V-aţi simţit vreodată furaţi la încălzire? Cel mai probabil da, pentru că aşa se şi întâmplă! Cum în ultimii ani tot mai mulţi orădeni şi-au înlocuit caloriferele din apartamente cu altele mai moderne şi consumatoare, o bună parte din factura acestora a fost preluată de vecini.

"Cei care şi-au înlocuit caloriferele cu altele mai mari, în loc de 250 lei pentru încălzirea unui apartament cu două camere, probabil ar trebui să plătească 400 lei sau mai mult. Această diferenţă le-o plătesc, însă, vecinii", acuză inginerul Aurică Popa.

Caloriferul la control!

Asociaţiile de proprietari sunt în fierbere. Pe fondul valurilor de reclamaţii primite iarna trecută din partea orădenilor revoltaţi că, la acelaşi tip de apartament, plătesc la fel sau chiar mai mult decât vecinii care şi-au înlocuit caloriferele cu altele mai mari, în primăvară municipalitatea a cerut conducerilor asociaţiilor care nu au repartitoare de costuri să facă inventarierea corpurilor de încălzire ale fiecărui imobil în parte.

Conform normativelor legale, încălzirea se plăteşte conform datelor furnizate de contorul societăţii Termoficare de la intrarea în scară, iar cheltuiala se împarte locatarilor în baza unor evidenţe cu suprafaţa încălzită. Doar că, vechi precum blocurile comuniste, aceste evidenţe numai actualizate nu sunt!

Puşi la plată

Previzibil, oamenii n-au vrut să audă de recensământul contoarelor şi recalcularea suprafeţelor încălzite. Operaţiunea poate fi făcută doar de către firme specializate, iar Elsaco, Ista şi Termoficare SA cer, ca s-o facă, între 20 şi 70 lei pe apartament. În plus, pentru a calcula corect noile suprafeţele, asociaţiile au nevoie de proiectele blocurilor cu suprafeţele utile iniţiale. Acestea se obţin de la Proiect Bihor şi costă, la rându-le, circa 25 lei pe apartament, ceea ce urcă cheltuiala totală între 50 şi 100 lei pe familie.

În ciuda ameninţărilor cu amenzi de până la 5.000 lei la adresa administratorilor, până săptămâna trecută din cele aproape 782 de asociaţii doar 10 şi-au comandat inventarierea caloriferelor. Primele calcule sunt, însă, edificatoare. Spre exemplu, la Asociaţia de Proprietari Milcovului 169 s-a dovedit că peste 90% din apartamente aveau instalaţiile de încălzire modificate. Au fost cazuri în care, ca urmare a înlocuirii caloriferelor cu altele mai mari, suprafaţa radiantă a unui apartament cu două camere a urcat de la 5 la 8,5 metri pătraţi radianţi, lucru care, odată inventarierea făcută, se va reflecta în factura proprietarului.

Plată individualizată

03_Aurica_Popa_bihoreanul.jpgÎn pofida acţiunii municipalităţii, altminteri lăudabile, inginerul Aurică Popa (foto), specialist în contorizare, susţine că până şi asociaţiile dispuse la un efort financiar pentru a-şi taxa membrii corect o dau în bară. Căci degeaba fac calculul dacă nu este corect! Inginerul spune că, în loc să se fi raportat la Legea asociaţiilor de proprietari 230/2007, care dă doar cadrul general al calculului facturii de încălzire, raportându-l simplist la suprafaţa utilă, specialiştii ar trebui să urmeze Ordinul ANRSC 343/2010, mai recent şi explicit. "Calculul după suprafaţa utilă e greşit. E ca şi cum ai spune că încălzirea se face din pardoseala apartamentului, nu din caloriferul de sub geam", explică inginerul.

Ordinul 343 este mai riguros şi conţine toate formulele de calcul posibile, luând în considerare particularităţile fiecărui caz în parte, de la faptul că apartamentul este străbătut de coloane de distribuţie, primind căldură în plus, până la situarea deasupra unui pasaj de acces, ceea ce necesită un consum suplimentar. Pentru stabilirea corectă a cheltuielilor, aceste formule trebuie doar aplicate. Lucru pe care nu îl face nimeni în Oradea!

Administratorii de bloc şi firmele de profil preferă calculul raportat la suprafaţa utilă, mai simplu şi băbesc, ca să nu îşi complice viaţa. "În sistemul de calcul propus de ANRSC nici măcar nu ai nevoie de fostul proiect al clădirii. Firma trebuie doar să inventarieze corpurile de încălzire din apartament, să aplice formula aferentă amplasării lui în bloc, să stabilească părţile comune care îi revin, după care să calculeze numărul de unităţi de consum pe imobil şi pe fiecare apartament în parte. Când primeşte de la Termoficare consumul de gigacalorii, administratorul poate calcula imediat consumul individual al fiecărui apartament", spune inginerul.

Există un sistem...

De aceeaşi părere este şi Torok Zoltan, preşedintele Asociaţiei N3 din Rogerius, care i-a comandat lui Popa inventarul instalaţiilor interioare şi stabilirea unităţilor de consum ale blocului. "Metoda calculului după suprafaţa utilă a fost gândită de oameni care nu au stat la bloc în viaţa lor. Aceasta nu ţine cont de condiţiile particulare din fiecare apartament, nu ţine cont de amplasarea acestuia, nu ţine cont de nimic", susţine Torok.

Administratorul spune că, având în vedere preţul piperat al gigacaloriei, orice factură nemulţumeşte membrii asociaţiei, dar făcându-se calculul în baza Ordinului 343, măcar vor fi cel mai aproape de realitate. "Vreau să aplic acest sistem în următorul sezon rece, ca să nu mai fie discuţii", spune administratorul.

03_Vasile_Bologa_bihoreanul.jpgVasile Bologa (foto), preşedintele Asociaţiei Lacul Roşu, nu exclude nici el înlocuirea sistemului de calcul. "Vom analiza şi, dacă e pe lege, o să îl folosim şi noi. Oricum îmi pare mai corect decât modul de calcul raportat la suprafaţa utilă, pe care nu l-am înţeles niciodată, şi mai ieftin, pentru că ne scuteşte de-a cumpăra proiectul blocului", spune Bologa.

"Legea nu a fost abrogată!"

03_Mariana_Tiurbe_bihoreanul_1.jpgÎn mod surprinzător, primii care se opun implementării modului de calcul pe baza particularităţilor fiecărui apartament sunt tocmai angajaţii municipalităţii. "Legea 230 spune foarte clar că la asociaţiile fără repartitoare încălzirea se calculează după suprafaţa utilă a apartamentului, luând în calcul modificările efectuate la instalaţii. Legea n-a fost abrogată, aşa că nu văd cum ar putea fi schimbat sistemul de calcul", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier la Compartimentul Îndrumare şi Control din cadrul Primăriei.

Funcţionara îi îndeamnă în continuare pe administratori să inventarieze instalaţiile de încălzire din imobile şi să recalculeze suprafeţele radiante în funcţie de modificările apărute, dar nu îi sfătuieşte să repartizeze costurile după sistemul propus de Aurică Popa, chiar dacă acesta este mai apropiat realităţii. "Eu altceva decât spune legea nu pot sfătui pe nimeni", zice funcţionara.

Aşa cum se întâmplă deseori în România, normativele se bat cap în cap. Ceea ce legea impune, ordinul specific completează, dar pe dos. Iar în cazul de faţă, oricum ai calcula factura de încălzire, până la urmă tot rău o să-ţi pară...


A FOST ŢEAPĂ!
Falimentul repartitoarelor

Ordinul 343/2010 al ANRSC se referă la repartizarea consumului în imobilele cu repartitoare şi a fost emis tocmai pentru a reglementa cât mai corect cazurile în care unele dintre apartamentele din condomeniu rămân, din diferite motive, fără sisteme de repartizare a costurilor. Cum în ultima perioadă, nemulţumite de prestaţia firmelor de profil, tot mai multe blocuri renunţă la repartitoare, acest mod de calcul devine, în cazul lor, cel mai precis.

La fel ca în alte oraşe din ţară, orădenii renunţă în ultimii ani la repartitoare ca urmare a faptului că nu au regim metrologic, pentru că transferă costurile consumatorilor care închid termostatul la vecinii care lasă caloriferul să meargă, dar şi din cauza erorilor de calcul mari, de peste 12%. În plus, consumatorii s-au săturat să plătească pentru un sistem a cărui principală caracteristică este că le "umflă" factura de încălzire...