Războiul ortodox de la Bratca a luat sfârşit. Părintele Radu Marian, favoritul episcopului Sofronie Drincec, a fost instalat duminică cu ajutorul Poliţiei, după cinci tentative eşuate în ultimele trei luni. Înscăunarea noului paroh s-a făcut cu îmbrânceli, înjurături şi scandal, în opoziţia majorităţii localnicilor care îl vor preot pe Ionuţ Pop, fiul fostului paroh, Liviu Pop, decedat în noiembrie anul trecut.

Potrivit localnicilor, războiul pentru parohia Bratca s-a terminat duminica trecută când Radu Marian s-a instalat preot cu ajutorul Poliţiei. "Reprezentanţii episcopiei au venit la ora opt şi au încercat mai bine de trei ore să intre în biserică ca să îl instaleze pe Radu Marian. Până la urmă s-a lăsat cu îmbrânceli, înjurături şi scandal. Poliţiştii i-au ameninţat cu arestarea pe doi dintre credincioşi şi au făcut cordon pentru ca oamenii episcopului să intre în biserică", a povestit un localnic.

Instalarea cu forţa a noului preot s-a făcut în prezenţa a circa 150 de credincioşi din care circa 30 au venit să îl susţină pe Radu Marian. Conflictul a luat sfârşit odată cu instalarea noului paroh când credincioşii au rămas să participe la slujba de duminică.

Sătenii s-au opus trei luni aducerii unui preot străin de sat după ce la înmormântarea fostului paroh episcopul Sofronie Drincec a promis, de faţă cu circa 1.700 de credincioşi şi peste 70 feţe bisericeşti că în locul acestuia va fi instalat Ionuţ Pop, fiul acestuia. Absolvent de Teologie, Ionuţ este căsătorit şi este cântăreţ în biserica din localitate. Episcopul şi-a călcat însă promisiunea şi a organizat un concurs pe post în urma căruia l-a desemnat pe preotul Radu Marian, doctorand în teologie, să preia parohia din localitate.

Brătcanii s-au opus instalării noului preot şi chiar au pichetat la începutul lunii ianuarie, pe un frig de crăpau pietrele, sediul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului din strada Episcop Roman Ciorogariu cerând să fie primiţi de chiriarh pentru a-şi spune doleanţele. Reprezentanţii protestatarilor au fost primiţi la discuţii de protopopul Dorel Rusu, care le-a ascultat doleanţele dar nu a fost în măsură să le dea curs.