Orădenii sunt bun platnici. Potrivit evidenţelor municipalităţii, nu mai puţin de 7.131 de orădeni şi-au plătit integral taxele şi impozitele pe anul 2013 încă din prima săptămână de la reluarea încasărilor la bugetul local.

Cei mai conştiincioşi orădeni au beneficiat de o bonificaţie de 10% la plata impozitelor. De această reducere vor beneficia toţi contribuabilii care îşi vor stinge integral obligaţiile faţă de bugetul local până la data de 31 martie.

Surprinzător, în ciuda majorării impozitelor cu 10,5%, procent reprezentând actualizarea cu rata inflaţiei din ultimii doi ani, numărul celor care şi-au plătit integral impozitele este mai mare cu 370 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. Anul trecut bonificaţia pentru plata integrală a fost de 8%. Alte câteva mii de orădeni şi-au plătit dările parţial.

"Nu e vorba neapărat de reducerea pe care o dă Primăria. În fiecare an vin să îmi plătesc impozitele încă din ianuarie ca să ştiu că am scăpat de o grijă. Oricum trebuiesc plătite, aşa că le plătesc cât pot de repede pentru că apoi uit de ele şi mă trezesc cu penalităţi", a declarat un orădean.

Mai mulţi ca anul trecut!

Dacă în perioada 14 - 22 ianuarie, în total, numărul celor care şi-au plătit impozitele integral sau numai parţial s-a ridicat la 12.153 persoane fizice, în aceaşi perioadă a anului trecut au trecut pe la ghişeele din sala de lucru cu publicul doar 11.132 de contribuabili din această categorie.

Inclusiv firmele au fost anul acesta mai conştiincioase la plata impozitelor. În 2013 şi-au achitat deja impozitele şi taxele locale 1.164 de persoane juridice. Dintre acestea 228 au beneficiat de bonificaţia de 5% pentru stingerea integrală a obligaţiilor fiscale. În aceeaşi perioadă a anului trecut şi-au achitat impozitele 992 de companii din care doar 180 integral pentru întreg anul.

Plata impozitelor şi taxelor locale se poate face la ghişeele din Primărie, prin sistemul de plăţi on-line de pe site-ul municipalităţii, www.oradea.ro, precum şi prin unităţile de Poştă şi CEC.