Cine uită nu merită. Conferinţa episcopilor romano-catolici şi greco-catolici de România, găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, s-a încheiat marţi seară cu un moment cultural.

Sala mare a Seminarului Greco-Catolic Sfinţii Trei Ierarhi s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 200 de orădeni sosiţi la lansarea de cărţi organizată de episcopie, Universitatea Babeş Bolyai şi Facultatea de Teologie Greco Catolică. La eveniment au participat nu mai puţin de 15 reprezentanţi de bază ai Bisericii Unite cu Roma în frunte cu Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite Greco - Catolică şi Arhiepiscopul Francisco Xavier Lozano, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova.

Au fost prezentate patru cărţi: cea referitoare la prigoana Securităţii împotriva episcopului greco-catolic de Oradea, Iuliu Hirţea, un volum de versuri scrise de Prea Sfinţitul, monografia familiei Coposu şi un album cu lucrările pictorului ardelean Octavian Smigelschi, publicat cu suportul financiar al episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

"E foarte important să ne întoarcem la rădăcini. Doar ştiind de unde venim aflăm încotro ne îndreptăm", a declarat Prea Sfinţitul Virgil Bercea, gazda evenimentului.
În cadrul lansării de carte, profesorul universitar Blaga Mihoc a vorbit despre volumul orădeanului Silviu Sana, "Rezistentul. Episcopul dr. Iuliu Hirţea în dosarele Securităţii (1947 - 1979). "Lecturând această carte cititorii vor rămâne consternaţi de cruzimea comuniştilor", şi-a avertizat Blaga asistenţa.

Profesorul universitar a elogiat volumul orădeanului şi a evocat personalitatea episcopului Hirţea, fost deţinut politic care a stat 11 ani în puşcăriile comuniste pentru vina de a nu fi renunţat la credinţa sa. După eliberare, cu riscul de a fi arestat din nou, episcopul s-a întâlnit în clandestinitate, în repetate rânduri, în casa unui preot clujean, cu cel care avea să devină după '89 cardinalul Alexandru Todea faţă de care îl lega o strânsă prietenie.

În cadrul întâlniri de marţi nu doar că a fost evocată personalitatea episcopului Hirţea, dar a fost lansat şi volumul de versuri "Rotate Caeli - Picuraţi ceruri rouă", semnat de acesta, prezentat de criticul literal Ioan Moldovan.

Monografia familiei Coposu, lansată tot marţi, în editarea profesorului universitar Marin Pop, conţine informaţii despre drama acestei familii, care a înfundat puşcăriile comuniste pentru crezul ei politic şi religios. Un detaliu cutremurător este acela că, la ieşirea din puşcărie, Corneliu Coposu, mai avea doar 51de kilograme din 114, cât avusese la arestare.