CET şi CAO vor trebui să umble la cheltuieli. Primarul Ilie Bolojan i-a informat pe consilierii locali orădeni, în şedinţa extraordinară de marţi, că le-a cerut managerilor celor două societăţi aparţinând Consiliului Local să reducă cheltuielile pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a companiilor.

"În aceste zile s-a finalizat negocierea contractului colectiv de muncă de la Electrocentrale. Având în vedere situaţia dificilă a societăţii, cele două drepturi moştenite din contractul încheiat încă din anii '90, care nu se mai regăsesc în actualele realităţi economice, au fost anulate", a spus Bolojan.

Începând din acest an, salariaţii Electrocentrale nu vor mai beneficia de prima de vacanţă echivalentă unui salariu şi dreptul de decontare parţială a concediului pe bază de bilet de tratament inclusiv pentru membri familiei. De asemenea, a fost anulat ajutorul lunar în valoare de 150 lei pentru plata energiei electrice.

Noul contract de muncă a fost semnat în cursul dimineţii de marţi. Eliminarea celor două drepturi de care beneficiau salariaţii va reduce cheltuielile de personal cu circa 15% şi vor aduce societăţii economii de circa un milion de euro pe an.

Restructurare în loc de scumpire

Primarul a mai spus că i-a cerut directorului Companiei de Apă Oradea să adopte un plan de măsuri care să ducă la îmbunătăţirea indicatorilor financiari ai societăţii. "În următoarele zile vom fi în posesia acestui plan de măsuri care are ca scop scăderea cheltuielilor societăţii", a spus Bolojan.

CAO, care are deja credite angajate în valoare de 15 milioane euro, va fi nevoită să împrumute alte 8,5 milioane euro pentru a putea finanţa lucrările din cadrul proiectului Aparegio. Finanţatorii împrumutului şi-au manifestat însă scepticismul cu privire la capacitatea societăţii de a rambursa împrumutul în actualele condiţii financiare.

Prima, şi cea mai la îndemână măsură, agreată de BERD dar respinsă de primarul Ilie Bolojan, a vizat scumpirea cu circa 40% a tarifelor pentru canalizare, care în ultimii ani au fost indexate cu rata inflaţiei. Edilul a propus, în schimb, conducerii CAO să se concentreze pe reducerea cheltuielilor, inclusiv a celor de personal, pentru a îmbunătăţi indicatorii financiari ai societăţii.