Câinii comunitari le strică vacanţa aleşilor. Consiliul Local se întruneşte marţi de la ora 14 pentru a dezbate proiectul de regulament privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără străpân din Oradea.

În mod surprinzător, în ciuda protestelor vehemente a celor peste 200 de orădeni care s-au prezentat pe 10 august la dezbaterea publică a proiectului de regulament, normativul a fost refăcut de angajaţii municipalităţii într-o formă şi mai restrictivă.

Spre exemplu, dacă în varianta iniţială a regulamentului câinii prinşi şi aduşi în adăpost puteau fi daţi spre adopţie după 7 zile, interval în care ar fi putut fi revendicaţi de stăpân, în forma actuală termenul este redus la numai două zile.

La fel, dacă în forma iniţială normativul se axa mai mult pe eutanasierea câinilor bolnavi incurabili sau senili, în forma actuală acesta acesta defineşte clar eutanasirea ca fiind un "act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor fără stăpân care sunt bolnavi cronici şi incurabili ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite de lege". Iar, potrivit OUG 155 din 2001, termenul este de 7 zile!

Dezbaterea proiectului de regulament se anunţă ca fiind una aprinsă în condiţiile în care consilierii UDMR şi cei ai PDL s-au declarat împotriva eutanasierii, poziţie împărtăşită şi de unii reprezentanţi ai USL.

"Cei care aţi întocmit acest regulament de ce reveniţi la eutanasiere, soluţie care a fost deja dezbătută public şi respinsă? De ce trebuie eu să roşesc pentru că dumneavoastră puneţi în dezbatere un ceva ce nu trebuia discutat?", i-a întrebat liberalul Daniel Vulcu pe reprezentanţii Direcţiei Tehnice la dezbaterea din 10 august.

Şansele ca proiectul de hotărâre să fie respins de Consiliul Local sunt însă minime în condiţiile în care normativul poate fi adoptat cu numai 14 voturi, iar USL are nu mai puţin de 18 reprezentanţi în deliberativul local.