Pentru că un primar ori un preşedinte de consiliu judeţean răspunde mai rapid nevoilor unei comunităţi decât oricare ministru, Guvernul a ajuns la concluzia că trecerea spitalelor în grija autorităţilor locale reprezintă pentru sistemul sanitar o şansă la normalitate. Poate chiar ultima, având în vedere că oricum statul nu asigura finanţarea spitalelor.

În practică, însă, descentralizarea se loveşte de obstacole de tot felul, pe lângă cauzele obiective, cum e lipsa banilor, făcându-se simţite şi cele de ordin personal. Mai precis, piedicile puse de foştii manageri ai spitalelor preluate de Primărie şi de Consiliul Judeţean, care acuză autorităţile locale că, schimbându-i, comit un abuz strigător la cer.

BIHOREANUL vă arată cum foştii manageri încearcă să-şi recapete funcţiile cu ajutorul partidelor din care provin, dar şi al prefectului Gavrilă Ghilea, care se pregăteşte să atace în instanţă numirile făcute de primarul Ilie Bolojan şi de preşedintele CJ Radu Ţîrle.

Mătura nouă mătură bine

În baza OG 48/2010, care completa Legea 95/2007 privind reforma sanitară, Primăria prelua la 1 iulie cele patru spitale pe care oricum le finanţa, dar în a căror conducere nu avusese până atunci niciun cuvânt. Prin dispoziţii ale primarului Ilie Bolojan, la Spitalul Municipal a fost numit manager dr. Ovidiu Pop, la Pneumoftiziologie dr. Maria Groze, la Neurologie-Psihiatrie dr. Alexandru Vâlceanu şi, în fine, la Maternitate inginerul Gavrilă Grebenişan. La rându-i, CJ a preluat Spitalul Judeţean, unde Radu Ţîrle a numit-o manager pe dr. Carmen Pantiş.

În esenţă, schimbările erau motivate atât prin faptul că foştii manageri (numiţi anul trecut de PDL şi PSD) nu au colaborat cu autorităţile locale, cât şi dorinţa acestora de a avea la conducere oameni de încredere, care să nu saboteze planurile de restructurare. Toţi noii manageri au fost puşi interimari, urmând ca, potrivit legii, în maxim 6 luni funcţiile să fie scoase la concurs.

Politizare!

Previzibil, primele reacţii au aparţinut partidelor care i-au promovat pe vechii manageri. Supărat din cauza schimbării lui Florian Bodog de la şefia Spitalului Judeţean, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang a reproşat liberalilor că "nu ne-au consultat". Pedeliştii au fost mai agresivi, consilierul local Nicuşor Lepădatu acuzându-l pe Bolojan că "vrea să fie managerul general al tuturor spitalelor" şi că, din acest motiv, "a pus oameni de paie".

Pentru a evidenţia caracterul arbitrar al numirilor, opozanţii au afirmat că acestea sunt clientelare, noii manageri fiind membri PNL (ceea ce s-a dovedit neadevărat) ori, în cazul Spitalului Judeţean, coreligionari ai lui Ţîrle (fapt real). Calul de bătaie a devenit, însă, Gavrilă Grebenişan, căruia i-a fost criticată atât meseria de inginer, cât şi "traseismul politic" de la PNL la PDL şi viceversa.

Dinozauri "glorioşi"

Un al doilea val de critici a venit din partea maziliţilor. Dacă fostul şef de la Neuro-Psihiatrie, Gheorghe Oros, s-a lăudat că "am predat spitalul într-un moment de glorie", culmea tupeului a atins-o Marilena Crişan, demisă de la şefia Spitalului Municipal după ce, pur şi simplu, a sabotat făţiş planul Primăriei de a moderniza policlinica de copii. Deşi în 2009 ea însăşi fusese unsă mulţumită apartenenţei la PDL, Crişan nu s-a sfiit să-l acuze pe Bolojan că politizează sănătatea orădenilor.

"A folosit criteriul cel mai pur politic pe care l-am întâlnit până acum, şi e păcat atât pentru spitale, cât şi pentru pacienţi", a spus fosta manageriţă. Mai mult, cu toate că în baza OG 48 numirile sunt la latitudinea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, Crişan a încercat o salvare "pe proceduri", pretinzând că Bolojan e prea mic ca s-o demită. "Am fost numită prin ordin de ministru şi normal e să fiu demisă de aceeaşi autoritate", a zis PDL-ista.

05 Florian Bodog.jpgCrişan a fost copiată şi de alţi colegi de suferinţă, fostul manager de la Judeţean Florian Bodog (foto) şi fosta directoare financiar-contabilă depunând la CJ plângeri prealabile împotriva dispoziţiei prin care au fost înlocuiţi, motivând - la fel - că numai ministrul Sănătăţii putea face acest lucru.

N-au studii!

Dacă foştii manageri caută soluţii individuale, Direcţia de Sănătate Publică a găsit o altă modalitate de a ataca, în bloc, numirile făcute de Bolojan şi de Ţîrle.

Săptămâna trecută, un oficial al DSP declara sub protecţia anonimatului că acestea "contravin flagrant legii reformei în domeniul sănătăţii" şi afirma că juriştii Primăriei şi ai CJ ştiu acest lucru, fapt pentru care "nu au fost de acord să semneze dispoziţiile de numire a noilor manageri". Motivul? Aceştia nu au absolvit cursuri de management "agreate de Ministerul Sănătăţii", cum cere Legea 95/2007.

05 Marius Pircioaga.jpgInterpelat de BIHOREANUL, directorul DSP, Marius Pîrcioagă (foto), a refuzat orice comentariu public pe această temă, argumentând că nu mai are atribuţii privind numirea de manageri la spitalele locale.

Recunoscută oficial sau nu, cert e că totuşi găselniţa a găsit ecou la conducerea Prefecturii, astfel încât prefectul Gavrilă Ghilea a recunoscut BIHOREANULUI că e posibil să atace în justiţie dispoziţiile lui Bolojan şi Ţîrle. "Întrucât există suspiciuni serioase privind studiile noilor manageri, am cerut Primăriei şi Consiliului Judeţean dosarele cu actele lor de studii", a spus prefectul.

Eroare

BIHOREANUL a contactat managerii recent numiţi, iar surpriza e că aceştia, cu o singură excepţie, au absolvit mai mult decât studiile de management cerute de lege. Cea mai blindată din acest punct de vedere e Carmen Pantiş, de la Judeţean: "Am absolvit nu unul, ci patru cursuri de management". Maria Groze, interimar la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, a afirmat că are două diplome de management, dintre care una de masterat. "Pe ambele este aplicat antetul Ministerului Sănătăţii şi, deci, nu văd cum s-ar putea spune că nu sunt agreate de Minister", a arătat Groze.

05 Ovidiu Pop.jpgOvidiu Pop (foto), de la Municipal, are o diplomă în management sanitar european, obţinută după un masterat de doi ani în Elveţia, în timp ce Alexandru Vâlceanu, interimar la Pneumoftiziologie, deţine şi el un masterat, tot în management sanitar european, după doi ani de studii la Universitatea Oradea. Aşadar, "peste" predecesorii lor, care au absolvit formal cursuri de acest fel, în general la "fără frecvenţă" şi cu durată de numai câteva săptămâni.

Singurul Gavrilă Grebenişan, inginerul de la Maternitate, ar putea fi vulnerabil, dar şi pe el îl avantajează formularea din Legea 95, care prevede că "managerul unui spital public trebuie să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior şi al unor cursuri de perfecţionare în management sau de management sanitar". "Cursuri de management am mai făcut, iar peste o lună şi jumătate voi absolvi unul de management sanitar", a declarat Grebenişan, sigur că va apuca să îşi ia diploma înainte de concursul pe post.

Rămâne de văzut, deci, cum vor fi cântărite diplomele şi ştiinţa fiecăruia. Căci, până la urmă, asemeni poveştii cu socoteala de-acasă, s-ar putea ca tocmai aceia care au prezumat că studiile noilor manageri ar fi inferioare în comparaţie cu ale directorilor schimbaţi să se facă de râsul târgului...


MANIPULARE
"Agreate", dar nedefinite

05 Simona Ardelean.jpgConducerea DSP a informat ziariştii, "pe surse", că juriştii Primăriei şi CJ au refuzat să semneze dispoziţiile lui Ilie Bolojan şi Radu Ţîrle, creând astfel impresia că acestea ar fi ilegale. Nici vorbă, spune însă şefa Direcţiei Juridice din Primărie, Eugenia Borbei. "Conform legii, dispoziţiile primarilor şi ale preşedinţilor de consilii judeţene trebuie să aibă avizul de legalitate al secretarului consiliului. În cazul dispoziţiilor domnului primar, pentru că secretarul Consiliului Local era în concediu, eu însămi am semnat pentru legalitatea actelor", a lămurit Borbei.

Pe de altă parte, şefa Compartimentului Management Spitale din Primărie, Simona Ardelean (foto), afirmă că intenţia de a obţine în instanţă anularea dispoziţiilor de numire nu are nicio şansă. "Legea stipulează că managerii de spitale trebuie să fi absolvit cursuri de management agreate de Ministerul Sănătăţii, dar şi că aceste cursuri trebuie stabilite prin ordin al ministrului. Or, acest ordin nu a fost dat niciodată", a spus Ardelean. Ca atare, dacă legea ar fi interpretată ad literam, nici un manager - fie fost, fie actual - nu ar avea diplome valide.

Florian Bodog, fostul manager al Spitalului Judeţean, afirmă însă că Ardelean greşeşte, fiindcă un asemenea ordin există. "Este vorba de Ordinul Ministerului Sănătăţii 840 din 2006, comun cu Ordinul Ministerului Educaţiei 4845 din acelaşi an", afirmă Bodog.