Dezbatere cu scandal în Consiliul Local. Circa 40 de orădeni au protestat marţi, în plenul şedinţei deliberativului local, împotriva adoptării regulamentului privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat în gestionarea câinilor fără stăpân în forma propusă de municipalitate.

Protestatarii au cerut eliminarea prevederilor privind eutanasierea câinilor comunitari chiar şi "în condiţiile legale", aşa cum menţiona regulamentul, deoarece acest lucru ar echivala cu uciderea maidanezilor după 7 zile în care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi.

Cererile orădenilor au trecut neobservate. În scurta s-a luare de cuvânt, primarul Ilie Bolojan a subliniat faptul că eutanasierea câinilor abandonaţi este perfect legală. "Regulamentul nu face decât să preia din lege prevederi explicite", a spus edilul.

Primarul a promis că după adoptarea regulamentului municipalitatea va aduna de pe străzi câinii comunitari fără a-i mai pune în libertate aşa cum se întâmplă în prezent. "Câinii vor fi duşi în adăpost. Cei bătrâni şi bolnavi vor fi eutanasiaţi, iar ceilalţi vor fi ţinuţi acolo", a spus Bolojan.

Edilul a rămas însă inflexibil la orice propunere venită din partea consilierilor. "Susţinem adoptarea materialului în forma adoptată de executiv, fără modificări", a spus Bolojan.

Astfel, propunerile udemeristului Pasztor Sandor, care a cerut ca toţi maidanezii ridicaţi de pe străzi să fie fotografiaţi şi afişaţi pe un site pentru a putea fi revendicaţi de stăpân, iar eutanasierea să se poată face doar cu acceptul ONG-urilor de protecţia animalelor au căzut la vot spre revolta asistenţei. Voci din sală au strigat după vot: "Ce oameni de doi bani!" şi "Sunteţi cumpăraţi toţi!"

Spiritele s-au încins şi mai mult după adoptarea regulamentului în forma propusă de municipalitate cu 17 voturi din partea USL şi PDL şi în opoziţia UDMR. Asistenţa a început să huiduie şi să vocifereze în timp ce ieşea din sală. Voci din mulţime au strigat: "Ruşine să îţi fie, Bolojan!", "Criminali!", "E o portiţă ca să faceţi crimă!" şi "Regret că v-am votat!".

Normativul adoptat marţi de Consiliul Local prevede eutanasierea câinilor comunitari "în condiţiile legale", fapt care echivalează cu uciderea acestora după şapte zile de la depunerea în adăpost în care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi. Adoptarea sau revendicarea unui câine se face în schimbul unei taxe reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu hrana şi sterilizarea patrupedului. Mai mult, un câine pierdut de stăpân şi ridicat de hingheri de pe stradă va fi scos la adopţie la numai două zile după ce a fost dus în adăpost.

O prevedere suplimentară se referă la posibilitatea ca animalele din adăpost să poată fi adoptate de către orădeni chiar şi dacă aceştia nu au unde le ţine. Câinii adoptaţi vor putea fi ţinuţi în adăpost contracost pe cheltuiala orădenilor dispuşi să plătească pentru a-i ţine în viaţă.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai hotărât majorarea cu 195.000 lei a bugetului Administraţiei Domeniului Public. Suma este necesară pentru finanţarea serviciului specializat de gestionare a câinilor fără stăpân din Oradea care va începe să funcţioneze din 1 septembrie. Conform raportului anexat proiectului de hotărâre din cei 195.000 lei, 100.000 lei sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor de personal, diferenţa urmând să fie folosită pentru cheltuielile materiale pe care le implică funcţionarea serviciului.