N-a vrut blocaj

"Nu e adevărat că am dorit să blochez Primăria", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul Gavrilă Ghilea, cel care pe 1 octombrie a atacat la Tribunalul Bihor cele patru hotărâri de Consiliu Municipal privind obligativitatea întreţinerii şi reabilitării faţadelor clădirilor din centrul Oradiei, după ce tot el le dăduse aviz de legalitate.

Prefectul a afirmat că nu a dorit să ajungă în conflict cu primarul Oradiei şi că nu ar fi declanşat atacul dacă nu ar fi găsit "elemente de nelegalitate" pe care "juriştii Primăriei le-ar fi putut rectifica, dar nu au făcut-o". Întrebat care sunt aceste elemente, Ghilea a spus că, practic, nu hotărârile sunt nelegale, ci "modul cum ele sunt aplicate".

"Am luat decizia din cauza modului cum este aplicat Regulamentul privind contribuţia cetăţenilor. Am primit peste 3.000 de reclamaţii de la cetăţeni că trebuie să plătească taxe chiar dacă ei nu locuiesc în clădiri monument istoric", a spus Ghilea, referindu-se astfel la faptul că Primăria constituie fondul special pentru renovarea clădirilor taxând inclusiv proprietarii de "clădiri cu valoare culturală", aflate tot în centrul oraşului.

Cine zice ăla e!

Prin intermediul jurnaliştilor, Ghilea i-a mai replicat primarului sugerând că nu el este un "politruc", ci tocmai Bolojan, atunci când era prefect, între anii 2005-2006.

"Vreau să-i transmit că lucrurile s-au schimbat în Prefectură de când a plecat dumnealui. Acum nu se mai fac acţiuni la comandă politică", a susţinut Ghilea. Rugat de jurnalişti să dea exemple, el a sugerat că din motive politice a atacat prefectul Bolojan achiziţia fără licitaţie a unor tramvaie second-hand din mandatul lui Petru Filip, şi tot din motive politice a făcut presiuni asupra unor PSD-işti care conduceau servicii deconcentrate.

"Directori de servicii deconcentrate erau supuşi la presiuni până îşi dădeau demisia. Aşa s-a acţionat atunci. Vreau să transmit cetăţenilor din Bihor că acum nu se mai acţionează aşa la Prefectură", a spus Ghilea, dând şi numele a trei directori pe care Bolojan i-ar fi obligat să plece din funcţii: Florian Pavel (de la Direcţia Agricolă), Dan Lung (de la Direcţia Sanitar-Veterinară) şi Ioan Chelemen (de la Inspectoratul Şcolar).

Ghilea a sugerat că şi în prezent Bolojan acţionează tot politic la conducerea Primăriei. "Probabil că aşa se acţionează acum în Primărie. E problema lui", a spus prefectul, fără a mai da exemple.

Bolojan are febră. Poate i-o vindecă iarna!

Prefectul a susţinut că el este dispus să colaboreze cu Primăria dacă aceasta va renunţa la intenţiile privind refacerea faţadelor cu bani luaţi de la proprietarii acestor clădiri. El a afirmat că Primăria ar trebui să refacă proprietăţile orădenilor care locuiesc în centru din bugetul local, chiar dacă asta ar însemna cheltuirea unor bani plătiţi sub formă de taxe şi impozite şi de cei care, de pildă, locuiesc în Velenţa ori în Nufărul.

De asemenea, deşi legea nu îi dă dreptul să se pronunţe cu privire la oportunitatea ori utilitatea investiţiilor făcute de nicio primărie, prefectul a atacat şi alte acţiuni ale primarului, încercând să dea impresia că Bolojan ar putea rezolva problema faţadelor dacă ar renunţa la celelalte investiţii.

"Nu pot să nu observ oarecare viclenie din partea domnului Bolojan, când spune că noi vrem să împiedicăm renovarea. Este fals. Nu dorim acest lucru, şi salutăm iniţiativa de refacere a faţadelor, dar cred că se pot găsi şi alte soluţii. De exemplu, ar putea fi folosite sumele care se cheltuie pentru construirea podului din Ioşia, sau poate mai sunt şi alte sume cheltuite fără justificare", a spus prefectul.

În final, Ghilea s-a declarat din nou îngrijorat de soarta cetăţenilor care, mai ales în apropierea iernii, sunt împovăraţi de taxe. "Populaţia o duce foarte greu, iar noi venim şi le mai aplicăm o taxă în plus... Dar vine sezonul rece şi sper că febra domnului Bolojan va scădea, şi va vedea ce este bine şi folositor pentru populaţia din Oradea", a glumit Ghilea.

Ar putea şi ITSC, doar să vrea

Pentru că în virtutea funcţiei poate impune Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii ca în baza Legii privind siguranţa în construcţii să amendeze proprietarii care nu îşi întreţin sau repară faţadele, BIHOREANUL l-a întrebat pe prefect dacă va face acest lucru, mai ales că - odată cu venirea iernii - creşte şi pericolul ca bucăţi din imobilele degradate să cadă în capul trecătorilor.

Prefectul a evitat, însă, un răspuns clar în acest sens şi a întors discuţia, din nou, spre Primărie. "Vom întreprinde măsurile permise de lege pentru a pune la punct faţadele. Dacă oricare din instituţii poate contribui la luarea unor măsuri, aceste măsuri se vor lua. Dar eu am convingerea că Primăria va reveni asupra hotărârilor", a încheiat prefectul.

Deşi i s-a solicitat o dată precisă de la care orădenii vor vedea că inspectorii ITSC îşi vor face datoria, prefectul s-a eschivat, argumentând că "o asemenea campanie trebuie pregătită din timp".