Inspectoratul Școlar al Județului Bihor a instituit o comisie care să coordoneze repartizarea preșcolarilor și elevilor din Ucraina ajunși în Bihor în unitățile de învățământ de toate felurile, a anunțat marți, într-o conferință de presă, inspectorul școlar general Horea Abrudan.

Până în prezent, potrivit acestuia, au fost înscriși 13 copii, inclusiv un preșcolar și unul cu nevoi speciale, în unități de învățământ din Oradea: Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Liceul Baptist Emanuel, Liceul de Arte, Grădinița cu program prelungit nr. 53, Școala Gimnazială Avram Iancu, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Orizont.

„Am înființat de lunea trecută (n.r. - 21 martie) la nivelul Inspectoratului o comisie de coordonare și repartizare a copiilor în unitățile de învățământ, ca audienți. Comisia primește cererile din partea părinților sau reprezentanților legali ai acestor copii, dacă sunt însoțiți, sau a DGASPC, dacă sunt singuri. Comisia repartizează copiii nu doar în unitățile școlare de masă, ci și în școli speciale sau pentru activități la Palatul Copiilor”, a explicat șeful IȘJ Bihor, care a adăugat că membrii comisiei – inspectori și profesori – monitorizează inclusiv felul în care copiii se integrează în școli, iar repartizarea propriu-zisă se face în termen de 24 ore.

Horea Abrudan a spus că un model de formular-cerere pentru înscrierea copiilor a fost postat inclusiv pe site-ul IȘJ, în limbile română, ucraineană și engleză, dar, „pentru că este puțin probabil ca refugiații să acceseze site-ul instituției noastre”, Inspectoratul a pregătit și pliante informative care au fost predate Centrului pentru Refugiați din incinta Oradea Shopping City, pentru ca părinții din Ucraina să fie înștiințați că au posibilitatea să-și înscrie copiii în școlile și grădinițele din Bihor, în cazul în care ei rămân aici și nu își continuă deplasarea spre alte țări, din Vestul Europei.

Abrudan a precizat și ce înseamnă elev audient: copiii asistă la lecțiile desfășurate în limba română și au posibilitatea traducerii instantanee a conținutului în limba lor maternă cu ajutorul unei aplicații puse la dispoziție de Google.

De asemenea, profesorul a adăugat că sistemul școlar din Bihor are capacitatea de a mai școlariza și alți copii ucraineni ajunși în județ, dacă părinții sau alți reprezentanți ai lor solicită acest lucru.

„Am încercat să identificăm și cadrele didactice din județ care vorbesc limba ucraineană, se pare că sunt doi sau trei”, a mai spus șeful IȘJ, astfel că probabilitatea alocării lor pentru copiii proveniți din această țară este, practic, nulă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!