Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” este marea câștigătoare a primei etape a concursului „10 cu felicitări pentru colectarea separată”, inițiat de Primăria Oradea și firmele Eco Bihor și RER Vest.

Scopul concursului a fost să-i obișnuiască pe elevi și pe profesori cu colectarea separată în cinci fracții, care din 3 iulie va deveni regulă în toată Oradea, și cu eco-insula reciclării, un container pentru pubelele de deșeuri, similar cu cele care vor fi amplasate în cartierele din oraș.

Timp de o săptămână, eco-insula a „parcat” în curtea fiecăreia dintre cele șase școli cuprinse în concursul ce s-a desfășurat între 24 aprilie și 15 iunie, adică până la finalul acestui an școlar. Fiecare clasă de elevi a primit o cartelă cu care a avut acces la eco-insulă și a putut arunca separat deșeurile, scopul fiind ca școlile să sorteze cantități cât mai mari.

Campioană s-a dovedit Școala „Szacsvay Imre” (foto jos), unde s-au colectat separat 6.092 kilograme de deșeuri, adică o medie de 8,13 kg pe cap de elev, ceea ce a adus școlii un premiu de 9.000 lei.

Pe locul II s-a clasat Liceul Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, cu o medie de 2,53 kg deșeuri pe cap de elev, pentru care a primit un premiu de 6.000 lei, iar pe trei Colegiul Național „Mihai Eminescu”, cu 1,79 kg deșeuri/elev, reușită care i-a adus un premiu de 4.000 de lei.

În această primă etapă a competiției au mai participat Școala „Nicolae Bălcescu”, unde s-au colectat 0,98 kg deșeuri/elev, Școala „Oltea Doamna” (0,70 kg/elev) și Colegiul Național „Onisifor Ghibu” (0,16 kg/elev).

În plus, în fiecare școală a fost premiată cu un voucher în valoare de 500 lei clasa cu cele mai mari cantități de deșeuri colectate.

„Proiectul este unul important pentru comunitatea orădeană, întrucât a avut un scop foarte important: creșterea gradului de reciclare și de colectare separată și stimularea elevilor de a-și însuși această atitudine și de a dobândi capacitatea de a recunoaște tipurile de deșeuri”, a declarat Adina Popa, director tehnic adjunct al Primăriei, joi, la o scurtă ceremonie de premiere a câștigătorilor.

Un alt câștig important al proiectului a fost că toate cele șase școli au acum în toate clasele coșuri de gunoi pentru fiecare fracție. Altfel spus, elevii sunt primii orădeni care colectează separat deșeurile, iar autoritățile locale speră că vor fi și „educatori” pentru părinți și ceilalți adulți din jurul lor.

Din toamnă, când elevii vor reveni în școli, Primăria și cele două firme din salubritatea bihoreană vor continua acest concurs, cu alte unități de învățământ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!