Şeful SMURD Bihor, medicul Beres Zsolt, primul care a evaluat răniţii accidentului aviatic din Apuseni, afirmă că "pilotul şi studenta care au murit nu ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute" de la accident.

"De când am participat la operaţiune sunt obosit de hărmălaia mediatică, să aud că pilotul şi studenta din avion au murit de hipotermie pentru că nu s-a ajuns la timp la locul prăbuşirii. Eu nu am făcut autopsia, dar judecând clinic şi ţinând cont şi de experienţa mea de salvator montan şi speo, nu cred că pilotul şi studenta care au murit ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute" , a declarat pentru BIHOREANUL medicul Beres Zsolt, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea şi al SMURD Bihor, coordonatorul în teren al primelor operaţiuni de evaluare a stării de sănătate a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Acesta a mai susţinut că afirmaţia potrivit căreia "pilotul şi fata au murit de hipotermie este o mare prostie". "Copilotul, care era cu femurul fracturat şi a pierdut doi litri de sânge, nu a murit de hipotermie, ceea ce înseamnă că nu de hipotermie a murit nici pilotul, ci din cauză că avea răni extrem de grave. De altfel, nu se moare de hipotermie în 30 de minute", a spus Beres, adăugând că tot "judecata clinică" îl determină să afirme că nici studenta de 23 de ani nu a decedat din cauza hipotermiei, ci a leziunilor "extrem de grave" pe care le-a suferit în momentul impactului avionului cu solul.

El a mai spus că nu crede că tânăra ar fi supravieţuit, "chiar dacă ar fi fost condiţii ideale, vizibilitate, temperatura aerului bună, caldă, şi s-ar fi intervenit în 30 de minute cu un elicopter care să preia direct victimele".

"Fata avea fracturată coloana cervicală, iar abdomenul avea semnele unei imense hemoragii interne. Nu de hipotermie a murit, aceasta este opinia mea categorică. De altfel, şi doctorul Ianceu (unul dintre medicii răniţi în accident - n.r.) a spus că fata stătea pe un loc mai în spatele avionului, dar a fost proiectată în faţă de forţa impactului. Practic, ea a devenit tetraplegică din acel moment", a spus şeful SMURD Bihor.

El a mai spus că i s-a raportat că medicii Călin Pivniceru, Sorin Ianceu şi Valentin Calu sunt în stare bună şi că "puteau fi evacuaţi cu nişte maşini de teren de la Asociaţia Transilvania Off Road, mobilizaţi acolo de primar, în care dealtfel se şi aflau răniţii".

"Când am reevaluat cele trei victime şi am ajuns la aceeaşi concluzie, că niciuna nu prezenta necesitate de intervenţie imediată, salvatoare de viaţă, cum spunem noi, şi că pot fi evacuaţi cu jeep-urile în care se aflau, pentru că leziunile lor nu puteau fi agravate în acest fel", a relatat dr. Beres.

Pe de altă parte, tânăra, Aura Ion, este înmormântată, miercuri, cu onoruri militare, fiind înaintată, post mortem, la gradul de locotenent, în timp ce pilotul Adrian Iovan va fi înmormântat în Bucureşti, în cimitirul Bellu Catolic din Capitală.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa luni, după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipajul medical ce urma să sosească pentru o operaţie de prelevare de organe a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.