Lăcaşurile de cult din zona centrală îşi vor recăpăta strălucirea de altădată. Biserica cu Lună şi alte patru lăcaşe de cult orădene vor fi reabilitate pe bani europeni. Lucrările vor fi finanţate prin proiectul european "Punţi crişene", finanţat prin Programul de cooperare tranfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013.

"În urma acestei investiţii se va pune în valoare patrimoniul arhitectural şi cultural al oraşului precum şi caracterul său ecumenic", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul conferinţei de presă organizată înainte de demararea lucrărilor.

În cadrul proiectului în valoare totală de 1,9 milioane euro vor fi făcute lucrări la Biserica cu Lună, cu filiile Buna Vestire şi Sfântul Duh Mângâietorul, Biserica Reformată din Oraşul-Nou situată în strada Primăriei şi Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea, iar în Ungaria la Parohia ortodoxă din Korosszegapati, Biserica Reoformată Calvină din Hajduboszormeny şi Biserica romano-catolică din Oroshaza.

Cu Luna la vedere...

Lucrările la Biserica cu Lună şi cele două filii au fost estimate la circa 750.000 euro şi vor cuprinde de la refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor la biserica monument istoric până la amenajarea unei săli de muzeu în memoria Episcopului Roman Ciorogariu, refacerea căilor de acces în turn pentru accesul turiştilor şi realizarea unui mobilier cu pereţi de sticlă care să protejeze celebrul mecanism "cu Lună" şi să permită vizualizarea lui de către turişti.

La Biserica "Buna Vestire" din strada Rahovei se vor reface tencuielile exterioare şi acoperişul iar la "Sfântul Duh Mângâietorul" se vor monta candelabre din tablă de aramă şi elemente din fier forjat.

"Biserica cu Lună este un monument de categoria A care anul viitor va împlini 230 de ani de la punerea pietrei de temelie. Mai ales în perioada de vară acesta este vizitat de turişti de toate naţionalităţile şi religiile. Nădăjduiesc că lucrările de reabilitare vor spori şi mai mult atractivitatea acestuia", a spus preotul paroh Teodor Cristea.

Încep lucrările!

În ceea ce priveşte Biserica Reformată din strada Primăriei, lucrările au fost estimate la 350.000 euro şi vor cuprinde de la renovarae faţadelor până la realizarea unei instalaţii de iluminat arhitectural. Investiţiile de la Biserica Romano - Catolică vor fi de circa 1.500 euro şi vor cuprinde de la realizarea hidroizolaţiei la refacerea zugrăvelilor, precum şi lucrări la instalaţiile electrice din interior.

Lucrările de reabilitare a celor cinci lăcaşe de cult orădene au fost adjudecate de firma Euras şi se vor desfăşura în paralel începând de săptămâna viitoare. Termenul de predare anunţat iniţial pentru luna decembrie 2014 va fi prelungit pentru o dată ulterioară cel mai probabil la jumătatea anului viitor.

Un ghid cu biserici

Ulterior, pentru o mai bună valorificare turistică a acestor obiective partenerii din România şi Ungaria vor tipări un ghid turistic transfrontalier care va cuprinde inclusiv bisericile reabilitate în cadrul proiectului. Ghidul va fi pus la dispoziţia partenerilor în proiect pentru a fi distribuit turiştilor.

De asemenea se va realiza un ghid turistic virtual audio disponibil pentru toate platformele Android, IOS, Windows Phone 8, în limbile română, maghiară şi engleză pentru circuitul tematic Religios Bridge, precum şi un website.