Acţiunea "Un milion de stele", organizată ca în fiecare an înaintea Crăciunului de către asociaţiile Caritas, are ca scop acela ca participanţii să dea semnul că sunt solidari împotriva sărăciei şi constă în iluminarea locurilor reprezentative din cât mai multe oraşe prin aprinderea de lumânări şi chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi.

În Oradea, acţiunea "Un milion de stele" din acest an este programată pe sâmbătă, 13 noiembrie, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Piaţa 1 Decembrie.

Potrivit unui comunicat al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, la ora 17.00 se vor aprinde lumânările, iar apoi va avea loc o ceremonie de sfinţire a acestora, după care vor lua cuvântul cei doi episcopi catolici de Oradea, Prea Sfinţitul Laszlo Bocskei şi Prea Sfinţitul Virgil Bercea, pentru a-i îndemna pe credincioşi la solidaritate cu oamenii săraci şi bolnavi.
Orădenii, indiferent de confesiune, care doresc să participe la această acţiune sunt rugaţi să vină cu lumânări de acasă, fiecare lumânare aprinsă având rolul simbolic de a reprezenta o persoană aflată în nevoie.

Prin acţiunea "Un milion de stele", organizatorii speră că oamenii de afaceri vor avea un comportament social responsabil prin implicarea lor şi a angajaţilor în activităţi filantropice, iar decidenţii politici vor acorda prioritate elaborării unor programe care să determine reducerea sărăciei.

Anul 2010 a fost declarat An European de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, iar statisticile arată că România este una din ţările cu cea mai ridicată rată a sărăciei din Europa, 23% din populaţie trăind în sărăcie, în timp ce politicile sociale ale Guvernului defavorizează tot mai mult familiile aflate deja într-o situaţie precară.

De asemenea, se observă că impactul negativ al crizei economice vizează în primul rând familiile cu un nivel scăzut de educaţie, familiile cu mulţi copii din mediul rural şi din zonele defavorizate, iar numărul pensionarilor care trăiesc în sărăcie absolută (cu un venit de cel mult 3 dolari pe zi) este în continuă creştere.