luată ca urmare a îmbunătăţirii calităţii vieţii în aceste zone, fenomen datorat investiţiilor publice şi private făcute aici, printre care se numără introducerea canalizării, apei potabile, iluminatului stradal, amenajării de parcuri şi spaţii verzi şi altele.

Proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale va fi postat pe portalul Primăriei şi va fi suspus dezbaterii publice vreme de o lună, urmând să intre în dezbaterea Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul lunii decembrie.