Pompierii bihoreni îşi vor reînnoi tehnica. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Crişana (ISU) va primi fonduri europene în valoare de 7,7 milioane lei pentru achiziţionarea a 11 autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional, Agenţia pentru Dezvoltare Nord-Vest ca organism interimar şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Transilvania de Nord" şi are o valoare totală de 49,8 milioane lei. Beneficiarii direcţi ai contractului de finanţare sunt Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

"Fiecare dintre beneficiarii contractului are libertatea să îşi achiziţioneze dotările pe care le doreşte, pentru că la nivelul comandamentului judeţean se cunosc cel mai bine necesităţile unităţii", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prezent la întâlnire, colonelul Ioan Baş, comandatul ISU "Crişana" a declarat că pompierii bihoreni au ales să îşi achiziţioneze din finanţări europene cinci autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, o autospecială pentru cercetare nucleară, bacteriologică, chimică şi radioactivă, trei ambulanţe de prim-ajutor, o ambulanţă de reanimare şi o autospecială pentru descarcerare.

"Autospeciala pentru descarcerare grea ne-am dorit-o de foarte mulţi ani. În ţară mai sunt doar două, la Târgu Mureş şi Bucureşti. Avantajul este că are posturi de lucru multiple şi poate interveni inclusiv la accidente colective şi de mare impact cum ar fi accidente de TIR, de avion sau accidente feroviare", a declarat colonelul Baş.

Şeful ISU Crişana a mai spus că prin îmbunătăţirea tehnicii din dotare "nivelul de răspuns al unităţii în situaţii de urgenţă se va schimba radical, cu atât mai mult cu cât şi în prezent, în ciuda tehnicii învechite, timpul de răspuns este de 9 minute, peste media pe ţară şi competitiv cu cel al unităţilor de acest tip din occident".

Autospecialele care vor fi achiziţionate prin licitaţie cel târziu în primul trimestru din 2011 vor fi distribuite unităţilor din municipiile judeţului cum ar fi Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta, pentru a avea o cât mai mare rază de acoperire.