Radu Mărginean, orădeanul numit în 2009 la şefia Administraţiei Naţionale a Vămilor şi demis trei ani mai târziu sub suspiciuni de şpagă, are din nou probleme. De astă dată cu Comisia de control a averilor, care i-a găsit diferenţe mari între cheltuielile şi veniturile de slujbaş la stat.

Săptămâna trecută, funcţionarul a fost trimis în faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea, cărora li se cere să-i confişte 52.500 euro. Suma reprezintă o parte din banii pe care Mărginean i-a plătit în 2007, când era director adjunct la Direcţia Antifraudă Vamală, pentru cumpărarea unui teren, dar pe care nu avea cum să-i pună deoparte doar din leafă.

Afacere pe autostradă

Potrivit declaraţiilor de avere, fostul şef al Vămilor, Radu Mărginean, pare un tip modest. Deţine două apartamente, în Oradea şi în Târgu Mureş, şi o maşină. Aparenţele sunt însă înşelătoare căci, răsfoind declaraţiile de avere pe care le-a depus de-a lungul timpului, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat, anul trecut, că funcţionarul a cheltuit cu 100.000 euro mai mult decât a câştigat împreună cu toată familia în perioada 2007-2010.

Cea mai mare parte a acestei diferenţe, de 52.500 euro, a "apărut" în anul 2007, când Mărginean, pe atunci director adjunct la Direcţia Antifraudă din cadrul Autorităţii Naţionale Vamale, a cumpărat un teren de 12.800 metri pătraţi în comuna Biharia, împreună cu un vechi amic, Dan Begher, la vremea respectivă inspector în Biroul vamal al Aeroportului Oradea.

Pentru tranzacţie, cei doi au scos din buzunare 165.000 euro, fiecare suportând jumătate din sumă, dar afacerea avea potenţial: terenul era poziţionat strategic, fix pe ruta Autostrăzii Transilvania, urmând să fie vândut statului pe bani buni. Problema e că din cei 82.500 euro, cât a plătit el, Mărginean putea justifica doar 30.000 euro: 20.000 din vânzarea unui teren pe care îl avusese, iar 10.000 din "economiile" familiei.

Pe de altă parte, tot ANI a constatat că funcţionarul nu putea justifica de unde a avut alţi 29.000 euro cu care, în februarie 2010, a cumpărat un apartament în Târgu Jiu.

Afaceri ca-ntre prieteni

În urma investigaţiilor, inspectorii ANI l-au trimis pe Mărginean, anul trecut în noiembrie, în faţa Comisiei pentru cercetarea averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru ca aceasta să se pronunţe: a avut vameşul bani "albi", câştigaţi cinstit, sau nu? BIHOREANUL a aflat că Mărginean nu a reuşit să-i convingă pe membrii comisiei că averea sa este "curată". Cel puţin în privinţa celor 52.500 euro pe care i-a plătit în 2007 pe terenul din Biharia, sumă despre care a susţinut, la audieri, nici mai mult, nici mai puţin, că există doar pe hârtie.

Cum aşa? Fostul şef al Vămilor a pretins că a contribuit doar cu 30.000 euro din totalul de 165.000 euro pentru achiziţia terenului, restul sumei fiind plătită de Dan Begher, prietenul şi protejatul său încă de pe vremea când conducea Regionala Vamală Oradea. Asta, evident, în urma unei "înţelegeri verbale spontane" asupra căreia au convenit la notariat, unde însă ar fi stabilit ca în acte să rămână asociaţi "fifty-fifty". "Era oricum o chestiune pur formală. La o viitoare vânzare, am fi reglat problema între noi", a explicat Mărginean, încercând să scape de responsabilitatea justificării provenienţei banilor.

Şefu' are dreptate

În ajutorul lui a sărit şi Begher. "Doar atât i-am cerut, 30.000 de euro, pentru că atâta mi-a lipsit să luăm terenul", a susţinut în faţa comisiei de cercetare a averilor. Atâta doar că, după cum aveau să descopere membrii acesteia, vameşul minţea. În decembrie 2007, când cei doi au cumpărat terenul, banii fuseseră viraţi vânzătorului din contul lui Begher, unde acesta avea strânşi 170.000 euro, proveniţi din vânzarea unei case şi a unui apartament. Altfel spus, acestuia nici pomeneală să îi lipsească banii cash, ca să trebuiască să îi ceară, la strâmtoare, asociatului şi şefului său.

Cei doi vameşi s-au apărat spunând că afacerea s-a terminat oricum prost pentru ei, căci despăgubirile acordate de stat în schimbul terenului din Biharia au fost mai mici decât preţul plătit de ei, aducând ca dovadă un ordin de plată cu care, în aprilie 2012, Begher a transferat în contul familiei Mărginean suma de 133.857 lei, reprezentând "transfer sold lichidare recipisă despăgubiri autostradă". "Eu mi-am recuperat cei 30.000 euro, restul sumei fiind încasată de Begher, care a suportat singur pierderea", a explicat fostul şef al Vămilor.

Împrumut între asociaţi

Cum ar fi putut cineva să fie trecut în acte ca proprietar cu o cotă de ½ când nu a achitat decât 30.000 de euro din totalul de 165.000 euro pentru a plăti proprietatea? Întrebarea şi-au pus-o şi membrii comisiei, care au stabilit că cei doi vameşi au minţit: Mărginean îşi plătise contribuţia pe jumătate din preţul total al terenului, adică 82.500 euro, dar pentru 52.500 euro nu putea justifica provenienţa. Şi n-a fost singura minciună, deoarece din declaraţia de avere pe care a întocmit-o anul trecut reiese şi că, după vânzarea terenului, a încasat 270.000 lei, nu 130.000 lei, cum susţinuse.

În ce priveşte suma de 29.000 euro plătită pe un apartament în Târgu Jiu, comisia a luat act că banii i-au fost împrumutaţi de un alt prieten, afaceristul Ovidiu Moldovan, membru PDL, patronul firmei Construct Mod şi fost asociat în firma Labrasoft SRL cu soţia vameşului. Împrumutul, a spus Mărginean, l-a luat pe două luni, fără acte, timp în care un depozit bancar pe care îl constituise în 2009, când a vândut un apartament din Oradea, ar fi ajuns la termen şi putea fi lichidat, prin retragerea numerarului, fără pierderea dobânzilor.

Moldovan a confirmat, de altfel, împrumutul, spunând că l-a ajutat pe vameş din prietenie. "Nu s-a întocmit un înscris în momentul remiterii banilor deoarece sunt un prieten apropiat al familiei Mărginean de aproximativ 10 ani şi am avut încredere deplină în ei. Împrumutul a fost restituit la termenul stipulat, fără nicio problemă", a declarat afaceristul, în noiembrie 2013, în faţa comisiei.

La judecată

Mărturia a fost luată de bună chiar dacă singurul apartament pe care familia Mărginean îl declarase de-a lungul anilor fusese achiziţionat în 1994 şi înregistrat în declaraţia de avere abia în 2013, ceea ce înseamnă că vameşul omisese să-şi declare corect toate proprietăţile.

Cert e că, săptămâna trecută, fostul şef al Vămilor a fost trimis în faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea, pentru a da socoteală doar pentru diferenţa de 52.500 euro între veniturile şi cheltuielile din 2007, magistraţii fiind chemaţi să dispună "potrivit dispoziţiilor legale în materie". Adică, pe româneşte, să confişte banii.

Procesul va începe luna viitoare şi, poate că până atunci, Mărginean o să-şi aducă aminte de unde a luat banii. Poate va suna un nou prieten bun şi disponibil oricând să-i dea o mână de ajutor...


DIN NOU LA DNA
Aceeaşi vamă, o nouă şpagă

05_dobrescu_bihoreanul.jpgRadu Mărginean se află şi în atenţia procurorilor DNA, pentru suspiciuni de corupţie, într-un dosar de contrabandă pornit în 2012, în urma unui denunţ formulat de către fosta şefă a Vămii  Halmeu, Nicoleta Dobrescu (foto), potrivit căreia şeful Vămilor îşi lua "tainul" de la marii traficanţi de ţigări, care introduceau marfa în ţară cu TIR-urile prin punctele de trecere a frontierei din nord-vest.

Cu un an înainte, în 2011, tot aceasta l-a denunţat pe Mărginean pretinzând că a fost pusă să strângă 130.000 euro de la cămătari şi de la contrabandişti de ţigări pentru a-şi "plăti" funcţia, banii ajungând în final la vameşul-şef orădean. În acest dosar, procurorii DNA nu au reuşit însă să probeze acuzaţiile, astfel că Mărginean a fost scos de sub urmărire penală.

Anchetatorii i-au trimis în judecată doar pe Nicoleta Dobrescu şi pe intermediarii şpăgii - doi afacerişti din Cluj, Liviu Florian şi Ion Savu, şi doi din Satu Mare, Ioan Romeo Niţu şi Dănuţ Florin Feher. Procesul se află încă pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce într-o primă fază Curtea de Apel Oradea i-a condamnat pe Dobrescu, Niţu şi Feher la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare, pe Liviu Florian la 5 ani, iar pe Ion Savu la 3 ani de închisoare.