12 maşini au fost avariate, joi dimineaţă, după ce au derapat pe pasajul rutier de pe strada Ogorului - care trece peste Calea Aradului - şi s-au lovit de parapeţi ori de alte autoturisme, din cauza poleiului.

Şoferii care au ales să apeleze la Poliţia Rutieră pentru dovada de reparaţie auto s-au ales şi cu sancţiuni pentru viteza neadaptată la condiţiile de drum. „Un abuz!", spune o orădeancă.

În același timp, administratorul drumului s-a ales cu o amendă. 

Viteza cu... simţurile

„Ca să repar maşina, aveam nevoie de o dovadă şi am ales să mergem la Poliţie unde mi s-a spus că trebuie să mă sancţioneze cu avertisment pentru că n-am adaptat viteza la condiţiile meteo", a povestit, pentru BIHOREANUL, orădeanca Andreea Creţ, care s-a ales nu doar cu maşina distrusă de pe urma incidentului, ci şi cu o amendă pe care o consideră abuzivă.

Soțul femeii, Călin Creţ, de profesie consilier juridic, a cerut lămuriri la Poliție. „Ne-am dus la Poliţie. Când ne-a spus că vrea s-o sancţioneze, l-am întrebat cum a stabilit el că soţia a avut viteză neregulamentară. Mi-a spus că prin simţurile lui. Evident că i-am replicat că eventual cu "nesimţurile", că simţurile lui nu reprezintă o aparatură omologată. Aşa că m-a poftit afară, iar soţia a ieşit şi ea cu mine", povestește bărbatul.

Din avertisment în amendă

Orădeanul nu a primit mai multe lămuriri nici de la unul dintre şefii agentului, căci - susține Creţ -, în loc să îl asculte, acesta a tranşat discuţia din start, spunându-i că "are încredere totală în subordonaţi".

„Mi-a zis că nu a fost niciun polei, că de fapt soţia a circulat cu radiator spart, că apa s-a scurs şi de la apa aia au derapat toate maşinile. Şi cele dinaintea noastră, şi cele din spatele nostru, şi de pe banda 1, şi de pe banda 2, toate au derapat de la apa din radiatorul maşinii. Care radiator nu e spart, că avem fotografii, şi are antigel, deci n-ar îngheţa nici la minus 20 de grade. Chiar ne cred imbecili. Atunci de ce a venit maşina cu material antiderapant, pe la 8, pe pod? Că n-a avut ce face?", a spus Creţ. 

Atitudinea celor doi soţi i-a costat, căci la revenirea de la şeful Poliţiei, agentul rutier i-a anunţat că le schimbă sancţiunea cu alta: 6 puncte amendă şi o amendă de 870 lei. "Mi-a zis că dacă n-am fost mulţumiţi cu avertismentul, ne dă amendă şi nu e obligat să-mi explice de ce. Asta e, oricum o vom contesta în instanţă", zice orădeanul. 

Amenzi și pentru alții

Chestionaţi pe marginea cazului, reprezentanţii Poliţiei Bihor transmit oficial că cele 12 maşini au fost avariate din cauza poleiului, dar susţin că evenimentele rutiere nu s-ar fi produs dacă şoferii ar fi adaptat viteza la "la condițiile de carosabil acoperit cu polei". 

„În cursul acestei dimineți, în intervalul orar 06.45 – 07.30, pe pasajul rutier de pe strada Ogorului, peste Calea Aradului, s-a produs o serie de evenimente rutiere fără victime, cauzate de neadaptarea vitezei de conducere la condițiile de carosabil acoperit cu polei, în care au fost implicate, în total, 12 autoturisme", se arată într-o informare trimisă de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, Alina Fărcuţa.

Potrivit sursei citate, polițiștii rutieri au fost la faţa locului, au dirijat traficul şi au pus indicator pentru a semnala prezența poleiului pe carosabil, anunţând de îndată şi pe administratorul drumului, ca să ia măsuri pentru asigurarea siguranţei în trafic.

Cât despre incidentul în care a fost implicată familia Creţ, în comunicat se arată că femeia a fost sancţionată pentru "neadaptarea viteza de deplasare la carosabilul acoperit cu polei", iar "bărbatul a fost rugat să părăsească sediul poliţiei” pentru că cei doi „și-au manifestat, în mod zgomotos și repetat, nemulțumirea pentru sancțiunea contravențională aplicată". 

Potrivit comunicatului, poliţiştii Biroului Rutier Oradea au dispus mai multe măsuri contravenționale în urma evenimentelor din dimineaţa de joi.

Administratorul drumului public, mai precis CNAIR - Secția de Drumuri Naționale Oradea, a fost amendat cu 3.045 de lei, în timp ce şoferii ajunşi la Poliţie, trei la număr, au încasat câte o amendă în valoare de 870 de lei, fiecare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!