O veste proastă pentru liberalii bihoreni. După 13 ani de înfrângeri glorioase, Ioan Mang, liderul stângii din Bihor, e tras pe dreapta. Evident, domnia sa susţine că a făcut un pas lateral, nicidecum în spate, în speranţa că partidul o să-i mai îndulcească ieşirea la pensie cu un mandat de deputat, că oricum e printre puţinii aleşi care au terminat facultatea la zi şi la timp.

E veste proastă pentru oamenii lui Bolojan, pentru că atâta vreme cât domnul Mang păstorea stânga locală, succesul categoric al "Brătienilor" în Bihor era asigurat.

La ceas de bilanţ, să vedem ce rămâne după ce tragem linia... sau apa.

Din punct de vedere profesional, o carieră universitară care putea să treacă nebăgată în seamă de generaţii de studenţi a ieşit în evidenţă cu un scandal de plagiat ce i-a scurtat mandatul de ministru al Educaţiei la doar câteva zile.

Pe plan politic, un partid care natural ia în plan național 25-30% din voturi, chiar şi când liderii acestuia sunt la puşcărie, "reuşeşte" marea performanţă ca tot la patru ani să facă în Oradea mult sub 10 procente. Nici măcar în zonele rurale, unde stânga e mai bine înrădăcinată, rezultatele n-au rupt gura comunelor.

Pe plan administrativ, vreo şapte ani pe la Consiliul Judeţean, domnul Mang a fost preocupat doar de politica de cadre. Pe perioada mandatelor domniei sale toţi trântorii de partid s-au oploşit prin posturi de bugetari, iar după ce aceştia au fost măturaţi de la Judeţ, au fost salvaţi pe la primăriile pesediste din comune.

Până la urmă, că domnul Mang n-a făcut mare lucru pentru judeţul acesta nu ne-ar deranja prea mult, pentru că au mai existat politicieni ce nu s-au evidenţiat prin nimic. Din păcate, însă, el nu s-a limitat la şulfăriile de partid ci, pe unde a putut, a pus tălpi judeţului.

Dacă va rămâne pentru ceva în istoria zbuciumată a zonei, va fi pentru lupta împotriva unificării Sânmartinului cu Oradea. Fără explicaţii şi fără motiv, doar de dragul de a arăta că şi părea lui contează, fostul șef al PSD-ului bihorean a bulversat şansele acestor localități de a se dezvolta în simbioză.

La referendumul de unire a ratat şansa istorică de a rămâne aşa cum a fost în toată activitatea lui, un om în hibernare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!