Din partea USL, preşedinţia Consiliului Judeţean este vizată de preşedintele PNL Bihor Cornel Popa, în prezent senator, fost deputat între anii 2000-2008, fost preşedinte al Grupului de firme Transilvania, patronat de fraţii Ioan şi Viorel Micula, cărora le este şi văr, dar cu care a intrat în conflict cu cinci ani în urmă, astfel că publicaţia cotidiană patronată de aceştia nu i-a menţionat, vreme de trei ani, nici măcar numele sau fotografia.

De altfel, întrebat în mai multe ocazii care este motivul rupturii, Cornel Popa a refuzat constant să explice public acest lucru, ceea ce nu a pus capăt acuzelor pe care i le aduc adversarii politici, cum că este "omul fraţilor Micula", pe care i-ar ajuta să obţină reeşalonări la plata către bugetul statului a datoriilor companiilor European Drinks şi European Food, aflate în prezent pe locul patru al marilor datornici din România.

Principalul contracandidat al USL este actualul preşedinte Radu Ţîrle, ales în 2008 ca reprezentant al PNL, dar care la finele anului trecut şi-a anunţa trecerea la PDL cu explicaţia, furnizată public, că liderii PDL i-au promis la schimb asigurarea cofinanţării din partea Guvernului pentru proiectul de modernizare a Aeroportului din Oradea cu fonduri europene.

Ţîrle a fost membru PNL din 2007 până, formal, pe 1 mai 2012, când şi-a depus candidatura la un nou mandat de şef al CJ din partea PDL şi, conform legii, prefectul Gavrilă Ghilea trebuie să emită un ordin privind constatarea încetării de drept a mandatului său, deoarece a trecut la un alt partid decât cel căruia îi datorează alegerea.

În 2007, Ţîrle a fost exclus din PDL deoarece s-a declarat nemulţumit de înlocuirea sa la Parlamentul European cu fostul primar Petru Filip, pe care l-a şi acuzat apoi că "şi-a dus amanta la Bruxelles". Membru al comunităţii penticostale, Ţîrle mizează pe votul masiv al membrilor acestei comunităţi, dar şi pe al bihorenilor aparţinând altor culte neoprotestante, precum baptiştii ori adventiştii.

Un alt candidat cu şanse mari la şefia CJ Bihor este reprezentantul UDMR Pasztor Sandor, în prezent manager al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, care a declarat că speră să obţină cât mai multe voturi din partea alegătorilor de etnie română.

La preşedinţia CJ şi-au mai depus şi înregistrat candidaturile reprezentanţii PRM, Vasile Gârba (fost consilier judeţean între 2000-2004), PPMT - Szilagyi Ferenc (lector universitar), Partidului Socialist Român - Gheorghe Ardelean, UNPR - Gheorghe Pintea (care a candidat şi în 2008 la această funcţie, dar din partea PNG), Partidului Uniunea Ecologistă din România - Raul Derecichei (fost preşedinte al unei asociaţii studenţeşti din Universitatea din Oradea), PPDD - Ioan Hule şi Partidului Verde - Florin Bârsan.

La funcţiile de consilier judeţean, BEJ Bihor a validat listele complete ale USL, UDMR, PRM, PDL, PPMT, precum şi liste incomplete ale PNŢCD (doar 4 candidaţi), Comunitatea Evreilor (un candidat), Partidului Socialist Român (4 candidaţi), Partidului Verde (25 de candidaţi), PPDD (31 de candidaţi), Alianţei Civice Democrate a Romilor (14 candidaţi), Partidului Ecologist Român (36) şi Partidului Poporului-Legea Cojocaru (12).