Batem cu toții în lemn, dar în timp ce dezbatem această tristă și oficială bornă 1.000 a deceselor Covid în Bihor sunt regretabile șanse ca statistica să-și urmeze curba implacabilă.
Ne-am obișnuit, când e vorba despre euro, kilowat ori gigacalorie, să aflăm că iarăși mai sar câte un prag psihologic, ba chiar și câte un prag psihiatric uneori. Însă când e vorba de vieți pierdute, chiar e greu de „digerat” un asemenea prag.
Fenomenul de masă pro și contra "Flavia Groșan" chiar explorează limite ale psihicului uman. Fiecare poate decide pentru el dacă și cât e cazul să se rușineze sau nu de asta. Cert e că, după mai bine de un an de pandemie cu restricții, incertitudini și convulsii sociale, presiunea psihică la unii dintre noi poate fi undeva între mare și foarte mare. Și până și un psihic sănătos uneori mai clachează. Important e să revenim și să îndreptăm ce greșim.
Bunăoară, despre medicul Groșan se cam desprinde, din dezbaterile aprinse, următoarea idee: oricât de bine-intenționată e doctorița, poate fi o greșeală să-ți reverși năduful pe toate celelalte protocoale și pe absolut toți ceilalți medici. După seria de interviuri prea la cald, niște nuanțări chiar ar prinde bine.
Revenind la Bihor, fiecare poate aprecia cu propriile simțuri dacă situația e în negru sau roz, ori cam pe unde între aceste nuanțe. Față de majoritatea județelor, Bihorul chiar stă binișor la capitolul infrastructură medicală și corp medical. Însă numărul de vieți pierdute sub spectrul Covid ne situează clar peste media națională. Dacă fiecare județ ar avea 1.000 de decese, fără să mai punem Capitala la socoteală, România are avea un număr dublu de decese cu amprenta Covid, față de bilanțul actual.
Dintre explicații aș evidenția trei: Bihorul e un județ cu populație peste media națională, dar cu educația undeva pe la mijloc, raportat la Ardeal. Apoi, niciodată nu prea am stat bine la indicele general de sănătate, asta fiindcă tradiționalul trio colaci - clisă - pălincă de Bihor nu-i chiar un panaceu. Iar în al treilea rând, fiindcă își spune cuvântul și vecinătatea cu Aradul, Clujul și Hajdu-Bihar-ul greu încercate și ele de perfidul Sars-Cov-2. Despre Satu Mare e mai greu de estimat, fiindcă pare ceva mai timid la numărul de testări, dar în schimb ne-a "donat" o serie de decese la raportări.
Oricum, e clar că trebuie să îmbunătățim ceva în bilanțul slăbiciunilor, înainte să apară Sars-Cov-3.