Maternitatea orădeană are un bloc operator nou şi o secţie Anestezie şi Terapie Intensivă modernizată din fonduri europene.Investiţia de 1,2 milioane euro a fost finanţată printr-un proiect transfrontalier derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara şi Universitatea din Debreţin.

"Acest proiect a pornit dintr-o necesitate stringentă de reabilitare şi dotare cu aparatură modernă a blocului operator de obstetrică – ginecologie din cadrul Maternităţii Oradea. Vorbim de achiziţionare de aparatură medicală, de acţiuni de screening şi conştientizare a principalelor probleme ginecologice, informarea populaţiei defavorizate şi instruirea personalului medical", a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Lucia Daina, joi, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului.

"Spitalul nostru a intrat în Europa"

La conferinţa de la Maternitate au participat în sistem de transmisie online reprezentanţi ai institutului timişorean şi ai Universităţii Debreţin, parteneri în proiect, iar printre invitaţii din sală s-au numărat reprezentanţi ai municipalităţii orădene, medici care vor lucra cu aparatura achiziţionată - precum şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie II, conferenţiarul Petru Chitulea, şi medicul primar Florin Szasz -, dar şi senatorul Gheorghe Carp, care a contribuit la reuşita acestui proiect în vremea când a condus Spitalul Judeţean.

"Cu aceste investiţii extraordinare, spitalul nostru a intrat în Europa. Nu mai există diferenţe în dotările secţiei pe care o conduc şi ale blocului operator faţă de orice instituţie similară din vestul Europei", a spus dr. Chitulea.

La rândul său, Gheorghe Carp a subliniat că toate achiziţiile de aparatură s-au făcut la cererea specialiştilor. "Am avut noroc că avem doctori bine pregătiţi. Ei au hotărât ce aparatură să se cumpere pentru că ei vor lucra cu ea. Dacă au ales prost, vor fi primii care vor suferi". Senatorul a precizat însă că "din fericire, specialiştii au ales bine şi aparatele cumpărate din fonduri europene şi-au dovedit utilitatea".

Aparatură de ultimă generaţie...

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean, printre cele 57 de echipamente medicale achiziţionate în cadrul proiectului s-au numărat: masă de operaţie cu accesorii de ginecologie, sistem lampă scialitică (n.r. care nu produce umbră) LED cu braţ pentru monitor şi cameră video HD, turn de laparoscopie complet echipat, sistem de anestezie, aparat de monitorizare a funcţiilor vitale pentru Terapie Intensivă, ventilatoare pentru Terapie Intensivă, defibrilator cardiac intern-extern, sterilizator plasmă, set complet mobilier de inox pentru sala de operaţie, kituri de recoltare şi altele.

La rândul său, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi-a dotat două săli de operaţii cu aparatură medicală pentru a putea asigura servicii mai bune pacienţilor, iar institutul din Debreţin şi-a înnoit dotările şi a asigurat pregătirea medicilor din Ungaria şi România care vor lucra cu acestea.

Proiectul transfrontalier România – Ungaria privind "îmbunătăţirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice din zona de frontieră" s-a derulat de-a lungul a 26 de luni, în perioada martie 2019 – mai 2021.