Ziua de 1 Mai, sărbătorită ca Ziua Muncii, este declarată zi liberă naţională, ocazie cu care mulţi şi-au petrecut timpul în aer liber, în familie sau cu prietenii, profitând de vremea frumoasă.

După această perioadă, însă, în zonele turistice, cum ar fi zona Padişului din judeţul Bihor,  operatorul de salubritate AVE BIHOR a colectat o cantitate mult mai mare de deşeuri decât în mod obişnuit.

Din păcate, una dintre problemele majore ale acestei sărbători a fost aceea că, în multe locuri, cetăţenii au lăsat în urmă o cantitate mare de gunoaie în natură, fără să le colecteze şi să le arunce corespunzător. Or, după cum se ştie, această practică duce la poluarea mediului şi poate cauza daune ireparabile ecosistemelor şi biodiversităţii.

Vă rugăm să fiţi conştienţi de impactul negativ pe care îl pot avea deşeurile lăsate în natură şi să încercaţi să le colectaţi chiar dacă nu găsiţi coşuri de gunoi în zonele unde aţi încins grătarul. Printr-un program judeţean finanţat de ADI ECOLECT Bihor, dedicat zonelor turistice, s-au instalat mai multe platforme semi-îngropate care conţin 3 recipiente pentru ca cetăţenii să poată să arunce deşeurile în funcţie de tipul acestora: hârtie-carton-plastic se va colecta într-un singur recipient, iar sticla şi deşeurile reziduale se vor colecta fiecare în recipiente separate. Locurile în care mai sunt prevăzute asemenea platforme sunt Şuncuiuş, Vadu Crişului, Roşia, Padiş, Remetea, Bratca, Vârtop, Stâna de Vale, Ştei, Coada Lacului, Luncasprie, Cărăsău şi Budureasa.

În concluzie, timpul petrecut în natură ar trebui să fie o zi în care ne bucurăm de cei dragi, dar şi să fim conştienţi de responsabilitatea noastră de a proteja mediul înconjurător şi de a nu lăsa în urmă deşeuri care pot avea un impact negativ asupra naturii şi a comunităţii noastre. Deoarece "Schimbarea începe cu noi".

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!